Hirdetés

Hirdetés

Családtervezés – demo verzió

civishir.hu

2013.06.25. 11:54

Termelt javunk, a gyerek a szabad piacon. Útszéli kapitalizmus, avagy jó áron megvenné a parlament a védekezés nélküli szexet. Bereczki-Csák Helga jegyzete

Hirdetés

Hirdetés

2012-ben 2 251-gyel (2,5 százalékkal) több gyerek született, mint előtte egy évvel. Igaz, hogy 2013-ra megint csökkent a szám (majdnem 6 százalékkal), de a fényes 2012-es adatot politikailag meg lehet ülni, mint a falovat. El tudom képzelni Balogot, amint könyököl 14 darab excel táblázat fölött és azon gondolkodik, hogy lehetne ebből a 2 251 pelenkás pluszból, ebből a spenótos szájú statisztikai masszából helyzeti előnyt kovácsolni. Á, megvan! Mondjuk azt, hogy a kormány családi adókedvezményeinek hatására nőtt a gyermekvállalási kedv. Vagyis vehetjük úgy, hogy aki 2012-ben szült, annak Orbán Viktor félig a komája, 2 251 gyereknek a családbarát kabinet a fogadott keresztapja, a Fidesz a gyámja, a kétharmad meg az őrangyala.

Most már csak azt kellene valahogy megfejteni, hogy akkor 2013-ra mitől lanyhult a méhen belüli gyümölcsök iránti közérdeklődés, mitől ment el a pornográfiai a demográfiai robbantó kedv,
– amikor rájött a családi adókedvezményre még a rezsicsökkentés is
– amikor a gyermekes családoknál a nettó reáljövedelem – Balog szavai szerint – 6,7 százalékkal nőtt az elmúlt két évben
– amikor az adópolitikának köszönhetően 180 milliárd forint támogatás maradt egymillió családnál

Úgy van az, uraim, hogy maguk egyetlen szülőt sem kérdeztek meg a gyermekvállalás hátteréről. – Anyuka, maga miért akarta ezt a babát?Mert családbarát a kormány, mert rendes a vezér, mert 10 ezerrel több a fizetés, mert aggaszt, hogy lassan, de biztosan fogy a magyar – ezt el tudják képzelni? És azt el tudják képzelni, hogy valaki azért tervez gyereket, mert ad érte az állam 288 ezer forintot? Jó áron megveszi a parlament a védekezés nélküli szexet – útszéli kapitalizmus.

Részben kiábrándító hírem és tapasztalatom van: vegyünk egy középosztálybeli, munkavállaló, adózó, egészséges, fiatal párt. Átlagot.  Ők a mai Magyarországon, ha vállalnak gyereket, akkor azért teszik, mert bátrak. Mert szeretik egymást. Tudják, hogy nehéz lesz, de majd megoldják valahogy, mert van bennük erő. És hiszik, hogy ez az élet rendje. És nem hiszik, hogy ebbe a Budapest, Kossuth tér 1. (bárki üljön ott) bármilyen szinten beleszólhat. Hasonló kondíciókkal rendelkező pár, ha ma második gyermeket vállal, akkor azért teszi, mert tudja, hogy a mai viszonyok között egyszerűen nincs mire tovább várni, ha nem akarja megfosztani az elsőszülött gyermekét attól, hogy testvére legyen. Aztán a harmadik gyermek vállalásához még több elszántság, még szilárdabb meggyőződés kell.

Elmondható, ahogy gyarapszik a gyerekek száma egy családban, úgy nő a szarkupac a politikusok fején, amit a szülők tesznek rá. Megdolgoztak érte. Aminek hála, itt régtől fogva senki nem számít miniszterre, államtitkárra, ciklusokon átívelő családtámogatási rendszerre, gyermekjólétre – hacsak ez utóbbit nem teremti meg anya és apa maga. Demográfiai csomagot ígérnek, ösztönzést, visszautat a munkába. Közben vannak olyan közüzemi számlák, amik a rezsicsökkentés óta nőttek(!), a bölcsődékbe már várandósan be kell jelentkezni, az önkormányzati óvodában kiselejtezett jelenléti ívek hátoldalára rajzolnak a gyerekek, minden szeptemberben emelkedik a közétkeztetés ára. Úgy kellene csinálni, hogy amelyik gyerek már megszületett, annak jobb, de legalább könnyebb legyen. És ha a gyereknek jó, ha neki könnyebb, az jelenthet igazi ösztönzést egy következőre.

Felülről, steril kesztyűs kézzel belenyúlni a fejekbe – a szabad akaratot távvezérelni – nem lehet. Társadalmilag egyre elfogadottabbá válik ha nem is támogatni, de nem megvetni azt, aki tervezett tudatossággal sosem akar gyereket. Mindenki akkor és annyit szül, amennyit akar. És ha nem akar, nem azért, mert azon izgul, hogy hogyan veszi meg a pelenkát (mindig megveszi valahogy), hanem azon, hogy az a 3,5 kilós egyszer majd nagyobb lesz és boldogulni szeretne. Célszerű lenne tehát állítgatni a rendszeren, meghúzni néhány csavart. Nem pénzt kell osztani a szülőnek, hanem szilárd, kikezdhetetlen jövőképet a gyereknek.

Balog tudhatná. Neki is van öt.

Bereczki-Csák Helga

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.