Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hamarosan vonattal utazhatunk Berettyóújfalun keresztül Nagyváradra

Cívishír | 2023. 12. 08. | 09:13:49
Miért éppen ezt a vonalat választották, ahol hosszú szakaszon sín sincs – erre kerestük a választ.
Hamarosan vonattal utazhatunk Berettyóújfalun keresztül Nagyváradra
Az utasok is örülnek majd a fejlesztésnek (Fotó: Illusztráció/freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Régen is volt, a jövőben is lesz közvetlen vasúti összeköttetés Debrecen és Nagyvárad között, és mostanra már tudható, a nem túl távoli jövőben Berettyóújfalu érintésével közlekedhetnek a két nagyváros között vonaton utazók. A 106-as számú, Debrecen–Nagykereki vasútvonal adott Derecskéig, onnan Berettyóújfaluig megépül a majdan 104-es számot viselő vasút, amely csatlakozik a Püspökladány–Biharkeresztes nemrégiben villamosított 101-es vasúti pályájához.

Az Építési és Közlekedési Minisztériumot kereste meg a Cívishír kérdésével, hogy Debrecen és Nagyvárad vasúti összeköttetésének újraélesztésére milyen lehetőségek voltak még, és miért éppen a Berettyóújfalun átvezetőt választották, amelynek ráadásul még Derecske és Újfalu között olyan szakasza is lesz, ahol jelenleg nincs sínpár.

A szaktárca megerősítette értesülésünket, hogy a Debrecen és Nagyvárad közötti vasúti kapcsolatra több tervváltozat is született már korábban. Bihar és Hajdú-Bihar székhelyének vasúti összeköttetése érdekében már 2020-ban elkészítettek egy megvalósíthatósági tanulmányt, amelynek alapvető célja a két város közötti környezetkímélő, kötött pályás közlekedés kialakítása lehetőségeinek vizsgálata volt. Eszerint a legrövidebb a Debrecen–Nagykereki–országhatár–Nagyvárad útvonal, viszont ha Biharkeresztes érintésével vizsgáljuk a két város kapcsolatát, akkor már a Debrecen–Nagykereki–Biharkeresztes–országhatár–Nagyvárad viszonylat hosszabb és műszakilag összetettebb. A Debrecen–Berettyóújfalu–Biharkeresztes–országhatár–Nagyvárad viszonylat rövidebb, mint a Nagykerekit és Biharkeresztest is érintő változat.

A 106-os számú vasútvonal Derecske–Nagykereki szakaszának vonalvezetésén sok olyan pályaív van, ahol a kiépítési (60 kilométer/óra) sebességnél gyorsabb haladás csak nyomvonal-korrekcióval biztosítható, és ez jelentősen drágíthatja a beruházást.

A szakemberek megállapítása szerint a Debrecent Berettyóújfaluval való összekötés a legoptimálisabb nyomvonal az utasforgalom számára a menetrend, az elérhető menetidők és a városok közötti eljutás szempontjából. A minisztérium válaszában fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a berettyóújfalui irány megvalósítása esetén sem kell a vasúti közlekedést felhagyni a Derecske–Nagykereki szakaszon, a két utasforgalmi irány Debrecen és Derecske között közös nyomvonalon haladhat.

A debreceni déli gazdasági övezet infrastrukturális fejlesztése előkészítéséhez és egyes elemek ütemezett megvalósításához szükséges intézkedésekről szóló kormányrendelet alapján elkezdődött a Debrecen–Berettyóújfalu vasútvonal fejlesztésének előkészítése, amelynek eredményeként 2024-ben indulhat meg az engedélyes, majd a kiviteli tervek készítése, az engedélyek megszerzése és a kivitelezési közbeszerzési eljárás lefolytatására alkalmas tenderdokumentáció összeállítása. Mindez közel kétéves folyamat.

CH

Püspökladányból Debrecenbe 160-nal – akár már 2024-ben
A Debrecen és Nyíregyháza közötti vasúti pályaszakaszt is korszerűsítik.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Három napig más útvonalon közlekedik két debreceni buszjárat
Három napig más útvonalon közlekedik két debreceni buszjárat
A beszakadt úttest helyreállítása miatt.
Zsidó kulturális napokat rendeznek Debrecenben
Zsidó kulturális napokat rendeznek Debrecenben
Különleges kóser ételekkel és italokkal is készülnek.
Gazdaság
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Támogatott tartalom
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.