Töltött karalábét sokszor azért nem készítünk szívesen, mert vagy drága a karalábé, vagy nincs kedvünk furkálni. Mutatunk egy olyan receptet, amely megoldás mindkettőre. Elég hozzá két nagyobb ipari karalábé (mert az ritkán fás), és kérjünk a zöldségestől még vagy 15-20 nagyobb karalábélevelet (ingyen adják).
Hozzávalók:
2 nagyobb ipari karalábé
15-20 karalábélevél
50 dkg darált hús
1 bögre (2,5 dl) rizs
1 fej hagyma
1 tojás
friss kapor
tejföl, liszt, zsiradék, só, bors (pirospaprika NEM KELL bele)
Elkészítése:
Előbb készítsük el a tölteléket! A hagymát reszeljük le, vagy aprítsuk finomra, tegyük kevés forró zsiradékba, dinszteljük, de ne pirítsuk meg, majd mehet bele a megmosott rizs, amit kicsit átforgatunk benne (fehéredésig), és kicsit hagyjuk hűlni. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, majd egy pici vizet is teszünk hozzá, hogy kicsit lazább legyen, jól összedolgozzuk a masszát.
Közben egy fazékban vagy lábasban tegyünk fel forrni vizet, és öntsünk bele egy kevés (1 kávéskanálnyi) ecetet. A karalábéleveleket mossuk meg, majd még a nyelükkel együtt (így kisebb az esély arra, hogy leforrázzuk a kezünket) rövid időre - csak annyira, hogy kicsit fonnyadt legyen - tegyük (ne egyszerre, 2-3 darabonként) a vízbe. Csepegtessük le, majd vágjuk ki a vastagabb ereket - ügyelve arra, hogy ne szakadjon ki a levél. A kisebb leveleket, amelyeket nem tudunk megtölteni, vágjuk laskára, és tegyük a lábas aljára, amelyben az ételt főzni fogjuk.
A karalábékat tisztítsuk meg, karikázzuk fel, majd vágjuk kisebb, téglalap alakú darabokra.
Kezdhetjük tölteni a leveleket. Ne csavarjuk szorosra, mert a rizsnek hely kell, amikor megduzzad, ha viszont nincs helye, olyan kemény lesz a töltelék, mint a puskagolyó. A töltelékeket sorakoztassuk az edény aljába, majd szórjunk rá a felaprított karalábéból. Ha már elfogyott a levél, a maradék töltelékhez adjunk egy nyers tojást, formázzunk belőle gombócokat, forgassuk meg őket lisztben, és tegyük a töltelékekre. Közben mindig rakjunk a "karalábéforgácsokból" is a rétegek közé, egyenletesen eloszlatva.
Ha már minden elfogyott, óvatosan öntsünk vizet a fazékba, hogy ellepje a gombócokat. Tegyük rá a felvágott kaprot, dobjunk bele sót, majd fedjük le a fazakat. Ha elfőné a vizet, mindig pótoljuk. Amikor már puha, rántással besűrítjük, a lé bőven lepje el a gombócokat, az a finom, ha sok lé van rajta. A végén tejföllel vagy tejszínnel még felrottyantjuk, de már nem főzzük tovább.
Mélytányérokban, tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat kíván: Cseka
Elkelt a Víg-Kend Major.
A leállás a ki- és belépő irányú forgalmat egyaránt érinti.
Igazgatóhelyettesére emlékezik a fürdőváros.
Betört egy házba.
Az ügyet a Debreceni Ítélőtábla tárgyalja.
Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod.
További Információkcivishir.hu - Minden jog fenntartva! (2023.03.30)