Hirdetés

Hogy mi?

civishir.hu

2010.11.13. 05:10

Hogy mi?
A sokgyerekes, sokat keresők járnak a legjobban (Fotó: Cívishír)

Debrecen – Olyan ártatlanul tágra nyitott szemekkel mondta az arcunkba a hülyeséget, hogy be kellett csuknom a bicskát a zsebemben. Nagy Anna a héten nagy hülyeségekkel vitte adófronton a kormányzati szót.

Hirdetés

Hirdetés

A 45 éves, egygyermekes anya közel húsz éve foglalkozik kommunikációval, kitűnően beszél angolul és franciául. Már csak magyarul kéne úgy megtanulnia, hogy valóban betöltse azt a feladatot, amivel megbízták: közérthetően, kedvesen, szimpatikusan kommunikálni a kormány döntéseit. Igazán nincs nehéz helyzetben, hiszen a fülkeforradalomban kétharmadot szerzett Fidesz kabinetének eddigi ténykedését nem a kellemetlen intézkedések sokasága jellemezte. Bezzeg szegény Budai Bernadett csak álmodni mert ilyen megítélésű kormányról, neki még a nyilvános elájulást is vállalnia kellett az emberek torkán lenyomandó döntések kommunikálása mellett.

Na de vissza Annához: a szóvivőnek a héten azonban sikerült kiesnie a szerepéből, enyhén szólva is mellélőtt. Tudniillik még Révész Máriusz is gondolkodott legalább egy percig, mielőtt válaszolt volna az RTL Klub riporterének arra a kérdésére, hogy szerinte igazságos-e a tervezett adórendszer-változtatás. Aminek köszönhetően például a negyedik gyermekét váró Máriusz több százezer forinttal jár jobban az egykulcsos családival havonta (de említhetnénk Orbán Viktort is), miközben azoknak, akik korántsem keresnek olyan jól, mint egy parlamenti képviselő, alig pár ezerrel marad több a zsebükben. Sőt, olyanok is lesznek, akik pedig kifejezetten buknak a tervezet miatt, méghozzá azok, akik (akármilyen okból is, de) gyermektelenek.

Révész Máriusz tehát elmélázott a válasz előtt, majd végül annyit tudott kinyögni magából: azért mégiscsak jobb lesz ez a rendszer, mint ami a szociknál volt. Persze, értjük, annál minden csak jobb lehet, nem vitatja ezt (nagyon) senki, de azért igazságosnak ne mondjunk már valamit, ha egyszer nem az! Először is az átlagember, a csupán választási időszakban fontos „polgár” már attól besárgul, hogy a parlamenti képviselők mennyi fizetést és költségtérítést kapnak havonta. Másodszor: attól is lilára vált az arc, hogy a kisvállalkozók, a kényszerből azzá válók, a kiskeresetű alkalmazottak (szóval egy csomóan) nemhogy félretenni nem tudnak, de örülnek, ha a muszáj kiadásokat sikerül befizetniük időben, és ha még egy középkategóriás, négy-öt napos nyaralást is össze tudnak hozni a családnak, már jó évük volt. Harmadrészt az adóbevallásokat általában könyvelővel szoktuk csináltatni, tehát sokunknak tökmindegy, hogy nehéz-e kitölteni a papírokat vagy könnyű. Ja, merthogy Annácska épp azzal „érvelt” a riporternek, hogy az új, egykulcsos családi adózással már akkor is jól lehet járni, ha valaki ugyan 2000 forinttal kevesebbet keres majd havonta, viszont „nem egy egész napon át tölti ki az adóbevallását”.

Köszönjük szépen, így már mindjárt jobban érzi magát az ember! Ami engem illet: nem vagyok gyermektelen, tehát kevesebbet biztos (biztos?) nem kapok majd. A bevallásomat továbbra is a könyvelő készíti, így az egyszerűsödés konkrétan szintén nem érint. Nagycsaládosnak számítok, szóval reménykedem, hogy valamivel több jön be majd havonta, mint eddig, vagy több marad a zsebemben, nekem úgy is jó. Én minden jónak örülök. De azt nagyon nem szeretem, ha engem és a többi normális gondolkodású, „polgár” társamat hülyének nézik odaföntről.

Anna! Az angol és a francia kommunikáció már kitűnően megy, a magyarra viszont kicsit még gyúrni kéne. Fogjatok össze Palival!


B. Gergely Krisztina
b.gergely.krisztina@civishir.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.