Hirdetés

A legszebb férfikorban a Lux együttes

Negyven év

mti

2010.04.02. 07:47

A legszebb férfikorban a Lux együttes
A Lux együttes a Nagytemplom előtt

Debrecen – Negyvenedik születésnapját „összegző koncerttel” ünnepli pénteken a debreceni Lux együttes, amely ma is – a szó legnemesebb értelmében – "amatőr" zenekarként működik.

Hirdetés

A Debreceni Tavaszi Fesztivál keretében a Kölcsey Központban tartandó koncerten a Lux a régi tagokkal is kiegészülve kétszer egy órában eleveníti fel különböző zenei korszakaikat, és játszik új vagy több évtizede kiadatlan dalokat is.

Pikó Sándor dobos büszkén szólt arról, hogy 40 éve megmaradtak „amatőrnek” és debreceninek, akik a polgári foglalkozásuk mellett zenélnek, távol tartva a zenekart a pénz világától. „Mi Debrecen kultúrájáért dolgozunk, mert meggyőződésünk, hogy nem ide kell hozni máshonnan a kultúrát, hanem innen kell elvinni a világba a helyi értékeinket, nem csak a zene területéről” – fogalmazott.

A Lux egyedi hangzásvilágához egy egyedülálló, kétnyakú – szóló és basszus – gitár is hozzátartozik. A különleges hangszert Tikász Sándor gitáros találta ki 36 évvel ezelőtt, mert a másik gitárossal sosem tudtak megegyezni, hogy ki játsszon szólóban és ki kísérjen. Azóta – a világon egyedülálló módon – az együttes felállásában két kétnyakú gitár szerepel.

A Lux együttes az 1970-es alakulás óta több stílust is megjelenített zenéjében, így a pénteki koncerten is hallhatóak lesznek más mellett dzsessz-rock és népzenei elemek, valamint instrumentális dalok is. Tikász Sándor a népzenei elemeket ötvöző dalokkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy legutóbbi, 10 éve megjelent lemezükön már játszottak ilyen dalokat együtt a Szeredás népzenei együttessel, amely vendége lesz a mostani koncertnek.

A Lux együttes 1978-ban Magyarországon az Év együttese címet nyerte el, Debrecen városa pedig a Csokonai-díj után idén Pro Urbe-díjjal is jutalmazta.

Szóljon hozzá!

Hirdetés