Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minden idők legjobb debreceni virágkarneválját ígérik

Cívishír | 2024. 07. 25. | 13:02:03
Augusztus 15. és 20. között megpezsdül a város.
Minden idők legjobb debreceni virágkarneválját ígérik
A virágkarnevál műsorszámaiból adtak ízelítőt a rendezők a debreceni nagy eseményt beharangozó tájékoztatón (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A virágkarnevált idéző látványos fényjátékkal és a cirkuszi porondról ismert artistaprodukcióval kezdődött, majd kivilágított kerékpárok felvezetésével érkezett, különböző korú és öltözetű társastáncosok produkciójával folytatódott a debreceni virágkarnevált beharangozó sajtótájékoztató a Kölcsey Központban július 25-én. Az augusztus 15-20. között, a Főnix Rendezvényszervező nonprofit Kft. rendezésében kerül sor az 58. virágkarneválra, amelynek főtámogatója a CATL Debrecen. A karneváli műsor sokszínűségéből is ízelítőt adó bő negyedórás produkció után Puskás István Debrecen alpolgármestere, Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője, Sidló Noémi, a CATL Debrecen kommunikációs és PR vezetője, valamint Robi Lakatos zenész beszélt a programokról.

Puskás István a virágkarneváli programsorozatot létrehozó közösségeket dicsérte, a közösségek összefogást méltatta, majd hangsúlyozta, hogy az összefogás miatt is tudja igazán megélni Debrecen a virágkarnevált, amely az összefogás révén országosan is egyedülálló kulturális program. Az alpolgármester a cívisváros kulturális kínálatából két kiemelkedő programot nevezett meg. Az egyik az ezekben a napokban zajló Campus Fesztivál, a másik a sokévtizedes múltra visszatekintő virágkarnevál. Ennek programjai között ismét ott lesz a virágkocsik esti felvonulása. Mint mondta, a Debrecenben egyre nagyobb számban tevékenykedő vállalatok a karneválon virágkocsikkal is igyekeznek megmutatni magukat a világnak, továbbá elkötelezettségüket Debrecen iránt. Az augusztus 20-ai felvonulásban kicsúcsosodó karneváli napok azonban más kulturális intézmények bekapcsolódásával számos programot is kínálnak. Például a gyerekeknek ismét lesz Galiba Fesztivál, a MODEM-ben egyebek között digitális művészeti kiállítás nyílik, a Kodály Filharmonikusok a klasszikusok éjszakáján zenél.

Este is felvonulnak a virágkocsik

Mészáros Réka elöljáróban elmondta, hogy Debrecen egyik leglátogatottabb programja a virágkarnevál, amelyben rendezőkként a tradicionális elemek mellett évről évre igyekeznek újabb és újabb eseményeket is belevinni azért, hogy a helyiek is és a vendégek is megtalálják a vonzó programokat. Országosan is egyedülálló az immár 58 éves virágkarneváli hagyomány, amely az évtizedek során az egynapos virágkocsifelvonulásból egyhetes összművészeti és gasztronómiai programsorozattá alakult. Tájékoztatójának ezen a pontján a Főnix Rendezvényszervező nonprofit Kft. ügyvezetője szervezete életének egy magható történetét osztotta meg a sajtótájékoztató résztvevőivel. Kézzel írott levelet kaptak a 96 éves Polgár Sándortól, aki leírta, hogy ő az első virágkarnevál egyik közreműködője volt, és minden vágya, hogy a lelátóról végignézhesse az idei karnevált. Mészáros Réka közölte: Polgár Sándor bácsi a virágkarnevál díszvendége lesz, és a tribünről nézheti végig, mi minden lett abból, amit ők annak idején elindítottak.

És mi minden lett belőle? Az igazgatónő szerint a karnevál történetének legütősebbike lesz az idei, hiszen a virágkocsikat hét zenekar, tíz külföldi csoport és kétezer felvonuló kíséri majd. A színes menet leghangosabb eleme a 250 dobossal felvonuló brazil csoport lesz, a leglátványosabb pedig az utolsó virágkocsi, amely az elfeledett világ óriási sárkányát formázza majd. Visszatér a virágok éjszakája program, ennek központi eleme a fény, a fény installáció lesz. Kiemelt programelem a Dósa nádor téri karrier karnevál. Nagyredőn lesz a maga műfajában immár az ország legnagyobbikává vált sörfesztivál, amelyre saját sört készítenek a résztvevők. A Nagytemplom előtt számos koncert lesz, köztük a Klasszikusok Éjszakáján fellépő Debreceni Filharmonikusok, ők a Magyarok Hollywoodban című produkciót adják elő. Augusztus 20-a késő estéjén pedig a Bagossy Brothers Company ad koncertet. Az állatkertben és a vidámparkban a gyerekeket a Galiba Fesztivál szórakoztatja majd, a Kölcsey Központban a fenntarthatóság jegyében megrendezett Botanika Expó várja a látogatókat, továbbá több kiállítás is nyílik.

Az akkumulátorgyár és a virágkarnevál

Az ez évi virágkarnevál fő támogatója a CATL Debrecen, a vállalatot a sajtótájékoztatón Sidló Noémi képviselte. A kommunikációs és PR vezetőtől megtudtuk, hogy először vesznek részt a virágkarneválon, és rögtön főtámogatóként, ami tökéletesen mutatja a CATL filozófiáját, miszerint amelyik városban van gyáruk, ott szeretnének a közösség tagjává, aktív támogatójává válni. A debrecenieknek pedig ikonikus eseményük a virágkarnevál. Számos meglepetéssel járulnak majd hozzá a kulturális esemény sokszínűségéhez, köztük azzal, hogy a CATL-nek is lesz virágkocsija, amelynek díszítéséhez szárított és cserepes virágokat használnak fel a cég által képviselt fenntarthatóság jegyében.

A fellépő művészeket Robi Lakatos képviselte a tájékoztatón. Ő és kiváló zenésztársai színes zenei repertoárjukkal, műsorukkal augusztus 19-én lépnek közönség elé. A világhírű hegedűvirtuóz koncertjén mások mellett fellép Radics Gigi és Kökény Attila is. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kazincbarcikáról érkezik tehetséges center a DEAC-hoz
Kazincbarcikáról érkezik tehetséges center a DEAC-hoz
Toma Ádám abban reménykedik, hogy a Debrecen Egyetem alakulatában még stabilabbá válik majd a játéka.
Hirdetés
Hirdetés
Befejeződött a Hegyköz utca útépítése
Befejeződött a Hegyköz utca útépítése
Több mint százmillió forintot költöttek rá.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Nyolcmillió euróért adták el az alkatrészgyártó debreceni céget
A jövőben egy új, 9800 négyzetméteres gyártócsarnokot is üzembe helyeznek.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés