Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legalább kétezer utast érint a debreceni reptér bezárása

Cívishír | 2024. 07. 12. | 15:03:56
A futópálya betontáblái között kialakított tágulási hézagokat valószínűsíthetően a jelenleginél kisebb hőmérsékletre tervezték évtizedekkel ezelőtt – közölték.
Legalább kétezer utast érint a debreceni reptér bezárása
Már dolgoznak a munkagépek (Fotó: Papp László Facebook-oldala)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debrecen Nemzetközi Repülőtéren a csütörtök délután végzett futópálya-ellenőrzés során a légi kikötő szakemberei olyan hibát észleltek annak felületén (a tartósan fennálló magas hőmérséklet miatt), melynek következtében – a legmagasabb szintű repülésbiztonsági előírásokat szem előtt tartva – a hiba kijavításáig a Debrecen Nemzetközi Repülőtér ideiglenes bezárása mellett döntöttek. A hiba kijavítása – időjárási körülmények függvényében – várhatóan egy hetet fog igénybe venni.

– A hiba elhárítását a Nemzetgazdasági Minisztériummal és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatával, mint tulajdonosokkal szoros és folyamatos szakmai egyeztetés mellett haladéktalanul megkezdtük, hogy mihamarabb kijavítsuk azt és újra fogadhassuk utasainkat. A Debrecen Nemzetközi Repülőtér járatainak törlését és a futópálya lezárását okozó burkolati hibát nem lehetett előre látni, azt valóban a magas napi átlaghőmérséklet okozta. A futópálya betontáblái között kialakított tágulási hézagokat valószínűsíthetően a jelenleginél kisebb hőmérsékletre tervezték évtizedekkel ezelőtt. Az elmúlt időszakban tartósan magas napi hőmérsékletek mérhettünk, ennek a folyamatos hőterhelésnek köszönhetően a betonfelületek méretei megnövekedtek, két betontábla a köztük keletkezett tágulási feszültség hatására megsérült. Tehát a futópálya folytonosságát megszakító kitörés egyértelműen a tartósan fennálló magas hőmérséklet miatt alakult ki csütörtök kora este. Ez a repülőtér üzemeltetőn kívülálló eset, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belül kijavítsuk a hibát – válaszolta Debrecen International Airport Kft. a Cívishír megkeresésére.

Mint írták, az ideiglenes zárásról minden menetrendszeri és charter járatot működtető partner légitársaságot tájékoztattak annak érdekében, hogy mielőbb meghozhassák a járatok átütemezésével kapcsolatos döntéseiket, és erről az utazóközönséget tájékoztathassák. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján a járatok vasárnapig biztosan Budapestre érkeznek majd, valamint onnan is indulnak. A többi nappal kapcsolatos átütemezések még zajlanak. Az utasoknak közvetlenül az adott járatot indító légitársaság, vagy utazási iroda munkatársai tudnak tájékoztatást adni, így mindenkit arra kérnek, hogy a járataikkal kapcsolatban az említett partnereinknél érdeklődjenek. A repülőtéren dolgozók is arra törekednek, hogy az átütemezéssel kapcsolatban kapott információkról folyamatosan tájékoztassák az utasokat a weboldalukon és a Facebook-oldalukon keresztül – tették hozzá.

– Kérjük az utasok türelmét, mert a nyári szezonban egy ilyen átütemezés valamivel időigényesebb, hisz a legtöbb esetben a légitársaságok és a repülőterek maximális kapacitáskihasználtság mellett üzemelnek. Minden partnerünk azon dolgozik jelenleg is, hogy az utasok számára legkényelmesebb módon próbálja megoldani az átütemezést és arról a lehető leghamarabb tudjon tájékoztatást adni az érintettek részére. A tegnap Eindhovenből érkező utasok Budapesten szálltak le, az Isztambulból érkező járat utasai pedig már úton vannak a főváros repülőterére – közölték.

Kiemelték, jelenleg július 14. éjfélig rendeltek el pályazárást, amit várhatóan kétnaponta – a javítás állapotát figyelembe véve – hosszabbítanak. A zárás július 14-ig, vasárnapig 17 menetrend szerinti és charterjáratot, és körülbelül 2000-2500 utast érint. Hosszabbítás esetén, július 16-ig a zárás 26 induló és érkező járatot, azaz körülbelül 3000-3300 utast érint. 

Debreceni repülőtér, mi történik veled?
Egyes beruházások nem valósultak meg, azonban az ideérkezett tőke súlya kötelez.
Debreceni reptérbezárás: az utasokat Budapestre szállítják
Elkezdték a pálya javítását.
Ideiglenesen le kell zárni a debreceni repülőteret
Megértést és türelmüket kérnek az utasoktól.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Remek hétvégét zártak a debreceni díjugratók
Remek hétvégét zártak a debreceni díjugratók
Az akadályok mellett a hőséggel is meg kellett küzdeni.
Hirdetés
Hirdetés
Kisteherautók ütköztek Hajdúdorognál
Kisteherautók ütköztek Hajdúdorognál
Öten utaztak a járművekben.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Két város ölelésében keresi a helyét Hajdúszovát
A nagyvárosban való munkavállalás lehet a legegyszerűbb kapcsolat Debrecennel.
Tovább fejlesztette kapacitásait a Főnix Média Kft.
Modern üzem is épült a debreceni telephelyen.
Rekordbírságot kapott a Booking a GVH-tól
Több ponton is tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a cég.
Diákmunka: 18 év alatt akár a szülők munkahelyén is
Kiderül az is, mennyi diákmunkával lehet megkeresni a pénzt egy fesztiválbelépőre.
Kukoricaszezon: csak a szuperédes!
A frisspiacra szánt terméket elsősorban kistermelők állítják elő.
Lépés a 35-ös főút Debrecen és Józsa közötti bővítésében
Tervező már van, igaz, két évig is eltarthat a munka.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Új, víztermelő kút fúrására készülnek Létavértesen
Új, víztermelő kút fúrására készülnek Létavértesen
Lépni kell, hogy el ne lehetetlenüljön a a város ivóvízellátása.