Hirdetés

Bolti csiki-csuki

Cívishír

2009.09.20. 08:10

Bolti csiki-csuki

Évek óta folyik a vita, hogy kinek mi az érdeke, kinek mi a jó. Természetesen mindig a másik oldal mondja meg, hogy az egyiknek mi az érdeke. A boltok, üzletek hét végi nyitva tartásáról van szó. (Barna Attila jegyzete)

Hirdetés

Érvelnek egyfelől, hogy a dolgozókat kizsákmányolják, nem marad idejük a családra, magukra. Másfelől a dolgozónak szüksége van a túlmunka után járó pár ezer forintos kiegészítésre.
Ha viszont vasárnap nincs nyitva egy üzlet, kevesebb alkalmazottra van szükség, vagy a tulajdonos alacsonyabb béreken fogja dolgoztatni az embereit, mert hiszen a forgalma, a bevétele csökken. Igaz, a rezsije is kevesebb lesz, nem kell fűteni, légkondícionálni, világítani, biztonsági személyzetet fizetni.
A vásárlók szempontjából viszont egy vasárnapi vásárlás a bevásárlóközpontban – családi program is lehet. Nézegetnek, talán vesznek is ezt-azt, hasztalan dolgot, találkoznak ismerősökkel, bámészkodnak, kikapcsolódnak. A pszichológusok mondták, javasolták még a hipermarketek ideje előtt, hogy munka után hasznos, pihentető a léleknek, az agynak, ha sétálunk az utcán, céltalanul lődörgünk egy félórát, órát, és csak úgy, bámuljuk a kirakatokat. A vásárlónak tehát egyfelől jó, hogy vasárnap nyitva tart a bevásárlóközpont, másfelől rossz, mert megvesz olyan dolgokat is, amire az égvilágon semmi szüksége nincs. És talán ez az, ami a kereskedőnek sem mindegy. Mert ha csak a szükséges áruért ugrik be hétköznap a vevő, talán észre sem veszi a rohanásban a fölösleges, de csillogó-villogó kütyüket.
Háromtényezős tehát ez a vasárnapi nyitva tartás mizériája: a bolttulajdonos, a bolti dolgozó és a vásárló részéről.
Ahol én lakom, van egy pici, családi vállalkozásként működtetett vegyesbolt. Ha kell, ha nem, az szombaton és vasárnap este hat órakor bezár. Pedig nem egyszer fordult elő, hogy hat óra után jutott eszembe a lottót „feladni”, vagy valami apróságot vásárolni. És a bolt zárva volt. Miért? Ugyanakkor pár száz méterrel odébb egy szintén aprócska, szintén egyszemélyes bolt nyitva van. Este kilencig. Neki megéri nyitva tartani?
Azt gondolom, nincs értelme vitatkozni az üzletek hét végi nyitva tartásáról, főleg nem politikusoknak, akik jobbára a maguk hasznára hajtják az érveket, egyik vagy másik oldal mellett kiállva.
Ha van vásárlói igény az üzlet nyitva tartására, akkor jó kereskedő az, amelyik nyitva tart. Ami pedig a dolgozót illeti: szomorú, de ha nem engedheti meg magának, hogy szombaton, vasárnap ne dolgozzon, akkor kénytelen elvállalni ezt a munkát is. Sajnos, jelenleg ilyenek a munkafeltételek Magyarországon, és ezen nem tud változtatni egyik napról a másikra egyik párt sem, moralizálni pedig a dolgozói jogokról egyszerűen értelmetlen és nevetséges.
Vegyük tudomásul, a valós igényeket nem lehet már korlátozni eltérő érdekek valamelyikére hivatkozva. Ha nem is lehet feltétlenül fejlődésnek nevezni a kialakult helyzetet, a változást el kell fogadni.
Mellesleg ez az írás is a normál munkaidőn túl, késő este fogalmazódott. Amikor a legtöbb ember már alszik.

Barna Attila 
barna.attila@civishir.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés