Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Joao Janeiro a DVSC új vezetőedzője – spanyol helyett portugál

| 2022. 06. 27. | 16:59:00
A második portugál edző Debrecenben. Reméljük, sikeresebb lesz, mint az előző.
Joao Janeiro a DVSC új vezetőedzője – spanyol helyett portugál
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Joao Janeiro a DVSC új vezetőedzője! – jelentették be hétfőn, amikor elsősorban a tulajdonosváltás miatt hívták össze a debreceni sajtó képviselőit. Azt ígérték, a héten hivatalosan is bemutatják. Addig is összeszedtük, amit elöljáróban érdemes tudni róla.

Nemzetközi tapasztalat

A DVSC új mestere – aki a spanyol Joan Carrillót váltja – két nap múlva tölti be a 42. életévét, tehát fiatal trénernek számít a szakmában. Teljes neve: Joao Pedro de Oliveira Janeiro. Magyarországon először 2018-ban hallottuk a nevét, amikor Szegeden edzősködött. Korábban az Európa Ligába jutott portugál CF Belenenses csapatánál másodedzőként és játékosmegfigyelőként is dolgozott, az ugyancsak portugál élvonalbeli Estoril Praia SAD együttesénél elemzőként és ellenfél-megfigyelőként tevékenykedett. Az Egyesült Államokban is próbára tette magát, előbb a Next Level Sports foglalkozttatta, majd az Oklahoma Roughnecks, utóbbi klubnál az utánpótlásképzést is felügyelte.

Hiába szárnyalt a Kisvárda...

Kisvárdára 2021 májusában került, és irányításával szárnyakat kapott a szabolcsi gárda. 14 meccsen ült a kisvárdai kispadon és mindössze három találkozót vesztett el. Amikor váratlanul bejelentette a távozását, a csapat a 3. helyet foglalta el az élvonalbeli bajnokságban, de odáig, a szezon jelentős részében vezette is a tabellát. Felvidéki sajtóértesülések szerint a DAC, azaz a Dunaszerdahely 100 ezer eurót, mintegy 36.5 millió forintot fizetett Janeiro kivásárlásáért.

(Fotó: kisvardafc.hu)

A legnépszerűbb határon túli magyar futballklubnál, a DAC-nál már nem volt ekkora diadalmenetben része a portugál trénernek, aki tavaly novemberben vette át a csallóközi csapat irányítását, és szerződése 2022. május 31-ig volt érvényes, de további egyéves opciót is tartalmazott. Joao Janeiro összesen 20 bajnoki mérkőzésen vezette a sárga-kékeket, a mérlege 8 győzelem, 7 döntetlen és 5 vereség. A DAC a Fortuna Ligában, azaz a szlovák élvonalban a negyedik helyen végzett, amit csalódásként élt meg a szurkolótábor és a klubvezetés, annak ellenére is, hogy a Dunaszerdahely megnyerte a Konferencia Liga-indulásért kiírt négyes tornát Trencsény, Liptószentmiklós és Zsolna csapatai előtt, így a DAC együttese kiléphet a nemzetközi porondra a harmadik számú európai kupasorozatban. A szerdahelyi vezetőség azonban nem élt az egyéves hosszabbítási opciójával, így Janeiro az idény végén távozott a kispadról. Bár a DAC hivatalos honlapjának közleménye nem tartalmazza, Dunaszerdahelyen ennél jóval komolyabb eredmények reményében szerződtették a luzitán szakembert. A bajnok Slovan például 17 pontot vert a DAC-ra, amelyet végül a nagyszombati és a rózsahegyi gárda taszított le a dobogóról.

Munkamániás, megszállott

Janeiro, aki azt mondja magáról, hogy a játék alapjait a labdarúgás egyik legnagyobb alakjától, Johan Cruyfftól tanulta. Egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, hogy a nap 26 órájában képes a futballal foglalkozni. Munkamániás, a szakmája megszállottja – tartja róla a környezete. Elmondása szerint Kisvárdáról azért szerződött el, mert ott „semmi nincs”, és a családja, a gyerekei miatt váltania kellett. Amikor a kisvárdai távozásról faggatták, úgy fogalmazott, „egy edzőnek mindig az ajtó mellett kell lennie készenlétben egy bőröndnek, mert sosem tudni, mikor mi fog történni, sok áldozatot kell hozni a családért”. Nos, Debrecenben nemzetközi iskola is van, a gyerekek taníttatása egészen biztosan nem lehet majd érv a távozásra. A magyarról azt mondta, talán nehezebb, mint a mandarin. Edzői ars poeticája az, hogy egy edzőnek különleges képességgel kell bírnia, olyan rugalmassággal és érzékkel a beilleszkedéshez, mintha kaméleon lenne. 

A második portugál a Lokinál

Joao Pedro de Oliveira Janeiro a DVSC történetének második portugál edzője. Az úttörö Leonel Pontes volt, aki a Lokival 28 bajnokin nyolcszor győzött, hét döntetlen mellett pedig tizenhárom alkalommal vereséget szenvedett. 2016 augusztusától 2017 májusáig irányította a debreceni piros-fehéreket. A kiesés rémétől fenyegetett debreceni csapat első embere, Szima Gábor az utolsó forduló előtt menesztette a portugált. Pontessel együtt távozott a két portugál pályaedző, José Pratas és Pedro Illharco is. A Magyar Kupában csupán egy mérkőzést fűződik a portugál trió nevéhez, mivel DVSC az akkor harmadosztályú ETO FC Győr otthonában 1-0-ra kikapott, kiesett. Reméljük, Janeiro minden fronton sikeresebb lesz Debrecenben, mint honfitársa!

Cs. Bereczki Attila

[Beillesztett cikk: Földindulás a DVSC-nél: új vezetés, új edző, új célok, régi remények]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Korábbi játékosát gyászolja a debreceni klub
Korábbi játékosát gyászolja a debreceni klub
Feledi László 83 bajnoki meccsen lépett pályára a Lokiban.
Hirdetés
Hirdetés
Krones Charity Run: fuss jótékony célért Debrecenben!
Krones Charity Run: fuss jótékony célért Debrecenben!
Génterápiára gyűjtenek egy kisfiúnak.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!