Hirdetés

Hirdetés

Senna ma lenne 50 éves

Senna ma lenne 50 éves

MTI

2010.03.21. 14:51

Senna ma lenne 50 éves
Ayrton Senna (1960-1994)

Ha élne, ma lenne ötven éves Ayrton Senna, minden idők egyik legjobb Forma-1-es pilótája, aki 1994. május 1-jén rendezett San Marinó-i Nagydíjon szenvedett halálos kimenetelű balesetet. + Videók!

Hirdetés

Hirdetés

"Minden nap jönnek emberek a sírjához, de a születésnapjának és a halála napjának évfordulója mindig rengeteg szurkolót vonz" - mondta az egyik őr abban a Sao Pauló-i temetőben, ahol Senna nyugszik.

Tizenhat évvel ezelőtt egész Brazíliát lesújtotta a tragédia: az akkor 34 éves, pályája csúcsán álló pilóta halálos balesete elnémította az országot. A Williamsnél versenyző Senna 217 km/órás sebességgel csapódott a betonfalnak az imolai pálya Tamburello-kanyarjában, és az életét már nem sikerült megmenteni. Az akkori miniszterelnök, Itamar Franco háromnapos nemzeti gyászt rendelt el Brazíliában, a búcsúztatón pedig becslések szerint hárommillióan vettek részt.

A tragikus baleset 1994. május elsején:Senna sok szurkoló számára a Forma-1 királya volt, karizmájával nemcsak honfitársait nyűgözte le, hanem világszerte rengeteg szerelmesét az autósportnak. Hazájában számtalan utca, autópálya, alagút és tér viseli a nevét.
"Az általa képviselt értékeknek köszönhetően Ayrton még most is ott van az emberek szívében - mondta róla nővére, Viviane, hozzátéve, hogy sokak számára ő volt a mesebeli hős. - Egy olyan országból érkezett, ahonnan szinte elképzelhetetlen volt bejutni a Forma-1-be, neki óriási küzdelemmel mégis sikerült."

Senna halálának körülményei:

Viviane fia, Bruno révén 16 év után először idén ismét van egy Senna az F1-ben: a 26 esztendős fiatalember a múlt vasárnapi Bahreini Nagydíjon debütált. A híres elődök sikerei nem minden esetben vannak jó hatással az utódokra, s tudja ezt Bruno Senna is.

"Őszintén szólva megpróbálok nem belegondolni a helyzetembe. A saját karrieremre összpontosítok, bár tudom, ha Ayrton nem lett volna, most én sem lennék itt" - fogalmazott néhai nagybátyjával kapcsolatban Bruno Senna.

Ayrton Senna 161 futamon indult és 41 győzelmet aratott az autósport elitkategóriájában. Az időmérő edzéseken 65-ször volt a leggyorsabb, további 22 alkalommal indult az első sorból. A versenyeken összesen 13,645 km-en, 982 körön át vezetett. 1988-ban, 1990-ben és 1991-ben világbajnok lett.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.