Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szerelmi háromszöget visznek a tantermekbe Debrecenben

| 2023. 03. 16. | 16:04:00
A bulin történtek átrajzolják a fiatalok közötti viszonyokat.
Szerelmi háromszöget visznek a tantermekbe Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hiánypótló osztálytermi előadást készített nemzetközi kitekintéssel a ROHU-Interreg pályázat keretében a CSIP (Csokonai Ifjúsági Program). A Romankovics Eda által írt Trigonometria az első szerelemről, a barátságról szól, de legfőképp arról szeretne együtt gondolkodni a kamaszokkal, hogy mitől lesz igazi egy kapcsolat, akár a barátságban, akár egy romantikus találkozásban. Az előadás két város, két színházának három társulatával készül el: egyrészt a Csokonai Színházban, másrészt a Szatmárnémeti Északi Színház magyar és román társulatával is.

A szerelmi háromszög két lányszereplője, Lilla és Blanka nyolcadikosok, ötéves koruk óta legjobb barátnők. Lilla szerelmes Salamonba. Salamon már gimnazista, és igen népszerű a lányok körében. A lányok iskolájában pénteken bulit rendeznek. A bulin történtek átrajzolják a fiatalok közötti viszonyokat.

Bár a Verona 1301, a Csokonai Színház első tantermi előadása már érintette a szerelem témáját, először a Trigonometriában kerül fókuszba. A darab szerzőjét, Romankovics Edát és a rendezőt, Madák Zsuzsannát már a Para bemutatója óta foglalkoztatta, hogyan lehetne a kamaszszerelemről érvényes előadást készíteni.

„Lépten-nyomon találkozunk legyártott, kozmetikázott mintákkal, hogy hogyan kell randizni, milyen egy tökéletes randi, milyen a tökéletes első csók, milyen egy tökéletes párkapcsolat, ezért fontosnak tartottam, hogy a témáról előadást készítsünk. A fókuszunkban az igaziság áll, illetve a kérdés, hogy hogyan bánunk egymással. Úgy érzem hiánypótló egy ilyen előadás, hiszen nem igazán jelenik meg a téma hazai színpadokon”

– meséli az előadás születéséről Madák Zsuzsanna, aki hozzátette azt is, hogy a Trigonometria bensőséges helyzetekben szólítja meg a résztvevő diákokat, hogy együtt alkossanak meg egy-egy jelenetet, ezért igyekeznek nagyon érzékenyen viszonyulni hozzájuk. A színészek kiscsoportokban ötletelnek a fiatalokkal, majd a kapott útmutatások alapján eljátsszák a jeleneteket.

„Szerintem az első szerelem most is olyan, mint az én kamaszkoromban, csak a körítés más. Mi is faltuk a szerelemmel, szexualitással kapcsolatos tartalmakat, mi a Bravo Magazin Szerelem, szex, gyengédség rovatát vártuk hétről-hétre, azonban a mai fiataloknak nem kell várniuk, minden szűretlenül elérhető számukra. Rengeteg mintával találkoznak, de nincsenek platformok, fórumok, hogy kérdéseikről érdemben beszéljenek, gondolkodjanak.”

A Csokonai Színház társulata és a Szatmárnémeti Északi Színház magyar társulata már bemutatta a Trigonometriát. A két csapat felváltva, Debrecenben és Szatmárnémetiben együtt próbált. A romániai társulattal is hamarosan elkezdődik a munka. Az előadás célkorosztálya a 7-9. évfolyam. A debreceni társulat előadásának szereplői Balázs-Bécsi Eszter, Benedek Tímea és Bolla Bence.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.