Elsöpörte a szerb bajnokot a Debrecen

Cívishír

2019.11.09. 17:00

Elsöpörte a szerb bajnokot a Debrecen
A válogatott Tóvizi Petra 3 gólig jutott (Fotók: Ásztai Csaba)

Tizenegy gól a DVSC előnye a visszavágóra.

Hirdetés

37-26-ra legyőzte a DSVC Schaeffler a szerb Zork Jagodina csapatát november 9-én az EHF-kupa harmadik selejtezőkörében lejátszott odavágón, a Hódosban. 

Az első negyedóra elegendő volt ahhoz, hogy a közönség érzékelhesse, komoly sebességkülönbség van a szerb bajnok és a magyar bajnokság tavalyi hatodik helyezettje között, utóbbi javára. Az első 6 percben a Jagodina lövésig alig jutott el Tóviziék mellett, miközben a Japán felé kacsintgató Kovács Anna előbb átlövésből, majd ejtésből volt eredményes. 

A kezdés nehézségei – a SZUD pokolian jó atmoszférát csinált – után akklimatizálódni kezdett a szerb és montenegrói erőkból álló ellenfél, kihasználva, hogy a Loki sem melegedett be még. Védekezésbe, passzjátékba, lövésekbe egyaránt belekeveredtek olyan hibák, amelyeket nem a Jagodina kényszerített ki, így feljöttek a vendégek 5-5-re. A Loki két szélsője, Varsányi és Vantara-Kelemen villant ezután kétszer Kovács és Bulath szélsebes, pontos előkészítése nyomán, a 20. percre sikerült háromgólos előnybe kerülni (9-6).

Kovács Anna két gyors góljával indult a mérkőzés

Innen még magához tért a balkáni brigád, de 11-10 után már csak nőtt a különbség. Kovács bejátszását Bordás fordulásból bevágta, majd a mi montenegrói lányunk, Despotovic tréfálta meg a vendég kapust azzal, hogy kilenc méterről felemelkedve a szokásos felső helyett lefelé tüzelt. 17-13-al ment a szünetre a DVSC, nem tűnt elérhetetlennek az előny megduplázása a meccs végére, hiszen egyértelmű volt: a magyar csapat sokkal gyorsabban, szellemesebben támad, haékonyabban védekezik.

Nem mellékesen az alapcsapat (Vantara-Kelemen, Despotovic, Tóvizi, Bulath, Kovács, Varsányi) kezdett Triffával a kapuban. Karnik ujjsérülés miatt nem tudott játszani, Vámos és Bordás elsősorban védekezésben segédkezett az első harminc perc során. Karsten is lehetőséghez jutott.

A játékot élvezni is tudni kell

A szünetet követően a Loki úgy megsorozta az ellenfelét, hogy Agbabáék a 39. percre azt sem tudták, hol vannak a fülsiketítő zajban. Csúcsra jártak a csajok: mind felállt  védekezés ellen, mind labdaszerzésekből eredményesek voltak, 26-16-ig meg sem álltak. Majdnem kétezer torok éltette a csapatot, Kovács Anna széles mosolya tudatta, a hölgyek élvezni is tudják e nagyszerű pillanatokat.

Igazságtalan a sok szép gól közül egyet kiemelni. De amikor pont Kovács úgy indította Arany Rebekát, hogy éppen a jobbszélső elé esett a labda, Arany pedig így lassítás nélkül szedhette fel és vághatta be, az nem volt más, mint ennek az őrült periódusnak a bódító esszenciája. 

Arany Rebeka egyik elfutása a jobb oldalon

Ekkor jött egy pár perces szusszanás, majd amikor úgy tűnt, belekényelmesedik a csapat a biztos vezetésbe, Köstner Vilmos időkéréssel vette elejét a játék leülésének. Egészen a végéig csak az volt a kérdés, sikerül-e tovább növelni a tízgólos előnyt, végül ez is összejött. 

Innen, azaz 11 gólos előnyből jöhet a visszavágó egy hét múlva: ez a csapat nem fogja elrontani.

EHF-kupa harmadik selejtezőkör, első mérkőzés
DSVC Schaeffler – Zork Jagodina 37-26 (17-13)
Debrecen, 1800 néző. V: Pirvu, Potirniche (románok)
Debrecen: Triffa – Varsányi 2, Kovács 8, Bulath 7 (5), Tóvizi 3, Despotovic 5, Vantara-Kelemen 7. Csere: Oguntoye, Szabó D. (kapusok), Bordás 1, Vámos, Karsten 1, Szabó P. 1, Arany 2, Borgyos. Edző: Köstner Vilmos
Jagodina: Ilic – Stepanovic, Agbaba 6 (1), Jovanovic 1, Tatar 7, Zizic 5, Adzic 2 (1). Csere: Djurasinovic (kapus), Rajcevic 1, Asanin 2, Bulatovic, Gojkovic 2 (1), Szivcev Edző: Dragan Markov
Kiállítások: 10, ill. 12 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 3/3.

MESTERMÉRLEG
Köstner Vilmos: – Jó játékkal értük el ezt a nagy különbségű győzelmet, vagy azt is mondhatnám, hogy a visszavágóra mégis figyelmet igénylő sikert. A második félidőre a szerb csapat elfáradt, nekünk pedig feljavult a védekezésünk és több szerepet adtunk a beállóinknak. Labdaszerzésből játszottunk sokszor gyors játékot, aminek külön örülök.
Dragan Markov: – Nagyon jó hangulat volt Debrecenben, minden elismerésem a szurkolóké legelőször. Megérdemelten győzött a Loki. Sok technikai hibával játszottunk. A visszavágóval kapcsolatban reménykedem abban, hogy jobban fogunk játszani, s talán házigazdaként sikeresebbek leszünk.

Ratalics László

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés