Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Politikusfeleség a debreceni hoki szolgálatában

| 2011. 11. 23. | 17:11:45
Debrecen – Kikéri magának, hogy a megyei főkormányhivatalnok férje meghosszabbított végtagja lenne a magyar hoki-szövetségben, gyesen lévő anyaként kapta el a hév, és most már nem tud szabadulni, de nem is akar. Cívishír-interjú.
Politikusfeleség a debreceni hoki szolgálatában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cívishír: – Politikusfeleségként annyira unatkozott, hogy belevetette magát a magyar hoki ügyeibe?
Éles Krisztina: – Nem tartom sportszerűnek a kérdést, mert amikor hajnali négykor keltem, hogy a gyerekeknek szervezett tornán teát főzzünk és zsíros kenyeret kenjünk, s amikor átutazzuk hétvégén az egész országot a csapattal, erre áldozva minden szabadidőt, akkor azt nem politikusfeleségként teszem, hanem anyaként. A nagyobbik fiam hatodik éve jégkorongozik, azóta a fél életemet a jégpályán töltöm. Nem csak én, hanem a többi anyuka és apuka is. Ha a szülők nem lennének, csapat sem lenne. Ma Magyarországon sajnos a szülőknek kell eltartaniuk a sportegyesületeket. És nem abból a célból teszik ezt, hogy ne unatkozzanak.

Cívishír: – Igen ám, csakhogy a többi anyuka nem tagja az országos szövetség elnökségének.
Éles Krisztina: – Amikor a nagy fiam jégkorongozni kezdett, éppen gyesen voltam a kicsivel. Úgy kapcsolódtam be a munkába a Debreceni Hoki Klubnál, és egyre többet vállaltam a klub menedzselése, a sportszervezés, a logisztika terén, ami egyébként Kovács Zoltán országos főtitkárnak tűnt fel először, és ő kért fel, hogy jelöltessem magam az elnökségbe, ahová végül a DHK jelöltjeként választottak be.

Cívishír: – Az országos szövetségben egyedüli nő, kőkemény hokisok veszik körbe. Nem „eszik meg reggelire”?
Éles Krisztina: – Azok a sportemberek kellő tisztelettel viseltetnek a nők iránt. Ha nem is az elnökségben , de az MJSZ-ben és a klubcsapatoknál nem kevés nő dolgozik. Ma ,2011-ben meg különösen kőkorszakinak tartom az ilyen kérdést. Az elnökség előtt megannyi téma van. Én nyilvánvalóan nem szólok bele a sportszakmai kérdésekbe, mert az a szakmai bizottságok dolga, megbeszélik, megvitatják a ligaüléseken. Én az utánpótlást, illetve a magyar jégkorongos családokat, a vidéki klubokat képviselem, ha úgy tetszik. Országszerte nyolcvan százalékban az anyukák állnak a palánk mellett a gyerekcsapatok edzésein, érdemes megnézni Debrecenben is kedden és pénteken este, amikor a legkisebbeknek tartanak foglalkozást. Ha pedig arról van szó, hogy ki milyen feladatot vállal és végez el, akkor nem teljesen mindegy, hogy milyen nemű az illető?

Cívishír: – Zokon veszi, amikor a férje meghosszabbított végtagjaként emlegetik?
Éles Krisztina: – Ezt a felettébb lekezelő jelzőt én most hallom először Öntől, és természetesen nem esik jól. Sajnálom, hogy a Debreceni Hoki Klub és a Magyar Jégkorong Szövetség tagját, nem a jégkorong nagyszerűségéről, a sportág küzdelmeiről és sikereiről, nem a klub feladatairól és céljairól kérdezik, hanem a sporthoz kicsit sem kapcsolódó témában faggatják. Ezzel a jégkorong sport közösségét nézik le. A sportszervezés egy szakma, amit én nagy alázattal végzek. A férjemnek a nap 24 órájában más elfoglaltsága van. A kettőnek semmi köze egymáshoz.

Cívishír: – Mondja csak, mennyibe kerül a fia jégkorongozása?
Éles Krisztina: – Havi 13 ezer forint a tagdíj, ehhez jönnek még a felszerelések költségei. Hát, nem olcsó, sőt, a jégkorong talán az egyik legdrágább sport. Egy korcsolya minimum 20 ezer forint, a gyerekeknél legalább évente cserélni kell.

Cívishír: – Akkor egy pedagógus házaspár keressen más sportot a gyerekének?
Éles Krisztina: – A DHK-ban százötven gyerek jégkorongozik, nem mindenki jómódú, és bizony pedagógusok gyermekei is akadnak. Egy biztos: komoly anyagi áldozatvállalás szükséges ehhez a sporthoz. Egyébként azért dolgozunk,hogy a DHK segíteni tudjon a nehezebb anyagi helyzetben lévő szülők gyerekeinek. Mi nem elitklubot akarunk építeni, hanem egy nagy tömegbázist. Minél több a gyerek, annál több tehetségre bukkanunk, aki majd a válogatottságig viszi, s öregbíti a debreceni hoki hírnevét. Büszkén mondhatom, hogy a felnőttet leszámítva minden korosztályunk ad válogatott kerettagot. Ahhoz képest, hogy hat éve áll a fedett jégpálya Debrecenben, ez nem olyan rossz.

Cívishír: – Ugye tudja, hogy ütős utánpótlása csak egy élvonalbeli csapatnak lehet? A gyerekeknek nem elég tévében nézni a menőket, testközelből is kell példaképet választaniuk.
Éles Krisztina: – Mérkőzésben nincs hiány, hiszen a felnőtt csapatunk színvonalas, izgalmas és látványos csatái jó például szolgálnak a fiatalabbaknak. De abban igaza van, hogy ha a hoki élmezőnyéhez szeretnénk felzárkózni , akkor az 1.osztályban kell indulnunk. Minden erőfeszítésünk arra irányul, hogy Debrecennek belátható időn, mondjuk egy éven belül élvonalbeli csapata legyen. Ez nem szándék, akarat és alázat, hanem pénz kérdése. Keressük a támogatókat, folyton azt tesszük.

Cívishír: – Mennyi pénz kell?
Éles Krisztina: – Alsó hangon ötvenmillió forint egy évadra, mégpedig debreceni, vagy Debrecenhez erősen kötődő játékosokkal számolva. Megállapodásunk van az egyetemmel, az önkormányzattal, közös akarat, hogy OB I-es csapatta legyen a városnak.

Cívishír: – Féltucat politikusfeleség nem tudná összekalapolni az ötvenmilliót?
Éles Krisztina: – Nem! Ez nem politika, hanem sportmenedzselés. Hat éve épül a fedett jégcsarnok, de már most kicsinek bizonyul a parkoló egy felnőtt hokimeccs vagy nagyobb utánpótlástorna alkalmával. Ezt azt jelenti, hogy kezd kialakulni a jégkorong tömegbázisa Debrecenben, mellesleg az OB II-es csapat folyamatosan nyeri a bajnokságot. Azon dolgozunk, hogy a Debreceni Hoki Klub olyan értéket képviseljen, ami mellé érdemes odaállni érdemes támogatni. Most már oda tudunk menni a cégekhez, hogy íme, tessék, egy 150 fős utánpótlásbázisra és a bajnokcsapatra szeretnénk pénzt kérni!

Cívishír: – A fiából miért nem Dzsudzsák Balázst akar nevelni?
Éles Krisztina: – Nekem ebbe nem volt beleszólásom, a fiam korcsolyázni járt, és amikor meglátta az első jégkorongozót teljes harci díszben, akkor a hoki rabja lett. Általa én is „megfertőződtem”, mert egyrészt egy anya előbb-utóbb megszereti, amiért a gyereke rajong, másrészt a jégkorong egyébként is egy könnyen megszerethető sport, mert rendkívül dinamikus, látványos, kombinatív játék. A hoki csak bónusz, a DHK-val és a jégcsarnokkal az elsődleges célunk az, hogy az úszás és a kerékpározás mellett a harmadik alap mozgásforma a korcsolyázás legyen, amit a gyerekekkel megtaníttatnak a szülők. Onnan már csak egy lépés megszerettetni a jégkorongot.

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Zsidó kulturális napokat rendeznek Debrecenben
Zsidó kulturális napokat rendeznek Debrecenben
Különleges kóser ételekkel és italokkal is készülnek.
„Trójai falovak” miatt nem indul a megyei listákon Magyar Péter pártja
„Trójai falovak” miatt nem indul a megyei listákon Magyar Péter pártja
Pedig mindenütt összegyűjtötték a szükséges mennyiségű aláírást.
Gazdaság
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Támogatott tartalom
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.