Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemzetközi színvonalú gyógyszerészképzés Debrecenben

unideb.hu | 2024. 02. 01. | 17:22:02
Az egyetem egyik legdinamikusabban fejlődő kara a gyógyszerésztudományi.
Nemzetközi színvonalú gyógyszerészképzés Debrecenben
Magyar és angol nyelven is elérhető a képzés (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem egyik legdinamikusabban fejlődő kara a húsz éves Gyógyszerésztudományi Kar, ahol osztatlan, magyar és angol nyelven egyaránt elérhető ötéves gyógyszerészképzés várja a felvételizőket. Szeptembertől elindítják a gyógyszerfejlesztési kutatás-menedzsment mesterképzési szakot is.

A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar (DE GYTK) képzéseinek megítélése Magyarországon kimagasló, a felvételi ponthatár alapján évek óta az első, második helyen áll a hazai gyógyszerészképző helyek között. Nemzetközi megítélése is egyre jobb.

Az intézmény folyamatosan fejleszti az oktatást, az elmúlt évben kurrikulum-reformot hajtott végre.

A képzés a magyar mellett angol nyelven is elérhető (Fotó: unideb.hu)

- Ennek az volt a célja, hogy minél jobban fel tudjuk készíteni hallgatóinkat arra, amit a munkaerőpiac elvár tőlük a diplomaszerzés után. Ez olyan jól sikerült, hogy valamennyi diplomásunk rövid idő alatt elhelyezkedett, többen külföldön vállaltak munkát és gyakorolják a hivatásukat. A nálunk végzettek ráadásul több állásajánlat közül is választhatnak – ismertette a DE GYTK dékánja.  

Bácskay Ildikó elmondta: jelenleg az öt évfolyamon csaknem 600 hallgató végzi tanulmányait graduális szinten, közülük majdnem 200-an angolul tanulnak. A magyar nyelvű gyógyszerészképzésre tavaly 87-en iratkoztak be, több száz korábban végzett gyógyszerész pedig posztgraduális szakképzésben vesz részt.  

Bácskay Ildikó dékán (Fotó: unideb.hu)

A DE GYTK az elmúlt két évtizedben egyre szorosabb kapcsolatokat alakított ki ipari szereplőkkel, a Teva Gyógyszergyárral például Ipari Gyógyszergyártás Kihelyezett Tanszéket hoztak létre Debrecenben. A Richter Gedeon Nyrt., a Meditop Gyógyszeripari Kft. és a Fluart Innovative Vaccines Kft. is stratégiai partnere az egyetem orvos-és egészségtudományi területének.

- Nagyon fontos, hogy a közforgalmú gyógyszertárakkal is együttműködjünk, a záróvizsgás gyakorlat négy hónapját ott töltik hallgatóink. Igyekszünk figyelembe venni az oktató gyógyszerészek javaslatait. Ez annál is inkább fontos, mert később ők akár munkáltatókká is válhatnak, hiszen a végzett gyógyszerészhallgatóink 70-80 százaléka gyógyszertárakban helyezkedik el. Nagyon fontos számunkra a kórházi, klinikai gyógyszertárakkal is a kapcsolat – fogalmazott a kar dékánja.  

Bácskay Ildikó kiemelte, hogy néhány hete zárták le azt a projektet, amelynek keretében hamarosan átadják az egyetem Vezér utcai ipari parkjában felépült Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzemet és a Gyógyszertudományi Kar ehhez kapcsolódó high-tech épületét.

- A komplexumban hallgatóink a szó szoros értelmében közvetlen rálátással rendelkeznek majd a gyógyszeripari folyamatokra, hiszen a két épületet mindössze egy üvegfal választja el, így a kar aulájából rálátás lesz a gyártóüzemre. Ezzel nemzetközi színvonalúvá válik a debreceni gyógyszeripari oktatás – fejtette ki a dékán.

Hamarosan átadják a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzemet (Fotó: unideb.hu)

A kari vezető megjegyezte, hogy az elmúlt években sikerült oktatóik létszámát jelentősen emelni. A nagy tapasztalattal rendelkező senior oktatók és kutatók mellett sok PhD-val rendelkező fiatal kezdte meg oktatói pályafutását a GYTK-n. 

- Az új nemzedékek tagjai közül többen a dékáni stratégiai tanácsadó testület tagjai lettek. Nagyon sokat dolgoznak, részt vesznek a beiskolázási kampányban, konferenciákat szerveznek, gyógyszeripari folyamatokat valósítanak meg. Csapatban, örömmel végezzük a munkánkat és ezt szeretnénk továbbadni a hallgatóinknak is, hiszen az utánpótlás-nevelés minden szakmai területen kiemelkedően fontos számunkra – magyarázta a dékán. 

Szeptembertől a magyar nyelvű képzésben elindítják a gyógyszerfejlesztési kutatás-menedzsment mesterképzési szakot is. A tervek szerint ugyanennek az angol nyelvű képzésben is lesz helye, előkészítése jelenleg is zajlik. A képzést leginkább azoknak ajánlják, akik a gyógyszerkutatások, illetve a gyógyszeripar iránt érdeklődnek. 

Természetesen az egyetemi évek a tanulás mellett a szórakozásról is szólnak, nincs ez másképp a Gyógyszerésztudományi Karon sem. A hallgatói önkormányzat és a különböző szakkollégiumok igyekeznek folyamatosan változatos programokat szervezni a hallgatóknak.

Újdonság, hogy az idei évben a DE GYTK-ra jelentkezők részt vehetnek egy felvételi elbeszélgetésen, amellyel ötven pluszpontot szerezhetnek a felvételin. 

- Nem szeretnénk még egyszer leérettségiztetni a diákokat. Az elbeszélgetésen a felvételiző választ témát és rövid prezentációt tart róla, beszélget egy bizottsággal. Arra vagyunk kíváncsiak, mennyire tájékozott a témában, miként kommunikál, hiszen később, az egyetemi évek után a gyógyszerészeknek fontos, hogy szakmai információt tudjanak átadni laikusok számára. A felvételi elbeszélgetés másik részében az elhivatottságot, az empátiát és olyan képességeket mérünk, ami egy gyógyszerész számára előnyös lehet. Összességében ezzel a felvételizők mindenképpen csak nyerhetnek – tette hozzá Lekli István, a kar dékánhelyettese.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Súlyos baleset Nyíracsádon – látta valaki?
Súlyos baleset Nyíracsádon – látta valaki?
A debreceni rendőrség szemtanúkat keres.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Skandináv életérzés a MOPA dekorpanelekkel
Hozd harmóniába a természetet és a modern elemeket az otthonodban a debreceni Gulyás Tüzép segítségével!
Márciusi fagyok jönnek; ismét méregdrága lehet a gyümölcs. Vagy nem is lesz...
Markáns lehűlést jeleznek. A gyümölcsfák már sok helyen virágoznak.
Richter-évértékelő: elképesztő növekedés a gyógyszergyártásban
Tavaly 13 országban vezették be a központi idegrendszerre ható cariprazine-t.
A hátrányos helyzetűeken is segít a vármegye önkormányzata
Csaknem hárommilliárd forint támogatást nyertek.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés