Hirdetés

Hirdetés

Hogy messzire ne menjünk…

Helga

2010.01.14. 08:30

Hogy messzire ne menjünk…

Debrecen – Amani Abeid Karume, Zanzibár elöljárója és hitvese december végén indult Dar es Salaamból (közelebb nincs légikikötő). A reptérre két szolid kinézetű, bérelt kecske vitte volna őket.

Hirdetés

Hirdetés

Plusz kettő a csomagokat (két hétre kell cucc, főleg örök nyárból a télbe). Mivel Zanzibár minden irányból víz által határolt földdarab, a kecskeúsztatást pedig rossz néven veszik a állatvédők, a helyiek pénzén vettek két tikettet egy szárnyashajóra. Retúrt, mert úgy gondolták, vissza is térnek. Bécs érintésével érkeztek Ferihegyre. Nem csoda, hogy nincs közvetlen járat. A magyarok – beleértve azokat is, akik annak vallják magukat – 85 százaléka csak másodikra találja el, hol van a térképen Tanzánia, Zanzibárról pedig annyi rémlik, hogy azt énekli, Szerelemről szó sem volt.

Mivel Csongrád megyében kevés a kiswahili nyelvet beszélő tolmács, az idegenvezetés Zanzibár másik hivatalos nyelvén, angolul zajlott, amit itt most magyar fordításban közlünk. Ez itt Magyarország. Zaklatott történelme során – jelentős véráldozat, megannyi súlyos területi kényszeralku árán – sikerült kivívnia a hányattatott sorsot és a megkeseredettségbe áztatott létbizonytalanságot. Hivatalos nyelve a magyar, de ambicionálja a szlovákul való káromkodás törvénybe foglalt szabad gyakorlását. Diplomáciai célzattal. Népessége 10 millió fő (fogy), hivatalos pénzneme a magyar forint (szintén fogy). Papíron 2004-től az Európai Unió tagja. A napsütéses órák száma évi 1 700-2 100 (ami soknak tűnik, de a néphangulaton nem érződik). A Magyar Köztársaság politikai berendezkedése parlamentáris (népképviseleti) liberális demokrácia. A köztársaság a népszuverenitás elvére épül, a közhatalom gyakorlása pedig csak a jogállam keretein belül lehetséges. Ez utóbbi két mondat a lexikonból származik, igazából mára (még az itt élők is) Magyarország hosszú beceneveként emlegetik, főként a jogállam lett az utcai folklór és a stand up comedy kedvelt hívószava. Ahol önök megszállnak, az Szeged városa, ami a napi hírekbe a nyári szabadtéri színház és a fogadalmi templom helyett a polgármesterrel került be. Pedig előbbi kettő szebb is, izgalmasabb is, mint ez utóbbi. De most meséljenek önök!

Oh well, a mi hazánk akkora, mint fél Vas megye, 1 millió lakosa van és a turisták pénzéből élünk. Akiktől nemigen kérdezzük, arra milyen úton-módon tettek szert. Fűszerben utazunk, ami miatt ugye elnézhető, hogy alig 110 éve még rabszolgákat tartottunk. Akkortájt írtuk be magunkat a világtörténelembe a valaha volt legrövidebb háborúval: 38 perc alatt megadtuk magunkat az angoloknak. Aztán tessék, micsoda úriemberek vagyunk, adtunk nekik még egy Freddie Mercury-t is, akire nagyon büszkék vagyunk. Legelterjedtebb állatfajunk a kolobusz, ami egy karcsúmajom fajta, továbbá a kaméleon. (Igen? Effélék itt is vannak? Pedig én csak kutyákat láttam…) Zanzibárban olyan a jogállam, hogy két közpénzen vett hajójegy miatt polgárháború tört ki. Még Omán felett repültünk Bécsbe, engem már le is váltottak, úgyhogy jelezze a külképviselet felé, albérletet keresünk Szegeden. Nincs tanzániai konzul Szegeden? Hogyhogy? Akkor megyek a polgármesterhez! Hogy Pécsen van? Mit csinál ott? Ahelyett, hogy Zanzibárra ment volna? Igaz magyar. A kultúra követe. Meg jó nagy hülye.
Bereczki-Csák Helga
csak.helga@civishir.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.