Hirdetés

Hirdetés

Szemben a közzel

civishir.hu

2010.12.18. 07:24

Szemben a közzel

Debrecen – Az alpolgármester-képviselő nem értette meg az általa képviselt utca lakóinak gondját: most is voltak egyenlőbbek az egyenlők között.

Hirdetés

Hirdetés

Olyan képviselő, aki mindegyik, a választókörzetében élő lakos érdekét tudná képviselni, nincs. Olyan, aki mindegyik, a választókörzetében élő lakos érdekét szeretné képviselni, szintén nincs. És olyan képviselő, aki ne szólna a haverja érdekében, ha megteheti, a fasorba’ sincs. 

Képviselő ismerőseim általában attól a populizmustól szenvednek a legjobban, hogy a választópolgárok egy része mindig olyan döntést szeretne kicsikarni általuk, ami mindenkinek jó. Aminek mindenki örül, ami mindenkinek csak az előnyét szolgálja, ami senkinek nincs a kárára, hátrányára. Ezek a szavazók elvárnák, hogy a képviselő akár maga aszfaltozza le az utcát, nyissa meg a bölcsődét, ha annak jogszabályi, pénzügyi vagy egyéb akadálya van. És akik elvárják, hogy a voksukért cserébe a képviselő mindig, mindenkor azonnal álljon vigyázzba és intézkedjen. Pontosabban intézze el, amit kértek tőle. De hát ilyen sincs, akármennyire is szeretnék pedig a populista gondolkodású szavazótársaink, hogy legyen. 

Azt szemrehányni tehát, hogy egy képviselő nem az egész körzete érdekeit képviseli, nekem kicsit demagógnak tűnik. A Kaffka Margit utca lakói márpedig ezzel a „váddal” is illették Pajna Zoltánt. A polgármesterhelyettes ugyanis nem akadályozta meg, hogy egy szemmel láthatóan jómódú Liget-lakó egy kis önkormányzati területhez jusson bagóért: 2 forintos négyzetméterenkénti bérleti díjért ott, ahol egyébként 60 ezernél kezdődik egy négyzetméter ára. És amire valószínűleg csak azért van szüksége, hogy a kertje végében gerillamód kialakított „parkolóban” álló autók zaja és szaga ne zavarja őt a medencézésben. Vagy, hogy legyen hol a kutyáit futtatnia. Ki tudja?! Mivel az amúgy is nagy kertjének területét ez csak egy kicsivel növelte meg, a területszerzés önmagában véve nem lehetett indoka. Tényleg nem tudok másra gondolni, mint hogy a Kaffka utcaiak önkéntes kertészkedése idegesítette, tőlük akart megszabadulni. Sikerült is neki: kapcsolatokat, időt és energiát nem sajnálva kibérelte a zöldcsíkot az önkormányzattól, aztán pedig jól bekerítette. Ott többé nem parkol autó, nem húzódik le babakocsis kismama, nem áll félre biciklis gyerek. És emiatt a Kaffka Margit utca lakói idegesek. 

Méghozzá joggal. Az alpolgármester-képviselőjük ugyanis nem értette meg a gondjukat, nem segített nekik, átnézett rajtuk, alig állt szóba. Időpontot is csak nagy sokára, két hónap elteltével adott, miközben a kerítést építő, állítólagos ismerősével a bérleti szerződést sikerült rövid úton módosítani. Ami az egyik oldalon flottul ment, az a másik oldalon iszonyú lassan. Pedig mindkét oldalon – legalábbis szavazati jog szempontjából – ugyanolyan ember, család lakik. Az egyik mégis egyenlőbb. Az ilyen képviselőnek tehát nem azt kell a szemére vetni, hogy nem az egész körzet érdekét képviseli, mert az úgyis lehetetlen. Hanem inkább azt, hogy indokolatlanul, látványosan és következetesen az egyént helyezte előtérbe a közzel szemben – márpedig ez megbocsáthatatlan, szinte bűn.

B. Gergely Krisztina

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.