Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Természettudományi Múzeum: életjelek Debrecenből

Cívishír | 2024. 01. 24. | 13:25:18
A beruházás financiális okokból állt, viszont nemrég aláírtak egy lényeges szerződést.
Természettudományi Múzeum: életjelek Debrecenből
Azt is vizsgálják, hogyan lehetne minél több érdeklődőt elérni egy új múzeummal (Fotó: Természettudományi Múzeum)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Másfél év „pihenő” után megmozdulni látszik a Debrecenben felépítendő új Természettudományi Múzeum ügye. Legalábbis erről tanúskodik, hogy idén január közepén a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. szerződést kötött a részletes megvalósíthatósági tanulmány kidolgozására pályázó céggel. A nyíregyházi MEGAKOM Kft. közbeszerzési eljárásban, több versenyzőt maga mögé utasítva nyerte el a 27 millió forintos megbízást. 

A tanácsadó cégnek 90 munkanapja lesz javaslatokat megfogalmazni a kiállítóépület, a költözés, az üzemeltetés és működésfejlesztés, valamint a gyűjteményi és kutatóközponti épület két alternatív helyszínével összefüggően. A tanulmánynak egy már adott múzeumszakmai koncepció mentén vizsgálnia szükséges sok egyéb mellett a beruházás kihívásait, a tartós közösségi igényeket, a társadalmi hasznosságot, a bevétel-maximalizálás lehetőségeit, de azt is, hogy teljesülnek-e a nemzetközi tervpályázat kiírásának alapelvei vagy milyen a regionális versenytársa kínálata. A lényeg, hogy olyan dokumentumot kell letenniük a döntéshozók asztalára, amelyik alapján – olvasható a kiírásban – megalapozott döntés hozható a megvalósításról.  

Papp László, Debrecen polgármestere és Kósa Lajos országgyűlési képviselő még 2022 januárjában tartottak sajtótájékoztatót arról, hogy a kormány és a város között 2,4 milliárd forint értékű támogatási szerződés jött létre a Természettudományi Múzeum megvalósítása érdekében. A pénzből a beruházás előkészítését indították volna el, beleértve a részletes megvalósíthatósági tanulmányt és az engedélyes kiviteli tervek beszerzését. Az energiaárak drágulása és az infláció azonban ezt a projektet is lefékezte; a Kulturális és Innovációs Minisztérium 2023 februárjában megerősítette az Indexnek, hogy halasztják a kivitelezés alatt nem lévő állami beruházásokat, így ennek a múzeumnak a debreceni újraépítését is. A beruházásnak Budapesten számos ellenzője van, beleértve Karácsony Gergely főpolgármestert, miként az intézmény dolgozóinak jelentős része is többször sérelmezte a fejük felett megszületett döntést.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Budapesten nem nyugszanak a kedélyek
Budapesten nem nyugszanak a kedélyek
Vitézy Dávid minden kerületbe delegál megfigyelőt; Karácsony négy garanciális elemet vázolt fel.
Hirdetés
Hirdetés
Vörös kód van érvényben az egész ország területén
Vörös kód van érvényben az egész ország területén
Ez speciális eljárásrendet von maga után.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
„Elfogadhatatlan üzemanyagárak” – Nagy Márton a kereskedőkkel tárgyalt
A tárcavezető azonnali lépéseket vár az üzemanyagkereskedőktől.
Megnyitott Debrecen legújabb tető- és szigetelés-szakkereskedése
Nyílt nappal egybekötött átadót tartottak az Adorján Trade Határ út 3. szám alatti központjában.
Parkolók, biciklitárolók, fásítás – megvan a kivitelező Berettyóújfaluban
Uniós fejlesztés a még élhetőbb város érdekében.
Hirdetés
Hirdetés