Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gondola: a Fidesz és a Civil Fórum között dől el a választás Debrecenben

Cívishír | 2024. 06. 07. | 10:22:52
Az egyesület megtartotta kampányzáróját.
Gondola: a Fidesz és a Civil Fórum között dől el a választás Debrecenben
A Civil Fórum Debrecen Egyesület meguplázta a képviselői helyei számát (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Amikor 2022 augusztusában Budapesten bejelentették, hogy Debrecenben akkumulátorgyár fog épülni kínai beruházó részvételével, akkor az első sajtótájékoztatót itt tartottuk meg pár nappal később, a Víztoronynál. Akkor azért választottuk a Víztornyot, mert Debrecen ivóvízkészletének védelme az egyik legfontosabb kérdéssé vált – kezdte június 7-i kampányzáró beszédében Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke, polgármesterjelöltje, mondván, emiatt szimbolikus a helyszínválasztásuk. Visszaemlékezett, az elmúlt fél évben több mint 15 sajtótájékoztatót tartottak, és szinte mindnek a központi témája az akkumulátorgyár volt.

Kijelentette, a kampányuk következetes volt, hiszen egy célt tűztek ki maguk elé: ne üzemelhessen a CATL akkumulátorgyár Debrecenben.

– Az építkezés elkezdődött, de úgy gondoljuk, az üzemeltetés még meggátolható – jelentette ki, hozzátéve, a közmeghallgatások nem értek célt, és a "helyi és központi hatalom nem fog attól megijedni, hogy néhányan tiltakoznak". Éppen emiatt döntöttek úgy, hogy megmérettetik magukat az önkormányzati választáson, és elkezdték keresni azokat a személyeket, akik egyetértenek az elveikkel. – Ma a mögöttem álló csoport, társaság, jelöltjeink valamennyien egyetértenek azzal, hogy Debrecenben ne legyen kínai akkumulátorgyár. A kampányunk március 13-án kezdődött, és én vállaltam a polgármesterjelöltséget – mivel az ügy kapcsán korábban elég sokat szerepeltem a médiában –, azt gondoltam, adnom kell magam ehhez a célhoz, adnom kell a nevem a debreceniek támogatásához, akik szeretnék az akkumulátorgyár működését meggátolni – sorolta. Felidézte, március 15-én kiadták a 12 pontot, amely tartalmazza, mit szeretnének elérni a városban.

– Amikor ez a kampány elkezdődött, még úgy fogalmaztam, három politikai erő küzd Debrecen polgármesteri székéért. Ez a Fidesz, a baloldali szövetség és a Civil Fórum Debrecen Egyesület. Ma azt látom, az ellenfeleink egy része elfáradt, nincs mondanivalójuk. Úgy ítélem meg, hogy a Fidesz és a Civil Fórum között fog eldőlni, ki vezesse a következő öt évben a várost. Nem titkoljuk, hogy amennyiben bármilyen módon többséget szerzünk a testületben, az lesz az első, hogy elkezdjük a tárgyalásokat a CATL-lel, megköszönjük a kínai vendégmunkásoknak az eddigi látogatásaikat, és arra kérjük őket, hagyják el Debrecent – mondta Gondola.

Tudatta, a Civil Fórum az egyetlen olyan szervezet, amelyik saját erőből kampányolt. Semmilyen állami pénzt, "guruló dollárt" nem kaptak, Soros György sem "találta meg őket", ezzel szemben – mondta – mindkét ellenfelük közpénzből kampányolt.

– Ha sikerült többséget szereznünk az önkormányzatban, akkor szeretnénk létrehozni egy etikai kódexet, amely a választásoknál egyenlő esélyeket biztosít mindenki részére. A kampányban voltak molinóink, plakátjaink és szórólapjaink, amelyeket aktivistáink személyesen vittek ki. Újdonság volt számunkra az is, hogy a közösségi médiában is megjelentünk, hiszen nagy igény volt erre, továbbá így nagyon sok embert el tudtunk érni – sorolta a polgármesterjelölt. Gondola kijelentette, ahogy a kampányban, úgy a kampányzárón sem kívánnak ellenfeleikről nyilatkozni, hiszen nem az ő minősítésük a céljuk, hanem a programok összehasonlítása. Ugyanakkor úgy fogalmazott, a baloldal most erkölcsi válsággal küzd, identitászavarral, de "ez legyen az ő gondjuk". – A Fidesz az ellenfelünk, és a Fidesz egyértelműen a kínai akkumulátorgyár mellett van. Szeretnénk szólni a Fidesz, a Demokratikus Koalíció és a Tisza Párt szavazóihoz. Azt gondolom, van erősebb szövetség, a Fidesz-KDNP-nél, a DK és Momentumnál, vagy akár a Tisza Pártnál. Ezt a szövetséget úgy hívják: Debrecen. Mi azt gondoljuk, hogy az összes debreceni, aki magáénak érzi a város ügyét, az bármelyik általa szeretett pártra szavazhat az európai parlamenti választáson, de amikor Debrecen polgármesterjelöltjéről és képviselőiről dönt, akkor legyenek lokálpatrióták. Válasszák azt az utat, amit mi is választottunk, próbáljuk meggátolni ezt a gyárat a közösség erejével – mondta Gondola Zsolt Zoárd.

A polgármesterjelölt a kampányzáró végén köszönetet mondott a jelöltjeiknek, az aktivistáinak, a segítőinek, a sajtónak és mindenkinek, aki tolmácsolta a gondolataikat a nyilvánosság felé. – Tiszta lelkiismerettel, felelősséggel álltunk ki a városért, és a jövő generációi fognak majd ténylegesen vélemény és kritikát mondani a mai döntésünkről.

FR

Gondola Zsolt: „A Fidesz és a baloldali pártok jobban hasonlítanak egymásra, mint ahogy az kívülről látszik”
Interjú a lokálpatrióta egyesület, a Civil Fórum Debrecen polgármesterjelöltjével.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
36 Celsius-fok és szaharai por vár ránk
36 Celsius-fok és szaharai por vár ránk
Elszórtan záporok előfordulhatnak.
Hirdetés
Hirdetés
Nyomásesés és átmeneti vízhiány Sámsonkertben és Martinkán
Nyomásesés és átmeneti vízhiány Sámsonkertben és Martinkán
Kérik, 17 és 22 óra között ne locsoljanak, ne töltsenek medencét és ne mossanak autót.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A debreceni CATL Miskolcra is kivetette a hálóját
A stratégiai együttműködés mindkét félnek előnyös lehet.
Fellendülőben a használtautó-piac
Az idős, olcsó járműveket keresik.
Nyári diákmunka: a szabály, az szabály
Hasznos információkat közölt az adóhatóság.
Megoldódhat a belvízprobléma Kabán
Felújítanák a csapadékvíz-elvezetőket.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
A világ legnagyobb tojásrántottájával vár minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport.
Hungarospa: indul a főszezon!
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!