Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

SapoRita: dél-olasz konyhával hódítanak Debrecenben

Cívishír | 2024. 12. 01. | 11:46:11
Rita és Antonio új helyen, változatlan lelkesedéssel várják a vendégeket.
SapoRita: dél-olasz konyhával hódítanak Debrecenben
Olaszos életörömmel Debrecenben (Fotó: Ratalics László/Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A belvárosba költözött a nápolyi pizza és a házias olasz ételek maestrója és maestrája, Antonio Oddone és felesége, Ráthonyi Rita. A népszerű SapoRita Pizzériát működtető olasz-magyar házaspár immár a Szent Anna utca 14. szám alatt várja vendégeit, miután belsőleg újjávarázsolták az egykori Play Pub House-t. A dél-olasz konyhából, a pizzasütéshez használt fatüzelésű kemencéből és a minőségből nem engednek, de miért is tennék, amikor éppen ezek révén váltak közkedveltté Debrecenben!

– Antonióval 2010-ben ismerkedtünk össze a dél-olaszországi nyaralásom alkalmával. Egyikünk sem gondolta soha, hogy külföldi lesz a párja, de szerelem volt első látásra. Én annak idején a Csokonai-gimnázium első olasz-magyar két tannyelvű osztályába jártam, de egyetlen esztendő után átjelentkeztem máshová. A találkozásunkat megelőzően pénzügyi vonalon dolgoztam, nem volt közöm a vendéglátáshoz. Antonio viszont a szakmája szerint is szakács több mint két évtizede. Néhány hónapig hol én mentem, hol ő jött Debrecenbe, majd kiköltöztem. Amikor 2014-ben összeházasodtunk, már javában a saját pizzériánkat vittük a férjem szülőhelyén, Sianóban, ebben a Nápolyhoz közeli, nagyjából tízezres városkában, ahol imádtam élni. Hétből hat napot dolgoztunk, nyaralni nem volt időnk, ugyanakkor hiába működött rajtunk kívül tizennyolc pizzéria Sianóban, a két legjobban menő üzlet között volt a miénk. Nem ezért jöttünk haza – emlékszik vissza a kezdetekre Rita. Neki viszont 2017 után családi okokból gyakran Magyarországra kellett utaznia. Mivel Antoniót nem lehetett hosszabb időre magára hagyni a vendéglátással járó temérdek munkával – valamint nem is akartak tartósan távol lenni egymástól –, az ideköltözés mellett döntöttek.

„Liszt, só, víz, élesztő és nagy szív” (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

A férfi már akkor pedzegette, hogy Debrecenben is szívesen belevágna egy pizzériába, és a párját sem kellett győzködni. Rita viszont ahhoz kötötte a beleegyezését, hogy Antonio tanuljon meg magyarul. – Az nem lehet, hogy a kollégákkal és a vendégekkel ne tudj beszélgetni, muszáj megtanulni a nyelvet, mondtam neki. Édesapámnak építőipari cége van, nála helyezkedett el a férjem, és a következő egy-két évben nemcsak a magyart sajátította el kellőképpen, hanem szakipari fogásokat is megtanult. Ezek aztán különösen jól jöttek 2020-ban, amikor eljutottunk a Zöldfa utcai üzletünk kialakításáig – folytatja csillogó szemmel az asszony, majd nevetve hozzáteszi: az év eleji tervezésnél még nem tudhatták, hogy a koronavírus kellős közepében kell megnyitniuk…

Meglátni és újra beleszeretni

Már a Zöldfa utcai pizzériájuk is trattoria, vagyis vendéglő jellegű volt. Az olaszok ezen a kifejezésen azokat az általában családok által üzemeltetett vendéglátóhelyeket értik, ahol a nők főznek – a nagylánytól a nagymamáig –, az ízvilág az éttermivel szemben kifejezetten házias, csicsás külsőségek helyett az egyszerűség dominál. – Mi itt, az új helyünkön is ezt a vonalat akarjuk képviselni – mutat körbe Rita. De hogy lezárjuk a sztori Zöldfa utcai epizódját: a koronavírus-járvány miatt az induló pizzéria 2020 őszétől – mint minden hasonló hely – öt hónapra bezárt, miközben a bérleti díjat fizetni kellett és egyébként is irgalmatlan feszült volt az előre tervezés. 2021 tavaszán nyithattak újra, majd a labdarúgó Eb idején engedtek fel az emberek annyira, hogy nem rezzentek össze, ha valaki köhintett a másik asztalnál. Onnantól – mondja Rita – kisimultak a dolgok, s a rengeteg erőfeszítéssel együtt is sikertörténetként élték meg a SapoRitát. Máig hálásak az elismerésekért, a jókívánságokért, amelyekben személyesen és az interneten is sokszor részeltették őket.

Hétfő kivételével minden nap nyitva tartanak a Szent Anna utca 14. szám alatt (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

– Az utca túloldalára jártam gimnáziumba, hiszen a Csokonai régebben a Szent Anna utcán működött. A Play Pub House épülete mindig is a szívem csücskének számított. Már 2020 körül eljátszottam a gondolattal, hogy milyen nagyszerű volna itt működni, de foglalt volt az üzlet. Aztán a közelmúltban, amikor a Zöldfa utcai vendéglátóhelyünk tulajdonosa bejelentette, hogy eladja az épületet, ezért költöznünk kell, azonnal felkeltette a figyelmemet: a Szent Anna utca 14. üresen áll. Találkoztam a főbérlővel, s ahogy beléptem ide, a régmúltat idéző boltívek, a fadekorációk újra megérintettek, akár húsz évvel ezelőtt… Azonnal tudtam, hogy mit szeretnék. Utána persze engem is elért az ilyenkor szokásos érzelmi hullámvasút: úristen, hogyan fogjuk véghezvinni mindazt, amit Antonióval szeretnénk…! Ugyanakkor az a típus vagyok, akinél abban a pillanatban megszűnik a félsz, ahogy az első vendég az ajtón belép.

A penne primaverától a cannolo Sicilianóig

Ahogyan beszélgetünk, szóba kerül a fatüzelésű kemence, amelyik „sokat utazott már”, ugyanakkor a házaspár ragaszkodik hozzá, hiszen ez a nápolyi pizza lelke. Megtudom: egy olasz számára az, hogy a pizza kemencében sül, olyan evidencia, mint ahogy nálunk bab nélkül nincs babgulyás. S mivel a szabad tűzön főtt gulyás íze is eltér a konyhában készülttől, mindjárt érthetőbb, miért sütik a pizzát a SapoRitában valódi kemencében elektromos helyett.

A kemencét valójában Antonio édesapja építette a házaspár debreceni házába. Úgy volt, hogy a Zöldfa utcai pizzériában kialakít egy másikat, azonban a koronavírus megakadályozta az utazásban. Így ezt lettek kénytelenek „áttelepíteni”. Az sem volt egyszerű, ide, a Szent Anna utcára viszont már daruval kellett beemelni a két és fél tonnás „kicsikét”. Antonio ebben 430-450 fokon, 90 másodperc alatt süti meg a tipikus nápolyi pizzát, amelynek az ízét és az illatát a felhasznált fafajta is befolyásolja.

A kemence eszmei értékkel is bír Antonio számára, mivel az édesapja készítette nekik (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

A sütés módja mellett természetesen a pizzatészta szintén meghatározó; ebben is nyugodtan bízzuk magunkat Antonióra: húsz év után elég jól tudja, mit és hogyan érdemes változtatni télen, nyáron, párásabb levegőnél stb. Liszt, só, víz, élesztő és nagy szív, szokta mondani, amikor a receptről kérdezik. Értsd: a titok a részletekben lakik, mert a körülményekhez igazodni kell, a legfontosabb mégis a szeretetteljes alázat, hogy ezt mindig meg is tegye az ember mások örömére.

De mit lehet Ritáéknál enni?

Röviden: házias dél-olasz ételeket, ahogyan ott készítik. Ebben nincs engedmény, ez nem magyaros olasz vendéglő – itt nincs ketchup, majonéz, ananász vagy csirkemell.

A választék pizzából nagyjából 40 féle, és az idényjellegű hozzávalóktól függően bővülhet (sütőtök, koktélparadicsom és társaik). Kínálnak tésztákat, így például carbonarát, a legalapabbnak számító aglio, olio e peperoncinót (fokhagyma, olívaolaj, csípős paprika), vénuszkagylósat vagy a házi fűszerezésű olasz kolbásszal, koktélparadicsommal, rukkolával, parmezánnal készített penne primaverát. Lasagnét, rakott padlizsánt, cannellonit, sorrentói módra készített gnocchit, utóbbit előszeretettel variálják.

Szicília jellegzetes édessége (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

A desszertek közül Rita a tiramisunak – nehogy baj legyen nagy meleg idején – egy tojás nélküli változatát kísérletezte ki, és továbbra is kérhetők a megszokott édes pizzák. Újdonság a pisztáciakrémes és csokoládés profiterol, a cannolo Siciliano (krémmel töltött ropogós tésztarolád) és szeretnének szufléval is szolgálni.

– Most olyan időket élünk, hogy sokak számára vendéglátóhelyen étkezni luxus. Úgy gondolom, ha pénzt áldoznak ránk, akkor kutya kötelességünk mindent megtenni azért, hogy kellemes szájízzel, jóllakottan távozzanak, vagyis korrekt ár-érték arányban lehessen nálunk inni, enni – vallja a ház asszonya.

Kötelességünk mindent megtenni azért, hogy a vendégek kellemes szájízzel, jóllakottan távozzanak – vallják. (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

A SapoRitában – a saporita jóízűt jelent olaszul, de értjük a szójátékot – gyakran rendeznek „olasz esteket”, ami azután alakult ki, hogy még 2020 őszén világossá vált: Itália gyermekei közül többen is élnek Debrecenben, ki ide házasodott, ki itt tanul, dolgozik. – Antonio legnagyobb örömére gyorsan ránk találtak, hiszen rajtam kívül újra volt kikkel az anyanyelvén társalogni a városban. Az olaszok szeretnek összeülni, iszogatni, kellemes muzsika mellett együtt vacsorázni. Olyankor a hangulat a magyar vendégekre is átragad, amit különösen szeretünk látni. Ezekre az estjeinkre olykor többfogásos menüvel szoktunk készülni – jelezte Rita.

Olasz élelmiszerek is vásárolhatók náluk (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

Antonio mindenkit vár, aki kipróbálná az igazi dél-olasz konyhát, amelyik nem is annyira a tenger gyümölcseire, mint inkább a zöldségekre, a sonkára, a mediterrán étrendre, ízekre koncentrál. Szerinte a legjobb beszélgetni kicsit a vendégekkel, mindenkivel, azokkal különösen, akik még sosem jártak még náluk. A magyarokat egyáltalán nem tartja nehéz esetnek, sőt számára öröm, amikor érdeklődő kérdésekre válaszolhat.

Olaszország, hazaviszlek!

A pizzériában, egy külön helyiségben Ritáék boltot is üzemeltetnek. Olasz termékeket árusítanak, amelyek közül többet a saját munkájuk során is előszeretettel használnak. Az éttermi vendégeik egy része kifejezetten vonzódik Olaszországhoz, sokra tartja az ottani kultúrát, márkákat, késztermékeket. Ezért a házaspárnak idén az az ötlete támadt, hogy lehetővé tegyék olasz árucikkek, főleg élelmiszerek megvásárlását. Így akár az is elképzelhető, hogy a pizzánk vagy a tésztánk valamelyik különösen ízletes hozzávalójából külön is vásárolhatunk az otthoni sütés-főzéshez.

Ratalics László

ÚJ HELYEN: 4024 Debrecen, Szent Anna utca 14.
Nyitva tartás: hétfő ZÁRVA, keddtől vasárnapig 10.30 és 21.30 között
https://www.saporita.hu/rendeles
https://www.facebook.com/saporitapizzeria

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Kötélen lógva érkezett a Mikulás a debreceni klinikára
Kötélen lógva érkezett a Mikulás a debreceni klinikára
Mosolyt csaltak a beteg gyerekek arcára.
Új helyre költözött a kondoroskerti népkonyha
Új helyre költözött a kondoroskerti népkonyha
Negyvenhárom Ételpont működik Debrecenben.
Hópihe és Marcipán a gyermekklinikán
Hópihe és Marcipán a gyermekklinikán
A DEKOM Mikulása Debrecenben.
Távhővezetéket javítanak a Nagyerdőn
Távhővezetéket javítanak a Nagyerdőn
Több épületben is szünetel majd a szolgáltatás.
Spanyolországban álltak helyt a debreceni egyetemisták
Spanyolországban álltak helyt a debreceni egyetemisták
Nemzetközi csapatokban kellett dolgozniuk.
Eladnák a DVSC egykori sporttelepét
Eladnák a DVSC egykori sporttelepét
Új lakóövezet jönne létre a debreceni rozsdaövezetben.
Felgyújtotta a szeretőjét Balmazújvároson
Felgyújtotta a szeretőjét Balmazújvároson
A Debreceni Törvényszék ítéletet hozhat.
Lezárnak egy kereszteződést a Tégláskertben
Lezárnak egy kereszteződést a Tégláskertben
A debreceni buszok is terelőútvonalon közlekednek.
Balesetveszély Józsán: megoldást vár a képviselő
Balesetveszély Józsán: megoldást vár a képviselő
A Mi hazánk debreceni politikusa az illetékesekhez fordult.
Szabadjára engedték a fantáziát Debrecenben
Szabadjára engedték a fantáziát Debrecenben
A hídtervezés egyik legfontosabb része a méretezés.
Eladnák a DVSC egykori sporttelepét
Eladnák a DVSC egykori sporttelepét
Új lakóövezet jönne létre a debreceni rozsdaövezetben.
A digitális ösztönzők új gazdasági hatása
A digitális ösztönzők új gazdasági hatása
Hogyan formálják az online rendszerek a fogyasztói döntéseket?
Kihívást jelent az online marketing?
Kihívást jelent az online marketing?
Egy SEO ügynökség lehet a megoldás.
A munkáltatók fele béremelést tervez
A munkáltatók fele béremelést tervez
Ez derül ki egy friss kutatásból.
Ennyivel emelkedik a minimálbér
Ennyivel emelkedik a minimálbér
Orbán Viktor bejelentette.
CATL: lesz második debreceni ütem
CATL: lesz második debreceni ütem
A munkaerőtoborzás nem könnyű, de azt mondják, tartanák magukat ahhoz, hogy a dolgozóik kétharmada magyar legyen.
Ha nincs adótartozása, lehet „komája”
Ha nincs adótartozása, lehet „komája”
Jelentősen meggyorsíthatja az ügyintézést.
Hamarabb jön a postás a decemberi nyugdíjjal
Hamarabb jön a postás a decemberi nyugdíjjal
800 ezren ma is készpénzben kapják a járandóságukat.
Baktériummal fertőzött halat hívott vissza az Auchan
Baktériummal fertőzött halat hívott vissza az Auchan
A liszteriózist nehéz megkülönböztetni egyéb élelmiszer-fertőzésektől.
Állami céghez kerül a debreceni repülőtér
Állami céghez kerül a debreceni repülőtér
Az észszerűség az indok az erről szóló kormányhatározatban.
Debrecen újabb ipari nagyberuházást kap
Debrecen újabb ipari nagyberuházást kap
Megindokolják, hogy mi szól a cívisváros mellett.
Hópihe és Marcipán a gyermekklinikán
Hópihe és Marcipán a gyermekklinikán
A DEKOM Mikulása Debrecenben.
Kültéri mártózás Debrecenben
Kültéri mártózás Debrecenben
Bemelegítésként jóga is lesz.
A sötétség a legtöbbször belülről fakad
A sötétség a legtöbbször belülről fakad
„Nézzük meg, vegyük észre, hol tartunk, kiben bízunk, milyen erőknek engedünk”
Adventi menet és ünnepi fényár Debrecenben
Adventi menet és ünnepi fényár Debrecenben
Meggyújtották az első gyertyát.
Új korszak kezdődik a WATCH programban
Új korszak kezdődik a WATCH programban
A korábbinál is nagyobb az érdeklődés: az Agóra weboldalán lehet jelentkezni.
Műkincsek Debrecenben, kalapács alatt
Műkincsek Debrecenben, kalapács alatt
Különleges festmények és ritka műtárgyak a Villás Galériában.
Ilyen adventet még nem látott Debrecen
Ilyen adventet még nem látott Debrecen
Jégvirágkarnevál és több mint száz program december 24-ig.
Már a helyén Debrecen karácsonyfája
Már a helyén Debrecen karácsonyfája
Helyi lakos ajánlotta fel az ezüstfenyőjét.
Debrecenben a Verbier Fesztivál tehetséginkubátorának fiataljai
Debrecenben a Verbier Fesztivál tehetséginkubátorának fiataljai
A debreceni hangverseny műsora Beethoven pályájának három különböző arcát villantja fel.
Buka Péter különleges koncerttel készül Debrecenben
Buka Péter különleges koncerttel készül Debrecenben
Új fejezet nyílik a fiatal zongorista pályáján.
Leslie Mandoki volt a 24. Hifi Show díszvendége
Leslie Mandoki volt a 24. Hifi Show díszvendége
A zene, a kultúra és a béke nagykövete ismét Budapesten.
ATB-vel mulat a 10 éves HALL
ATB-vel mulat a 10 éves HALL
A nagyerdei szórakozóhely születésnapot ünnepel. Kezeket fel, Debrecen!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Különleges fotó készült a Napról
Különleges fotó készült a Napról
A Tiszántúlon élők így láthatták az égitestet.
Hirdetés
Hirdetés
Árokba csúszott egy kocsi Hajdúnánásnál
Árokba csúszott egy kocsi Hajdúnánásnál
Áramtalanították a járművet.
Hirdetés
Hirdetés
Lezárult a vizsgálat: megsérült a csernobili szarkofág
Lezárult a vizsgálat: megsérült a csernobili szarkofág
Emiatt nem tudja ellátni elsődleges biztonsági feladatát.
Gazdaság
Eladnák a DVSC egykori sporttelepét
Új lakóövezet jönne létre a debreceni rozsdaövezetben.
Kihívást jelent az online marketing?
Egy SEO ügynökség lehet a megoldás.
A munkáltatók fele béremelést tervez
Ez derül ki egy friss kutatásból.
Ennyivel emelkedik a minimálbér
Orbán Viktor bejelentette.
CATL: lesz második debreceni ütem
A munkaerőtoborzás nem könnyű, de azt mondják, tartanák magukat ahhoz, hogy a dolgozóik kétharmada magyar legyen.
Támogatott tartalom
Szárítógépek és panelélet
Szárítógépek és panelélet
Így oldható meg a teregetés erkély nélkül is.
Ünnepi jókívánságok a Gulyás Tüzéptől
Ünnepi jókívánságok a Gulyás Tüzéptől
2026-ban is várja Önöket a Gulyás Tüzép csapata!
Megújult a bárándi úthálózat
Megújult a bárándi úthálózat
Modern, biztonságos utak szolgálják immár a lakosságot.
Kitüntettek két debreceni kémiatanárnőt
Kitüntettek két debreceni kémiatanárnőt
A jövő kutatóinak mesterei: átadták a 2025. évi Magyar Kémiaoktatásért Díjakat.