Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

SapoRita: dél-olasz konyhával hódítanak Debrecenben

Cívishír | 2024. 12. 01. | 11:46:11
Rita és Antonio új helyen, változatlan lelkesedéssel várják a vendégeket.
SapoRita: dél-olasz konyhával hódítanak Debrecenben
Olaszos életörömmel Debrecenben (Fotó: Ratalics László/Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A belvárosba költözött a nápolyi pizza és a házias olasz ételek maestrója és maestrája, Antonio Oddone és felesége, Ráthonyi Rita. A népszerű SapoRita Pizzériát működtető olasz-magyar házaspár immár a Szent Anna utca 14. szám alatt várja vendégeit, miután belsőleg újjávarázsolták az egykori Play Pub House-t. A dél-olasz konyhából, a pizzasütéshez használt fatüzelésű kemencéből és a minőségből nem engednek, de miért is tennék, amikor éppen ezek révén váltak közkedveltté Debrecenben!

– Antonióval 2010-ben ismerkedtünk össze a dél-olaszországi nyaralásom alkalmával. Egyikünk sem gondolta soha, hogy külföldi lesz a párja, de szerelem volt első látásra. Én annak idején a Csokonai-gimnázium első olasz-magyar két tannyelvű osztályába jártam, de egyetlen esztendő után átjelentkeztem máshová. A találkozásunkat megelőzően pénzügyi vonalon dolgoztam, nem volt közöm a vendéglátáshoz. Antonio viszont a szakmája szerint is szakács több mint két évtizede. Néhány hónapig hol én mentem, hol ő jött Debrecenbe, majd kiköltöztem. Amikor 2014-ben összeházasodtunk, már javában a saját pizzériánkat vittük a férjem szülőhelyén, Sianóban, ebben a Nápolyhoz közeli, nagyjából tízezres városkában, ahol imádtam élni. Hétből hat napot dolgoztunk, nyaralni nem volt időnk, ugyanakkor hiába működött rajtunk kívül tizennyolc pizzéria Sianóban, a két legjobban menő üzlet között volt a miénk. Nem ezért jöttünk haza – emlékszik vissza a kezdetekre Rita. Neki viszont 2017 után családi okokból gyakran Magyarországra kellett utaznia. Mivel Antoniót nem lehetett hosszabb időre magára hagyni a vendéglátással járó temérdek munkával – valamint nem is akartak tartósan távol lenni egymástól –, az ideköltözés mellett döntöttek.

„Liszt, só, víz, élesztő és nagy szív” (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

A férfi már akkor pedzegette, hogy Debrecenben is szívesen belevágna egy pizzériába, és a párját sem kellett győzködni. Rita viszont ahhoz kötötte a beleegyezését, hogy Antonio tanuljon meg magyarul. – Az nem lehet, hogy a kollégákkal és a vendégekkel ne tudj beszélgetni, muszáj megtanulni a nyelvet, mondtam neki. Édesapámnak építőipari cége van, nála helyezkedett el a férjem, és a következő egy-két évben nemcsak a magyart sajátította el kellőképpen, hanem szakipari fogásokat is megtanult. Ezek aztán különösen jól jöttek 2020-ban, amikor eljutottunk a Zöldfa utcai üzletünk kialakításáig – folytatja csillogó szemmel az asszony, majd nevetve hozzáteszi: az év eleji tervezésnél még nem tudhatták, hogy a koronavírus kellős közepében kell megnyitniuk…

Meglátni és újra beleszeretni

Már a Zöldfa utcai pizzériájuk is trattoria, vagyis vendéglő jellegű volt. Az olaszok ezen a kifejezésen azokat az általában családok által üzemeltetett vendéglátóhelyeket értik, ahol a nők főznek – a nagylánytól a nagymamáig –, az ízvilág az éttermivel szemben kifejezetten házias, csicsás külsőségek helyett az egyszerűség dominál. – Mi itt, az új helyünkön is ezt a vonalat akarjuk képviselni – mutat körbe Rita. De hogy lezárjuk a sztori Zöldfa utcai epizódját: a koronavírus-járvány miatt az induló pizzéria 2020 őszétől – mint minden hasonló hely – öt hónapra bezárt, miközben a bérleti díjat fizetni kellett és egyébként is irgalmatlan feszült volt az előre tervezés. 2021 tavaszán nyithattak újra, majd a labdarúgó Eb idején engedtek fel az emberek annyira, hogy nem rezzentek össze, ha valaki köhintett a másik asztalnál. Onnantól – mondja Rita – kisimultak a dolgok, s a rengeteg erőfeszítéssel együtt is sikertörténetként élték meg a SapoRitát. Máig hálásak az elismerésekért, a jókívánságokért, amelyekben személyesen és az interneten is sokszor részeltették őket.

Hétfő kivételével minden nap nyitva tartanak a Szent Anna utca 14. szám alatt (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

– Az utca túloldalára jártam gimnáziumba, hiszen a Csokonai régebben a Szent Anna utcán működött. A Play Pub House épülete mindig is a szívem csücskének számított. Már 2020 körül eljátszottam a gondolattal, hogy milyen nagyszerű volna itt működni, de foglalt volt az üzlet. Aztán a közelmúltban, amikor a Zöldfa utcai vendéglátóhelyünk tulajdonosa bejelentette, hogy eladja az épületet, ezért költöznünk kell, azonnal felkeltette a figyelmemet: a Szent Anna utca 14. üresen áll. Találkoztam a főbérlővel, s ahogy beléptem ide, a régmúltat idéző boltívek, a fadekorációk újra megérintettek, akár húsz évvel ezelőtt… Azonnal tudtam, hogy mit szeretnék. Utána persze engem is elért az ilyenkor szokásos érzelmi hullámvasút: úristen, hogyan fogjuk véghezvinni mindazt, amit Antonióval szeretnénk…! Ugyanakkor az a típus vagyok, akinél abban a pillanatban megszűnik a félsz, ahogy az első vendég az ajtón belép.

A penne primaverától a cannolo Sicilianóig

Ahogyan beszélgetünk, szóba kerül a fatüzelésű kemence, amelyik „sokat utazott már”, ugyanakkor a házaspár ragaszkodik hozzá, hiszen ez a nápolyi pizza lelke. Megtudom: egy olasz számára az, hogy a pizza kemencében sül, olyan evidencia, mint ahogy nálunk bab nélkül nincs babgulyás. S mivel a szabad tűzön főtt gulyás íze is eltér a konyhában készülttől, mindjárt érthetőbb, miért sütik a pizzát a SapoRitában valódi kemencében elektromos helyett.

A kemencét valójában Antonio édesapja építette a házaspár debreceni házába. Úgy volt, hogy a Zöldfa utcai pizzériában kialakít egy másikat, azonban a koronavírus megakadályozta az utazásban. Így ezt lettek kénytelenek „áttelepíteni”. Az sem volt egyszerű, ide, a Szent Anna utcára viszont már daruval kellett beemelni a két és fél tonnás „kicsikét”. Antonio ebben 430-450 fokon, 90 másodperc alatt süti meg a tipikus nápolyi pizzát, amelynek az ízét és az illatát a felhasznált fafajta is befolyásolja.

A kemence eszmei értékkel is bír Antonio számára, mivel az édesapja készítette nekik (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

A sütés módja mellett természetesen a pizzatészta szintén meghatározó; ebben is nyugodtan bízzuk magunkat Antonióra: húsz év után elég jól tudja, mit és hogyan érdemes változtatni télen, nyáron, párásabb levegőnél stb. Liszt, só, víz, élesztő és nagy szív, szokta mondani, amikor a receptről kérdezik. Értsd: a titok a részletekben lakik, mert a körülményekhez igazodni kell, a legfontosabb mégis a szeretetteljes alázat, hogy ezt mindig meg is tegye az ember mások örömére.

De mit lehet Ritáéknál enni?

Röviden: házias dél-olasz ételeket, ahogyan ott készítik. Ebben nincs engedmény, ez nem magyaros olasz vendéglő – itt nincs ketchup, majonéz, ananász vagy csirkemell.

A választék pizzából nagyjából 40 féle, és az idényjellegű hozzávalóktól függően bővülhet (sütőtök, koktélparadicsom és társaik). Kínálnak tésztákat, így például carbonarát, a legalapabbnak számító aglio, olio e peperoncinót (fokhagyma, olívaolaj, csípős paprika), vénuszkagylósat vagy a házi fűszerezésű olasz kolbásszal, koktélparadicsommal, rukkolával, parmezánnal készített penne primaverát. Lasagnét, rakott padlizsánt, cannellonit, sorrentói módra készített gnocchit, utóbbit előszeretettel variálják.

Szicília jellegzetes édessége (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

A desszertek közül Rita a tiramisunak – nehogy baj legyen nagy meleg idején – egy tojás nélküli változatát kísérletezte ki, és továbbra is kérhetők a megszokott édes pizzák. Újdonság a pisztáciakrémes és csokoládés profiterol, a cannolo Siciliano (krémmel töltött ropogós tésztarolád) és szeretnének szufléval is szolgálni.

– Most olyan időket élünk, hogy sokak számára vendéglátóhelyen étkezni luxus. Úgy gondolom, ha pénzt áldoznak ránk, akkor kutya kötelességünk mindent megtenni azért, hogy kellemes szájízzel, jóllakottan távozzanak, vagyis korrekt ár-érték arányban lehessen nálunk inni, enni – vallja a ház asszonya.

Kötelességünk mindent megtenni azért, hogy a vendégek kellemes szájízzel, jóllakottan távozzanak – vallják. (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

A SapoRitában – a saporita jóízűt jelent olaszul, de értjük a szójátékot – gyakran rendeznek „olasz esteket”, ami azután alakult ki, hogy még 2020 őszén világossá vált: Itália gyermekei közül többen is élnek Debrecenben, ki ide házasodott, ki itt tanul, dolgozik. – Antonio legnagyobb örömére gyorsan ránk találtak, hiszen rajtam kívül újra volt kikkel az anyanyelvén társalogni a városban. Az olaszok szeretnek összeülni, iszogatni, kellemes muzsika mellett együtt vacsorázni. Olyankor a hangulat a magyar vendégekre is átragad, amit különösen szeretünk látni. Ezekre az estjeinkre olykor többfogásos menüvel szoktunk készülni – jelezte Rita.

Olasz élelmiszerek is vásárolhatók náluk (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

Antonio mindenkit vár, aki kipróbálná az igazi dél-olasz konyhát, amelyik nem is annyira a tenger gyümölcseire, mint inkább a zöldségekre, a sonkára, a mediterrán étrendre, ízekre koncentrál. Szerinte a legjobb beszélgetni kicsit a vendégekkel, mindenkivel, azokkal különösen, akik még sosem jártak még náluk. A magyarokat egyáltalán nem tartja nehéz esetnek, sőt számára öröm, amikor érdeklődő kérdésekre válaszolhat.

Olaszország, hazaviszlek!

A pizzériában, egy külön helyiségben Ritáék boltot is üzemeltetnek. Olasz termékeket árusítanak, amelyek közül többet a saját munkájuk során is előszeretettel használnak. Az éttermi vendégeik egy része kifejezetten vonzódik Olaszországhoz, sokra tartja az ottani kultúrát, márkákat, késztermékeket. Ezért a házaspárnak idén az az ötlete támadt, hogy lehetővé tegyék olasz árucikkek, főleg élelmiszerek megvásárlását. Így akár az is elképzelhető, hogy a pizzánk vagy a tésztánk valamelyik különösen ízletes hozzávalójából külön is vásárolhatunk az otthoni sütés-főzéshez.

Ratalics László

ÚJ HELYEN: 4024 Debrecen, Szent Anna utca 14.
Nyitva tartás: hétfő ZÁRVA, keddtől vasárnapig 10.30 és 21.30 között
https://www.saporita.hu/rendeles
https://www.facebook.com/saporitapizzeria

Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Csak nézünk, mint a moziban
Csak nézünk, mint a moziban
Megszépült a debreceni Apolló mozinak is otthont adó 135 éves épület
Vágóhíd utcai baleset: vallott egy szemtanú
Vágóhíd utcai baleset: vallott egy szemtanú
A kerékpáros nem észlelt arra utaló jelet, hogy az áldozat elhagyta volna a saját sávját.
Autó égett Debrecenben
Autó égett Debrecenben
A Szoboszlói útra vonultak a tűzoltók.
Fiú az év első újszülöttje Debrecenben
Fiú az év első újszülöttje Debrecenben
A baba egy hajdúdorogi család első gyermeke.
Újévi baba: Miskolc és Nyíregyháza volt a „leggyorsabb”
Újévi baba: Miskolc és Nyíregyháza volt a „leggyorsabb”
Egy kisfiú és egy kislány látta meg a napvilágot nem sokkal éjfél után.
Átalakítás kezdődhet a Vág utcai iskolában
Átalakítás kezdődhet a Vág utcai iskolában
Sok a gyerek, kicsi a hely a debreceni intézményben.
Látogatási tilalom a Belgyógyászati Klinikán
Látogatási tilalom a Belgyógyászati Klinikán
Közleményt adott ki a Debreceni Egyetem.
Szilveszter: Debrecen és Szoboszló is a toplistán
Szilveszter: Debrecen és Szoboszló is a toplistán
A szállástípusok tekintetében az apartmanok a legkeresettebbek.
A legtöbb kárbejelentés Debrecenből érkezett
A legtöbb kárbejelentés Debrecenből érkezett
A biztosító összesítése szerint a fehér autók vezetői okozták a legtöbb kárt.
Lakáspiac: folytatódhat az élénkülés
Lakáspiac: folytatódhat az élénkülés
Az előrejelzés szerint 2025-ben még tovább nőhet a kínálat.
Nagy Márton: gazdasági fordulat szükséges
Nagy Márton: gazdasági fordulat szükséges
Idén hatalmas gyárakat fognak megnyitni, mint a BMW, a CATL – mondta.
Az oroszok Ukrajnán át már nem szállítanak gázt
Az oroszok Ukrajnán át már nem szállítanak gázt
Lejárt az ötéves szerződés, új pedig nem lesz.
Így változik az életünk 2025-ben
Így változik az életünk 2025-ben
Számos területen új szabályok érvényesek.
Átalakítás kezdődhet a Vág utcai iskolában
Átalakítás kezdődhet a Vág utcai iskolában
Sok a gyerek, kicsi a hely a debreceni intézményben.
Indul a vidéki otthonfelújítási program
Indul a vidéki otthonfelújítási program
Számlákkal kell igazolni a munkákat.
Nagyszabású bővítés kezdődhet a Brassaiban
Nagyszabású bővítés kezdődhet a Brassaiban
A debreceni iskolában új műhelyeket is kialakítanának.
Debrecentől is elbúcsúzik a kivételes cégvezető
Debrecentől is elbúcsúzik a kivételes cégvezető
Manapság mindenki inkább az állam pénzét akarja zsebre vágni – beszélgetés Ábrahám Lászlóval.
Jelentősen drágul a tankolás
Jelentősen drágul a tankolás
Az adóemelés áll a hátterében.
Debrecen környéki fejlesztések: 1,2 milliárdos bírság
Debrecen környéki fejlesztések: 1,2 milliárdos bírság
Kartellezést tárt fel a Gazdasági Versenyhivatal.
Agrárkamara: magyar virslit kellene venni
Agrárkamara: magyar virslit kellene venni
A termék hátoldali címkéjén keressék a HU oválbélyegzőt!
Tankcsapda 35. – Visszatérés a Főnixbe
Tankcsapda 35. – Visszatérés a Főnixbe
Vérbeli zenei ünnep Debrecenben.
Fesztiválfilmek Debrecenben
Fesztiválfilmek Debrecenben
Magunk is a saját életünk hétköznapi hősei vagyunk.
Érdekfeszítő januári programok az Agórában
Érdekfeszítő januári programok az Agórában
Digitális kalandozások is várják az érdeklődőket.
Pihenés és regenerálódás Berettyóújfaluban
Pihenés és regenerálódás Berettyóújfaluban
A Bihar Termálliget Gyógy- és Strandfürdő az ünnepi időszakban is különleges élményekkel várja vendégeit.
Nem vagy az apám
Nem vagy az apám
"A dolgok egyféleképpen történhetnek, tudniillik úgy, ahogyan történtek". Gerlóczy Márton új könyvét mutatják be Debrecenben.
 A legsötétebb éjszakán titkokat is felfednek Debrecenben
A legsötétebb éjszakán titkokat is felfednek Debrecenben
Különleges kulturális-turisztikai programra hív a Debreceni Református Kistemplom.
Ingyenes adventi koncertek Debrecenben
Ingyenes adventi koncertek Debrecenben
Jó cél érdekében lépnek fel a művészek.
Sosem látott köntösben Debrecen természeti történelme
Sosem látott köntösben Debrecen természeti történelme
Új, időszaki kiállítással vár a MODEM.
Utazás a fényvonattal az erdei Mikuláshoz
Utazás a fényvonattal az erdei Mikuláshoz
A Mikulás különleges természetpedagógiai élményeket kínál.
Koncert, új lemez: 20 éves a Chrome Rt.
Koncert, új lemez: 20 éves a Chrome Rt.
December 14-én Balmazújvárosban hatalmas ünnepségre készülnek.
Gospel Karácsony 2024 Debrecenben
Gospel Karácsony 2024 Debrecenben
Lélekemelő karácsonyi koncertturné Magyarországon és Európában.
Azahriah közönségtalálkozóra érkezik Debrecenbe
Azahriah közönségtalálkozóra érkezik Debrecenbe
Közleményt adott ki az Apolló mozi.
Hirdetés
Hirdetés
Változékony idő az év első hétvégéjén
Változékony idő az év első hétvégéjén
Jelentős mennyiségű csapadékra nem kell számítani.
Hirdetés
Hirdetés
Magyar Kupa: idegenben a négy közé jutásért
Magyar Kupa: idegenben a négy közé jutásért
A debreceniek az ország másik végében harcolhatják ki a továbbjutást.
Gazdaság
Lakáspiac: folytatódhat az élénkülés
Az előrejelzés szerint 2025-ben még tovább nőhet a kínálat.
Nagy Márton: gazdasági fordulat szükséges
Idén hatalmas gyárakat fognak megnyitni, mint a BMW, a CATL – mondta.
Az oroszok Ukrajnán át már nem szállítanak gázt
Lejárt az ötéves szerződés, új pedig nem lesz.
Így változik az életünk 2025-ben
Számos területen új szabályok érvényesek.
Átalakítás kezdődhet a Vág utcai iskolában
Sok a gyerek, kicsi a hely a debreceni intézményben.
Indul a vidéki otthonfelújítási program
Számlákkal kell igazolni a munkákat.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Miskolc felé félúton, Polgáron
Miskolc felé félúton, Polgáron
Az ipari park folyamatosan bővül.
Polgár városa is várja a fiatalokat
Polgár városa is várja a fiatalokat
Stabil a pénzügyi gazdálkodás, a helyi adó bevételéből jóléti fejlesztésekre és szociális gondoskodásra is jut pénz.
Biharkeresztes a nagyváradi agglomeráció fontos települése
Biharkeresztes a nagyváradi agglomeráció fontos települése
Ez látszik a foglalkoztatásban és az ingatlanárakban.
Telve tervekkel Biharkeresztes
Telve tervekkel Biharkeresztes
Élhető, komfortos, otthonos lakóhellyé vált az országhatár menti kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés