Hirdetés

Akiket szívből utál Debrecen

civishir.hu

2013.10.18. 23:54

Akiket szívből utál Debrecen

Olyan hálás a téma, hogy megkerülhetetlen. Bereczki-Csák Helga jegyzete

Hirdetés

Gondoltam, még ölök bele egy kis energiát, mert a TOP13 helyi nyilvánvalóan közellenséges csoportból 130 is összejönne valahogy, de egy ilyennel a közelgő Mindenszentek és karácsony tematikájába nem nagyon kéne belerondítani, tehát itt az idő.

Kiindulni abból kell, hogy szeretni sokkal könnyebb. Mert szeretni legfeljebb zsákutca, de sosem méreg. Debrecen is azt szereti, amit valamennyi közösség. A szépet, a jót és a hőseit. A Darabos utcát tört fényben, a kuponnapokat, a nagyerdei nyáréjszakát, Dombi Tibit, Lukácsot, ahogy hörögve dobálja a haját, valamennyi szökőkutat, az egyetem főépületét, Novák Feri bácsit, a félkarú Guiness-rekorder bicajos postást, Váradi Ferit, aki az 50 éves debreceni rockzene egyetlen élő hősi halottja és még sorolhatnám. Írnám Szabó Magdát, Méliusz Juhász Pétert, Nagysándor Józsefet is, de Bódi Sylvi és Szebeni István arcmását, pályáját ma jóval többen ismerik, ha már valaha volt debreceniekről van szó.

S hogy mit utál Debrecen? Képzeljék el, kiderült, hogy a – nem egyszer egészen öncélú és megfoghatatlan indíttatású – cigányozáson, zsidózáson, buzizáson túl is van élet! Egy népcsoport, hitbéli és szexuális meggyőződés képviselője sem rúghat labdába amellett, akik hátráltatnak, megkárosítanak, büntetnek, rongálnak, csesztetnek vagy csak rosszul néznek ki. Esetleg túl jól.

A TOP13-ba azok a csoportok kerültek (nem utálatossági sorrendben), akiket a Cívishír fórumának hozzászólói a legtöbbet rugdosnak és marnak. Íme, a velük szemben felmerülő leggyakoribb kifogások, a megoldások és a viszontválaszok:

Biciklisek. Kifogások: A járdán megy, nem lehet tudni, mi lesz a mozdulata a következő másodpercben, nem száll le a zebrán, és még neki áll feljebb. Megoldás: menjen a bicikliúton. Biciklis: mennék. Ha nem a gyalogos menne rajta. Vagy ha lenne bicikliút. Vagy ha nem lopnák el a biciklimet.

Biciklitolvajok. Kifogások: Viszik belvárosból, külvárosból, zárt folyosóról, lépcsőházból, pincéből – azt is, amin nem lakat van, hanem már önmaga egy lakat. Megoldás: Hogy minél több gazembert elfoghassanak, adjon a Tolvajkergetőknek valaki pénzt. Sokat. Biciklitolvaj: Ugyan ki?

Graffitisek. Kifogások: Vandál, unatkozó utcakölykök olyan spéci szóróanyaggal, hogy drágább levakarni, mint új falat húzni, fesd össze anyádnál a falat, ne az én garázsajtómat, kis köcsög. Megoldás: van megannyi felület a városban, ahol büntetlenül teret kaphat ez az underground művészet, ez a meg nem értett önkifejezési mód. Graffitis: Igen? Hol?

Politikusok. Kifogások: Lop. Leosztja a jó munkahelyeket a családnak, az ismerősöknek. Befolyással üzérkedik. Muttyog (alkalmanként mutyizik). A nép édes vérével oltja a szomját. Mind azért megy annak, hogy meggazdagodjon. Megoldás: Ne lopjon. Politikus: Ki? Én?

Favágók. Kifogások: Ne vágd ki a fát attól, hogy építkezel, b*****g, mert a fa árnyék meg levegő, élőhely, dísz. Megoldás: Ne ültess, hanem ne vágd ki! Favágó: Ha ültetek az öreg fa helyére egy fiatalt, abból szerinted mi lesz, ha megnő, villanyoszlop?

Buszsofőrök. Kifogások: Telefonál, cigizik, odazár, direkt csinálja, késik, büdös. Megoldás: friss, káros szenvedélyektől mentes úriembereket vegyenek fel. Buszsofőr: azok voltunk, itt szoktunk rá mindenre.

Közterület-felügyelők. Kifogások: Lesből támad, direkt pofátlanra képezik, nem ismeri a KRESZ-t, a parkba kutyát szaratót bezzeg nem bünteti. Megoldás: számolják fel a szervezetet! Közterület-felügyelő: Mondja, aki tilosban áll.

Rendőrök. Kifogások: Nem a rablót kergeti, hanem traffipaxszal hegyel a fa mögött, 150 métert nem bír futni, 40 évesen elmegy nyugdíjba. Megoldás: erőnlét, megelőzés, éberség, professzionalitás, csapatmunka! Rendőr: He?

Hajléktalanok. Kifogások: Szemetel, az utcán alszik, az utcán végzi a dolgát, kannás bort iszik, kéreget, részeg, csúnya, fél tőle a gyerek. Megoldás: utaljanak ki nekik szociális alapon lakást. Hajléktalan: A szomszédodban jó lesz?

Stadionpártolók. Kifogások: Látványberuházás, luxus, megalománia. A magyar focinak??? Megoldás: tornaterem kellene inkább. Stadionpártolók: amit beleépítettek, azt legalább nem lopták el…

Nyálzenészek. Kifogások: Egy x-faktoros-megasztáros-lagzilajosos csillagászati összegért tátog városi rendezvényeken. Megoldás: a fellépti díjból akár helyi zenekarok is játszhatnának. Nyálzenész: Zenéből nem élünk meg.

Ügyfélszolgálatosok. Kifogások: Számonkérő, bárdolatlan modorú, pedig ő van értem. Úgy hív fel törlesztőrészlet-késedelem miatt, mintha személyesen ő adta volna ajándékba azt a hitelt. Megoldás: ne hívjon!!! Ügyfélszolgálatos: A beszélgetést rögzítjük.

Gazdagok. Kifogások: Lenézi az átlagembert, két helyen parkol a rokkant kártyás Audival, pofázik a szülői értekezleten, olyan helyen nyaral, aminek a nevét még kimondani se tudod. Megoldás: Tanuljon alázatot, jótékonykodjon és álljon arrébb azzal a metálszürke döggel. Gazdag: Szóltál?

Szóljon hozzá!

Hirdetés