Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb tíz Mercedes busz járja Debrecen utcáit

| 2023. 09. 22 | 17:45:00
Befejeződött a szóló buszok cseréje.
Újabb tíz Mercedes busz járja Debrecen utcáit
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– A város életében a közösségi közlekedés kulcskérdés, az egyik legfontosabb stratégiai terület. Debrecen vezetése a település életének minden területét egyformán fejleszti, hogy ne legyenek lemaradó ágazatok. Ennek megfelelő a közösségi közlekedést is illik egy dinamikusan növekvő, fejlődő városban ennek megfelelően kezelni. Ezt az elköteleződést mutatja az a folyamat, amelynek eredményeként a teljes szólóbuszflotta lecserélődik – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere a DKV Zrt. flottacsere programjában forgalomba álló, utolsó 10 darab Mercedes-Benz Conecto szólóbusz ünnepélyes átadásán. Az esemény szeptember 22-én délután volt a Nagyerdei Stadion északi előterében.

Az Inter Tan-Ker Zrt. által gyártott, korszerű és energiatakékos buszok révén biztonságos utazást lehetővé tevő járművek állnak a debreceni közösségi közlekedés szolgálatába. A most átadott tíz szóló autóbusz használatba vételével a Volvo Alfa Cívis 12-es szólóbuszokat október elsejétől vonja ki a debreceni közösségi közlekedésből a DKV.

Papp László polgármester hangsúlyozta, hogy az Inter Tan-Ker új buszainak átadása előrelépés a közlekedésbiztonság, a közlekedés komfortossága és a környezettudatosság terén is. A 69 szólóbusz mellett 10 csuklós busz már a városban van, és még 40 ilyen fog érkezni. Ez a járműállomány-összetétel mutatja, növelni kell a szállítási kapacitást, hiszen egyre nagyobb igény van a közösségi közlekedésre. A debreceni önkormányzatnak a következő években is stratégiai ágazata marad a közösségi közlekedés. A villamosvonalak fejlesztésével szeretnék eltolni a járműflottát az elektromos hajtású irányába. Kormányzati támogatással napelemparkokat létesítenek, az ott megtermelt energiát pedig a közösségi közlekedés szolgálatába állítják.

Tervezik a trolibuszok cseréjét, továbbá növelni szeretnék az elektromos buszok számát.

Tóth Szabolcs, a DKV vezérigazgatója kijelentette: befejezték a szóló autóbusz-állomány cseréjét, az új járművekkel jelentős károsanyag-csökkenést és üzemanyag-megtakarítást tudnak realizálni. 2024 második felében befejeződik a teljes buszpark cseréje, és akkor a legidősebb városi buszuk kétéves lesz. Köszönetet mondott a Inter Tan-Ker Zrt.-nek, hogy ilyen minőségű járműveket hozott a városnak.

– Nagy korszakot zártunk le ezzel a buszcserével. Köszönjük a lehetőséget, hogy a cégünk 2009-től bekapcsolódhatott Debrecen közösségi közlekedésébe – ezt már Úti Csaba, az Inter Tan-Ker közlekedési üzletágvezető-helyettese mondta köszöntőjében. Hozzátette: a debreceni közösségi közlekedésben olyan új irányt vettek és olyan új beruházást hajtottak végre a közelmúltban, aminek segítségével teljesen más, új technológiával tudnak dolgozni a városnak, a DKV-nak. Ezt követően Papp László polgármesternek átadta az autóbuszok jelképes kulcsát.

Több mint egymillió kilométer

Az ünnepi alkalomra a DKV a buszcseréről részletes sajtóközleményt készített. Ebben szerepelt, hogy a flottacsere a múlt év januárjában kezdődött 30 Mercedes-Benz Reform és 4 alacsony padlós, csuklós Mercedes-Benz Conecto típusú jármű forgalomba állításával. Az elmúlt másfél évben a már említetteken túl további 6 csuklós Conecto, valamint 29 szóló Conecto típusú érkezett, amelyek mindegyike alacsony padlós kivitelű.

Az autóbuszokat a helyi közösségi közlekedésbe 2009-ben bekapcsolódott Inter Tan-Ker Zrt. adta át a DKV-nak.

Az utasok körében népszerű járművek EURO6-os dízelmotorral rendelkeznek, háromajtós kivitelűek és 12 méter hosszúak. Az autóbuszok klimatizáltak, továbbá ingyenes WIFI-vel és külső-belső akusztikus utastájékoztatóval felszereltek, tágas belső térrel, 80 álló és 27 ülőhellyel rendelkeznek. Az új szóló autóbuszokon kamerás biztonsági rendszer működik. Az új Mercedes-Benz Conecto szóló és csuklós, valamint a Mercedes-Benz Reform 500 LE szóló autóbuszoknak a Volvókhoz képest átlagosan 20 százalékkal kevesebb a fogyasztása, így a szén-doioxid kibocsátása is ötödével alacsonyabb szintű.

Az új járművek érkezésével lezárult Debrecen közlekedéstörténetének egy szakasza.

14 évi szolgálat után búcsúznak Debrecen utcáitól a Volvo szóló autóbuszok. 2009-ben a Volvó szóló autóbuszokból 100 darabot állítottak forgalomba, azok abban az időben a legmodernebbek voltak. Az akkori buszcserével évente 5 tonnával csökkent a károsanyag-kibocsátás. Az elmúlt 14 évben a járművek összesen csaknem 76 millió kilométert tettek meg, átlagos futásteljesítményük egyenként 800 ezer kilométer volt.

Az LMG-051 és az LMG-053 rendszámú jármű a rekordnak számító egymillió kilométernél is többet futott.

A DKV közleményében szó volt a jövőről is. Mint írták, a dízel szólóbuszflotta tavaly augusztusban kiegészült 12 darab Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbusszal is, amiket szintén az Inter Tan-Ker Zrt. cégcsoportja adott át. A járműcsereprogram folytatásaként jövőre további 40 csuklós Mercedes-Benz Conecto típusú autóbusz áll majd forgalomba.

Kapcsolódó hírek
Civil Fórum: a Kúria cáfolta a debreceni városvezetést és a helyi Fideszt
Civil Fórum: a Kúria cáfolta a debreceni városvezetést és a helyi Fideszt
A Kúria új eljárásra kötelezte a helyben eljáró hatóságot.
Így lehetne javítani egyes gyógyszerek hatékonyságát
Így lehetne javítani egyes gyógyszerek hatékonyságát
A módszert a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán dolgozták ki.
Most lassabb a Debrecen–Budapest vonalon az InterCity, mint 30 éve
Most lassabb a Debrecen–Budapest vonalon az InterCity, mint 30 éve
1993-ban az újonnan bevezetett InterCity 2 óra 22 perc alatt tette meg a Debrecen–Budapest utat.
Különdíjat kapott a #mutiholdolgozol pályázat keretében az NI
Különdíjat kapott a #mutiholdolgozol pályázat keretében az NI
Inspiráló program és kreatív gyereksereg.
Aki látja a cigányok bukásait, de megtéréseit is
Aki látja a cigányok bukásait, de megtéréseit is
Drogfüggők, utcalányok között hirdette Isten igéjét a debreceni lelkipásztor. Interjú Gregussné Buzás Irénnel, a cigánymisszió vezetőjével.
A debreceni könyvtáros 17 millió forintot „nyúlt le”
A debreceni könyvtáros 17 millió forintot „nyúlt le”
A férfi a saját cégétől rendelt látszólag szakmai kiadványokat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés