Hirdetés

Orbán a sírját ássa Brüsszelben?

MTI, Index

2018.06.04. 18:39

Orbán a sírját ássa Brüsszelben?
Brüsszel nem éppen kötcsei piknik (Fotó: Facebook / Orbán Viktor)

Vagy az Európai Néppárt, vagy a Fidesz, valamelyiknek engednie kell.

Hirdetés

A Fidesz visszautasítja a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) hazugságait és felfüggeszt vele minden kapcsolatot, valamint megvonja támogatását a párt jelöltjeitől, amíg nem kérnek bocsánatot – közölte a magyar kormánypárt hétfőn.

Novák Katalin, a Fidesz alelnöke a holland kereszténydemokrata párt hétvégi határozatára hétfőn levélben reagált, amelyben az áll, a holland párt hazugságokat állít Magyarországról, a Fideszről és az alkotmánymódosításról. Az MTI-hez is eljuttatott dokumentumban az alelnök azt írta, a CDA hazudik, amikor azt állítja, hogy a most zajló alaptörvény-módosítás veszélyes a jogállamiságra és a demokráciára, veszélyezteti a bírói függetlenséget, a sajtószabadságot és a civil szervezetek függetlenségét, valamint korlátozza az alapvető szabadságjogokat. Hozzátette, hazudnak abban is, hogy a Fidesz szembefordult az európai együttműködéssel, és kampányában szándékosan hamis tényeket közölt, valamint hogy a Fidesz kormányfőjelöltje bosszút ígért az ellenzéknek. Különösen fájdalmas, hogy testvérpártunk, kereszténydemokrata szövetségesünk határozatában egy sor valótlanság szerepel, ezért alappal feltételezzük, hogy „szándékos hazugságokról” van szó – fogalmazott Novák Katalin. „Ha az Európai Néppárt egységét fenn akarjuk tartani, úgy megengedhetetlen egy tagpárt részéről egy másik tagpárt irányában minden előzetes konzultáció nélkül megfogalmazott hazug vádaskodás” – írta.

Vörös vonalak

A CDA hétvégi kongresszusán elfogadott indítványban, amelyet hétfőn ismertetett a Politico, az áll, hogy fel kell függeszteni a Fidesz tagságát az Európai Néppártban (EPP), amennyiben Orbán Viktor miniszterelnök nem tér vissza korábbi politikájához. A Fideszhez hasonlóan az EPP-hez tartozó CDA olyan határvonalak meghúzására szólította fel a néppártot, amelyeket ha valamely tagpárt átlép, akkor kezdeményezni lehessen az ideiglenes kizárását – írta a brüsszeli hírportál. A Politico szerint ez az eddigi legkeményebb kiállás az EPP-tagpártok részéről.

A De Volkskrant című holland napilap is beszámolt a CDA-kongresszusról. Mint írták, a párt tagjai két „vörös vonalat” neveztek meg: a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) esetleges bezáratását, illetve a „Stop Soros” törvénycsomag elfogadását.

Az Index ma interjút közölt Markus Ferber, a bajor CSU (néppárti) európai parlamenti képviselővel, aki szerint a néppárti vezetők visszafogottságra és az unióellenes retorika mérséklésére kérték Orbán Viktort Brüsszelben.

Orbán ViktorFideszUniós pártpolitikaCDA

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.