Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása

Cívishír | 2024. 04. 24. | 13:24:42
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Korbeák György és Papp Viktor az április 24-i sajtótájékoztatón (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni önkormányzat április 25-i közgyűlése elé kerül az a városvezetés által kidolgozott lakásprogram, amely ingatlanfejlesztőket, nagyobb cégeket és fiatal munkavállalókat hozna helyzetbe. Papp Viktor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője egy nappal a határozathozatal előtt, szerdán sajtótájékoztatón beszélt az előterjesztésről. 

– Tíz év alatt megháromszorózodott a város iparűzésiadó-bevétele, így lehetőség adódik a debreceniek közvetlen támogatására is. Ilyen a 6-14 év közöttiek ingyenes közösségi közlekedése, a Mozdulj, Debrecen! program, s ezt a sort folytatnánk a Főnix Lakásprogrammal. A város megfelelő karrierutat kínálna a fiatalok számára, ami már önmagában komoly kirakós játék. Ez magában foglalja a megfelelő bölcsődei, óvodai ellátást, alapfokú oktatást, a nívós szakképzést, egyetemet, a gazdaságfejlesztésnek köszönhető beruházásokat. A puzzle egyik utolsó eleme a lakhatás támogatása – vezette fel a lakásprogram ismertetését.

Ennek alapvető céljairól egyéként Papp László polgármester többször beszélt már nyilvánosan az elmúlt időszakban. A lényeg, hogy az intenzív gazdaságfejlesztés eredményeként több ezer álláshely jött és jön létre, a munkaerőpiac feszített, miközben az albérlet- és ingatlanárak kilőttek az elmúlt tíz évben. Ez utóbbiakkal a munkabérek nem tartottak lépést, aminek az eredménye az, hogy a fiataloknak nemhogy lakást vásárolni, de még albérletet fenntartani is nehéz. A városvezetés most a reálbérek növekedését, az infláció és a banki kamatok csökkenését szimatolja, márpedig ilyen időszakban általában megélénkülnek az ingatlanpiaci beruházások. Ezzel magyarázzák a Főnix Lakásprogram 2025-ös elindítását, amellyel enyhítenék a fiatalok lakhatási kihívásait.

A közgyűlési előterjesztés szerinti vastag betűs cél – amelyet most Papp Viktor is kiemelt – a Debrecenben dolgozó, 35 év alatti munkavállalók számára megfizethető – alacsony fenntartási költségű, magas energiahatékonyságú – lakások biztosítása a nyugodt élet- és karriertervezés érdekében. 30-50 négyzetméteres, a program indítását megelőző 5 évben épült lakásokról lenne szó, amelyeket egyedülálló vagy legfeljebb 2-3 fős családok bérelhetnének. 

Jogosult az lehet, aki határozatlan idejű foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezik egy Debrecenben működő vállalkozással, nem rendelkezik Debrecenben lakás tulajdonjogával, a bérleménybe való bejelentkezéssel debreceni bejelentett lakcímet létesít, valamint magyar vagy kettős magyar állampolgárságú személy. Papp Viktor megjegyezte: a nagyvállalatok mellett a kkv-k is érdeklődnek a programhoz való csatlakozásról.

A programban az ingatlanfejlesztők a Cívis Ház Zrt. koordinálása mellett a Debrecenben székhellyel vagy telephellyel rendelkező munkáltatóknak adnák bérbe a lakásokat. Utóbbiak vállalnák, hogy 5 évre szóló albérleti szerződést kötnek a Cívis Házzal. Az önkormányzat 200 lakással számol a indulásakor. A bérleti konstrukcióban az önkormányzat a bérleti díj harmadát finanszírozná, a fennmaradó összeg kétharmada a munkáltató és a munkavállaló között oszlana meg. A támogatási periódus 5 év.  

A programban résztvevő ingatlanfejlesztők és munkáltatók kiválasztására irányuló pályáztatás idén elkezdődne, hogy 2025-ben már legyenek pályáztatható lakások, valamint intenzív lakásépítési folyamat kezdődhessen.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Koncerttel is várták a gyerekeket az állatkertben az egyetem családi napján.
Hirdetés
Hirdetés
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
A tűzoltók áramtalanították az autókat.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát