Hirdetés

Hirdetés

A belső tízezer

A belső tízezer

Cívishír

2010.01.28. 07:06

A belső tízezer

Debrecen – Tízezer. Valamivel több, mint Derecske lakossága. Kopogtató cédulából sok, Haitire küldött sátorponyvából kevés, Tankcsapda koncertközönségnek éppen elég.

Hirdetés

Hirdetés

Engedjék meg a kedves olvasók, hogy megosszuk önökkel rendkívüli örömünket. A közelmúltban a Cívishír napi látogatóinak száma (egyedi IP-címek alapján) elérte a 10 ezret. Ennyi számítógépről jelentkeznek be hozzánk, ám nem tudni, a monitor előtt egy háztartásban hányan adják át egymásnak a helyet. Reméljük, ennél sokkal többen.

Nevezhetnénk álomhatárnak, ha lettek volna álmaink, de nem voltak. Mindössze szemünk volt, amivel (át)láttuk: másra van szükség, mint amit a helyi híreket kínáló internetes „közértben” kapni lehet. Minden más önfényezés merő időpocsékolás lenne, hiszen a többi azokon a hajdú-bihariakon múlt, akik kíváncsiak voltak. Mindenre.

Hogy melyik út mentén mér a traffipax, miért kerül annyiba egy belépő a Messiásokra, hol jár majd, de főként hol tart most a 2-es villamos, ki lett a legszebb a fürdőbálon, miként menetel a Loki, búskomor-e a magyar. A megkerülhetetlen téma, a válság, ami a Nagyerdei Kultúrpark lakóin kívül – fájdalomküszöbtől függően – valamennyiünkre hat, egyetlen luxust engedélyez. Megválogathatjuk, miből épített, milyen kéz által formált, milyen színű lőrésen keresztül szemléljük a világot. Az életteret, aminek kiterjedése néha nagy – akár Obama kislábujjáig is elérhet. Néha pedig olyan kicsi, hogy a Nagytemplom mutatóján jól látszik egy parányi rozsdafolt.

A Cívishír olvasói választottak. Azok fordultak a debreceniséggel mély hittel eljegyzett, de annak önmagát alá nem vető elektronikus újság felé, akiknek tűrőképességét már kifosztotta a hitvány bulvár, az ízetlen felszínesség, a politikai nagyszerűsködés, a holnapoknak szóló, unásig sugallt majdleszvalahogy.

Amit a kezdetekkor megfogalmaztunk, az mára nem csupán megvalósult, de – az olvasóknak köszönhetően – biztonsággal áll, és magasodik: a Cívishír két igazi ereje a sport és a jegyzet. Míg a megyének ilyen intenzív sportélet és lobogó közönség adatik, míg sorainkban egyéni véleményüket kellő magabiztossággal, kíméletlen tollal, vállalt, egyszersmind kiforrott stílussal átadó újságírókat tudhatunk, amíg van kedv és erő olvasni, addig van kedv és erő írni is.

Tízezer. Töredéküket sem ismerjük. Sokfélék. Sosem találkoztak. Valami közös mégis van bennük. Nyomát és értelmének keresik a történéseknek. Aminek olvasóként máris élő részesei. Nem a hűségükért tartozunk hálával, hanem a bizalmukért. Az sokkal inkább időtálló.
Bereczki-Csák Helga
csak.helga@civishir.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.