Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gondola Zsolt Zoárd: ezzel a költségvetéssel a távol-keletiek járnak jól

Cívishír | 2024. 02. 21. | 12:16:12
Szerintük a tervezet nem felel meg a debreceniek érdekeinek.
Gondola Zsolt Zoárd: ezzel a költségvetéssel a távol-keletiek járnak jól
Illés-Rácz Mariann és Gondola Zsolt Zoárd a február 21-i sajtótájékoztatón (Fotó: Cívishír, Ratalics László)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Civil Fórum Debrecen Egyesület két önkormányzati képviselője nemmel fog szavazni a város költségvetés-tervezetére a február 22-i közgyűlésen, mert szerintük az nem a debreceniek érdekeit szolgálja – közölte sajtótájékoztatóján Gondola Zsolt Zoárd. Az egyesületi elnök fő problémája az, hogy a polgármester által előterjesztett büdzséjavaslatban túl nagy szerepet kap a két ipari övezet fejlesztése, miközben szerinte a debreceniek többsége elutasító az akkumulátoripari beruházásokkal szemben. Márpedig ez a technológia mind a déli, mind az északnyugati iparterületen szerepet kap, tegyük hozzá, utóbbi esetében nem a gyártás, hanem az összeszerelés képében (ez a tevékenység a BMW gyárában zajló termeléshez kötődik majd).

– A költségvetés-tervezet legmeghatározóbb része az az állam által biztosított 58 milliárd forint, amelyet a két ipari övezet fejlesztésére fordítanának. Ezen összeg nélkül a büdzsé mérlegfőöszege is sokkal szerényebb volna. A város közvéleménye 2023-ban kinyilvánította, hogy nem támogatja a kínai akkumulátorgyár megépítését, a városvezetés mégis erőlteti a CATL számára is helyet biztosító iparterület fejlesztését. Ráadásul az önkormányzatnál lényegesebb kevesebb pénz marad annál, mint amit erre a célra elköltenek. A 2027-ig tervezett adóbevétel tízmilliárdos emelkedést mutat, ami nincs arányban az 58 milliárdos költéssel – jelentette ki Gondola Zsolt Zoárd február 21-én, hozzátéve, 2024-re 45, 2027-re 55 milliárd forintot tervez beszedni a város iparűzési adóként.

A helyi politikus a városüzemeltetésre és a szociális ellátásokra fordítandó forrásokkal elégedett, a beruházáspolitikát viszont ostorozóan emlegette (a beruházások a távol-keletiek érdekeit szolgálja, említette).

Illés-Rácz Mariann közölte: a város szabad döntési joga csorbul azzal, hogy a kormány 8 milliárd forintot szolidaritási adóként elvon az önkormányzattól. – Hiába állítják szembe ezt az összeget azzal, hogy mennyi pénzt érkezik az állam felől. Hiába pozitív a szaldó, ha közben Debrecen szuverenitása csökken. 

Reagált a Fidesz

A Civil Fórum sajtótájékoztatóján elhangzottakból leginkább az látszik, hogy túl komplex és túl hosszú a költségvetési előterjesztés, így nem tudták részletesen értelmezni és végig gondolni mindazt, ami megjelenik a 2024. évi költségvetésben reagált közleményben a debreceni Fidesz-KDNP frakció.

Már a mai, keleti városrész komplex fejlesztéséről szóló sajtótájékoztatón elhangzottak is pontos cáfolatai annak, amelyről a 2024-es költségvetés kapcsán a Civil Fórum beszél, hiszen a gazdaságfejlesztéshez szükséges beruházásokat, a városfejlesztési célok elérésre használjuk fel, mely minden esetben a debreceniek érdekét szolgálják - írják.

Az elmúlt évek sikeres gazdaságfejlesztésének köszönhetően Debrecen gazdasága háromszorosára nőtt az elmúlt tíz évben. Ez pedig azt jelenti, ha a város gazdasága jól prosperál, annak a lakosok, csak nyertesei lehetnek – szögezik le.

Debrecen 2024. évi költségvetése abszolút polgárcentrikus, a debreceniek igényeire reflektál, annak minden forintja a debreceniek jólétét szolgálja. A város teljes területén megvalósulnak olyan fejlesztések, melyek az emberek mindennapi életével, mindennapi felvetéseivel foglalkoznak, és azokat a problémákat oldják meg, amelyekkel nap mint nap szembesülnek a város polgárai. Számos intézményi felújítás, útépítés, útjavítás, járdafelújítás, sőt jelentős viziközmű (ivó és szennyvíz) fejlesztés valósul meg Debrecenben, mely abszolút a debreceniek életminőségének fejlődését szolgálják. De a fejlesztéseken túl Debrecen gondoskodó városként egyre nagyobb mértékben segíti a debreceni családokat, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy április 1-től ingyenesen utazhatnak a városban tanuló 14 év alatti diákok 

- olvasható a közleményben, amely így folytatódik:

A gazdasági övezetek fejlesztései pedig nem egy gyár, vagy üzem igényeihez, hanem minden oda kerülő és már működő hazai és nemzetközi vállalat biztonságos működéséhez szükséges fejlesztések, olyan vállalatoké melyek most is debreceni családok és fiatalok ezreinek biztosítanak megfelelő megélhetést, anyagi biztonságot.

Debrecenben csak biztonságos, a környezetvédelmi és biztonsági szempontokat figyelembe vevő cégek működhetnek, és a hatóságok segítségével ezeket a szempontokat ki is fogjuk kényszeríteni - emelik ki.

Debrecen önkormányzata 2024-ban a központi költségvetésből 21,4 milliárd forint normatív és 58,3 milliárd forint beruházási támogatást kap. A város idén 8 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizet be a helyi adóbevételéből a központi költségvetésbe, ennek megfelelően Debrecen nem nettó befizetője a központi költségvetésnek, hanem nettó haszonélvezője.

Amíg a Fidesz-KDNP politikusai vezetik a várost, addig Debrecen egy fejlődő, biztonságos, erős, gondoskodó, kiegyensúlyozott és a környezetvédelmi szempontokat is maximálisan figyelembe vevő város lesz - zárul a közlemény.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Autótűz Polgár külterületén
Autótűz Polgár külterületén
A tiszaújvárosi tűzoltók érkeztek segíteni.
Hirdetés
Hirdetés
Nem tud fellépni Rita Ora a Campus Fesztiválon
Nem tud fellépni Rita Ora a Campus Fesztiválon
Átszervezik a nagyszínpad programját a szervezők.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
2025-ben megduplázzák a gyerekek után járó adókedvezményt
Gyógyír lehet a demográfiai hanyatlásra?
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Naponta sok-sok jogsértést rögzít a VÉDA-rendszer Hajdú-Biharban
A szupertraffipaxoknak is nevezett berendezések így sincsenek teljesen kihasználva.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
Még tart a felvételi az egyetemi programra.
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés