Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közel félmillió Loki-drukker él e honban!

| 2010. 05. 05. | 13:24:24
Debrecen – A DVSC-nek közel félmillióan szurkolnak az országban, és a Loki-hívek több mint 80 százaléka nem is debreceni! A Lokinál csak a Fradi vonultat fel több szurkolót, de nem sokkal!
Közel félmillió Loki-drukker él e honban!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amint arról már beszámoltunk, egy márciusi felmérés szerint legalább kétmillióra tehető azoknak a felnőtteknek a száma Magyarországon, akik az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság valamelyik csapatának szurkolnak. Az Alt Media Kommunikációs Kft. tanulmánya leszögezi, hogy az – amúgy 2,5 millió érdeklődőt magában foglaló – lakosság egynegyede drukkol kedvenc klubjának, így az NB I-ben szereplő 16 együttes összesen kétmillió ember figyelmén osztozik. (A hívek kevesebb mint egytizede több csapatnak is szurkol.) Ez még úgy is jelentős tömegbázist jelent, ha az esetek többségében ez a figyelem sokszor rendszertelen vagy felületes.

A bajnokság iránt érdeklődő csaknem 2,5 millió felnőttnek csak 59 százaléka vallja magát valamelyik egyesület elkötelezett szurkolójának (ez mintegy 1,5 mililó fő). Hozzájuk csatlakozik az a félmillió ember, akit ugyan egyáltalán nem foglalkoztat az NB I - azaz elvileg a lakosság 68 százalékát kitevő „immunisak” közé tartozik –, mégis egy bizonyos csapatért szorít. Utóbbi jelenséget főként a szurkolói kötődéseket befolyásoló szocializációs hatások magyarázhatják.

Ami a hovatartozást illeti, a vizsgálatából kiderül: a bajnokság iránt érdeklődők több mint egyharmada vagy a Ferencvárosnak vagy a Debreceni VSC-nek szurkol. A legtöbb rajongója az FTC-nek van, jelenleg mintegy 600 ezer felnőtt vallja magát fradistának. A Loki mintegy 450 ezer szurkolót tudhat magáénak, míg az Újpest és a Vasas sikeréért nagyjából 150-150 ezren szorítanak. A legszerényebb támogatottsággal (30 ezer fő alatt) a Kaposvár, a Paks, a Kecskemét és a Pápa rendelkezik.

Területi megoszlás szempontjából érdekes, hogy a Vasas-tábornak csak több mint egyharmada, míg a Ferencváros-híveknek kevesebb mint ötöde él Budapesten. Az Újpest esetében még alacsonyabb a helybéli drukkerek aránya. A legnépszerűbb vidéki csapat, a DVSC drukkereinek többsége (83 százalék) sem helyben, a hajdúsági megyeszékhelyen él.

A legnépszerűbb magyar csapatok táborainak korösszetétele alapvetően eltér, ami a szocializációs tényezők mellett az egyesületek aktuális, néhány évre vagy néhány évtizedre visszanyúló eredményességével áll összefüggésben. Az utóbbi tíz év legsikeresebb klubjának, a Debrecennek a támogatottsága lényegesen magasabb a 40 évesnél fiatalabbak körében, míg a virágkorát több évtizeddel ezelőtt megélő Vasas híveinek közel fele 60 éves is elmúlt már. A fiatalabb generációk jelenléte az újpesti táborban is az átlagnál jobban érzékelhető, az FTC bázisának jellegzetes vonása ugyanakkor a 30 évesnél ifjabbak feltűnő hiánya.

A bajnoki küzdelmek iránt érdeklődő nők 14 százalékának kedvenc együttese is van, és a Ferencváros, illetve Debrecen az átlagnál jóval nagyobb mértékben támaszkodhat női rajongóira.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Lezárnak egy buszmegállót Debrecenben
Lezárnak egy buszmegállót Debrecenben
Ideiglenes helyen lehet felszállni május 16-án.
Gazdaság
A nőgyógyászati és a biotechnológiai üzletág bevételei ugrottak meg
A Richter árbevétele csökkent, nyeresége nőtt.
Rangos díjat vehetett át Debrecen polgármestere
Papp László közös sikernek tartja az elismerést.
Debrecen bevásárolna a környezetet ellenőrző rendszeréhez
A Zöld Kódexben kijelölték az irányt.
A benzin olcsóbb, a dízel drágább, mint a szomszédoknál
Magyar Ásványolaj Szövetség tájékoztatója.
Támogatott tartalom
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
6 millió mozgással töltött perc. Díjat kapott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ is.
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
Építési vállalkozót keres az Aquaticum Debrecen Kft.
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.