Nosztalgiáztunk egy kicsit, de épp olyan finom lett mint sok-sok évvel ezelőtt. Szilvalekváros-mákos töltelékkel készítettem.
Pirôžky Eta módra
A tészta hozzávalói:
500 g rétesliszt
300 ml tej
42 g élesztő
1 egész tojás
1 darab főtkrumpli lereszelve
1 ek étolaj
2 ek cukor
pici só
Töltelék hozzávalói:
200 g darált mák
200 g szilva lekvár
1 ek rum
½ ek citrom reszelt héja
cukor ízlés szerint
tej szükség szerint
Zsiradék,,,étolaj, vagy zsír a sütéshez
Elkészítése:
A élesztőt felfuttatom langyos, cukros tejben majd a tészta hozzávalóihoz öntöm, s bedagasztom a tésztát. A tészta legyen keményebb mint pl. a kelt kalácstészta. Amíg a tészta megkelt a duplájára, elkészítem a tölteléket. A töltelék se legyen lágy de száraz sem. Ha a kelleténél keményebb, öntünk hozzá egy kis tejet.
A megkelt tésztát kiborítom deszkára, elnyújtom kb. 1 cm vastagra, és téglaalakúra metélem el. Minden tésztára teszek tölteléket, egymásra hajtom a tésztát, s az ujaimmal összecsípem. Ebből az adgból kb. 28 pirôžky jön ki.
A zsiradékot közben már melegítem, mert mikorra töltöm az utolsókat az elsőket még egyszer óvatosan kézzel megsodrom, és teszem az előre melegített zsiradékba. A zsiradék legyen meleg, de csak közepes lángon sütöm, közben forgatom. Kb. 5-7 percig sütöm, a színe is megmutatja mikor jó.
Papírtörlővel bélelt tálcára szedem ki a pirôžkyt, finomak nagyon, nem szívják magukat tele olajjal. Legközelebb baracklekvár-dió kombinációt fogom kipróbálni.
Jó étvágyat kívánok mindenkinek hozzá!
Császár Eta
Elkelt a Víg-Kend Major.
A leállás a ki- és belépő irányú forgalmat egyaránt érinti.
Igazgatóhelyettesére emlékezik a fürdőváros.
Betört egy házba.
A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj jelöltjeire még március 20-ig lehet szavazni.
Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod.
További Információkcivishir.hu - Minden jog fenntartva! (2023.03.28)