Hirdetés

Adó adó hátán

Cívishír

2009.09.13. 07:22

Adó adó hátán

Az elmúlt napokban munkavállalók sora kapta kézhez azt a nyomtatványt, amelyen nyilatkozni kell, hogy ki, mennyi családi pótlékot vesz föl. Újabb rafinált ötlet (?). (Barna Attila jegyzete)

Hirdetés

Az ötlet leplezetlen volt: adóztassuk meg a családi pótlékot. Nincs is ezzel gond, ilyen időket élünk, elpárolgott a tizenharmadik havi nyugdíj és fizetés, emelkedett az áfa, meg sok minden más. Hát miért lenne érintetlen a családi pótlék?

De a kitalálók rafináltak voltak, mint a jicini kerek erdő betyárja, Rumcájszt. Mert kettévágták a családi pótlékot, mondván, hogy abból nem csak az kap, aki kézhez veszi, hanem a házastársa is. Vagyis adózzanak mindketten. Ennek pedig az az egyszerű, de nagyszerű értelme, hogy nem lehet ügyeskedni azzal, hogy a kisebb keresetű házastárs számlájára utaltatják a pótlékot, aminek következtében kevesebb adót fizetnének. Vagyis, ha Rumcájszt havonta száz fabatkát keres, érdemesebb a Csibészke után járó családi pótlékot Manka erdei számlájára utaltatni, mert az ő jövedelme csupán harminc fabatka, vagyis alacsonyabb adókategóriába tartozik. Ezt elkerülendő: fizessen csak mindkét fél, a magasabb jövedelmű is! Nem végeztem számításokat, de biztos vagyok benne, hogy ezzel a módszerrel jobban jár az állam. Nem úgy a családok.

A gond azonban nem itt van. Hanem, hogy Magyarországon nincs családi adó. De akkor miért feltételezi a kormány, hogy a családi pótlékból mindkét szülő egyaránt, egyformán részesül? Mi van, ha én – mint magasabb jövedelmű – magamnak téli szalámit, az asszonypajtásnak meg parizert veszek vacsorára? Vizsgálta-e a kormányunk, hogy ki eszik többet? Lehet, hogy az alacsonyabb jövedelmű apa? Akkor miért adóznak fele-fele pénz után? Mi van, ha a nagymama is a családban él? Ő is osztozik a családi pótlékban? Akkor ő miért nem adózik?

Némely önkormányzat azon töri a fejét, hogy korlátoztatnák a családi pótlékok kifizetését, ha a család rendezetlenül él. Azt tervezik, hogy ilyen helyzetekben esetleg az óvodák, vagy iskolák kapnák a pénz felét, közvetlenül fordítva a gyermekre. Ebben az esetben vajon ki adózna? Az óvoda? Az iskola?

Egyébként pedig a családi pótlék nem a családfenntartóknak, a házastársaknak, az élettársaknak jár, hanem a gyereknek. A gyerekre kell fordítani. Ezt hangoztatta minden politikus. Csakhogy a gyereket nem lehet megadóztatni. Hacsak nem a szülőkön keresztül, amint tette ezt rafinált ötletével a kormányunk.

A gyerekek azonban nem tudnak reklamálni, a gyerekek legfeljebb csak azt veszik észre, hogy kevesebb vaj jut a kenyérre, és néha a felvágott is elmarad.

Bezzeg, ha mindez a jicini rejtekadó erdőben történne, Rumcájszt biztosan fenéken durrantaná makkos pisztolyával az illetékest. Csibészke meg jól kinevetné. De sajnos, ami velünk történik, az nem mese. Az a kőkemény valóság, a „jólét” tengerében.

Barna Attila 
barna.attila@civishir.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés