Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Balmazújvárosi pénzkeresés: közleményt adott ki a minisztérium

Oországos Sajtószolgálat | 2024. 08. 06. | 09:21:24
Amíg nincs szabályosan elfogadott zárszámadás és költségvetés, addig nincs pénz.
Balmazújvárosi pénzkeresés: közleményt adott ki a minisztérium
A balmazújvárosi hivatal épülete (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Balmazújváros polgármestere a felelős azért, hogy nem kapnak fizetést az önkormányzati dolgozók a településen – így kezdődik a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közleménye, amely augusztus 6-a reggel jelent meg az Országos Sajtószolgálat internetes felületén.

A közlemény szól Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármesterének naponta közzétett videóüzeneteiről is, amelynek egyik fő témája a város pénzügyi helyzete, fizetésképtelensége. Ebben a városvezető állítja, hogy a Kúria kimondta: Balmazújvárosnak van jogszerűen elfogadott 2024-es költségvetése. 

A közleményben viszont az olvasható: Magyarország legfőbb bírósági szerve még nem döntött ebben a kérdésben.

A probléma gyökere, hogy az önkormányzat a jogszabályban meghatározott március 15-i határidőig nem fogadta el a költségvetését, és a kormányhivatal törvényességi felhívása ellenére sem sikerült szabályszerűen eleget tennie ennek a kötelezettségének. Ezért a törvénysértésért indult az első eljárás a Kúrián Balmazújváros ügyében. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis, ha a helyi önkormányzat az adott évre március 15-ig nem fogadja el a költségvetését, május 31-ig pedig az előző költségvetési év zárszámadását, akkor a helyi önkormányzatot megillető előirányzat folyósítását felfüggesztik. Balmazújváros egyik határidőt sem tartotta be.

Hegedüs Péter, a Kúriai eljárás megindítása után, a képviselőtestület helyett egy személyben megalkotott ugyan egy költségvetési rendeletet, de ennek jogszerűsége és érvényessége kétséges – áll a közleményben, amely így folytatódik: annak megállapítására, hogy egy önkormányzati rendelet érvényes-e, sem a polgármesternek, sem a minisztériumnak nincs hatásköre, erre kizárólag a Kúria jogosult, ezért a kormányhivatal már hetekkel ezelőtt ez ügyben is megkereste a legfőbb bírósági szervet, így már két kérdésben kell a Kúriának döntést hoznia.

Fontos, hogy ameddig a Kúria nem határoz a beadványokról, település finanszírozását fel kell függeszteni. A polgármester minden ezzel ellentétes állítása valótlan

– hangsúlyozzák a közleményben, amelyben az is benne van, hogy a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) nem tud mást tenni, mint tudomásul veszi a polgármesternek azt a döntését, hogy nem hajlandó a képviselő-testülettel együttműködni, jogszerűen megalkotni Balmazújváros költségvetését.

A KTM a közleményben az írja: amint jogszerűen elfogadott költségvetése és zárszámadása lesz Balmazújvárosnak, a település visszamenőlegesen megkapja a nettó finanszírozását. 

Így történt ez a múlt évben is, amikor szintén nem tudott zárszámadást elfogadni az önkormányzat, azt helyette a főispánnak kellett megtennie - teszik hozzá. 

A játék neve Balmazújvároson: itt a pénz, hol a pénz, immár feljelentésekkel
A kormányhivatal és a polgármester is ragaszkodik az igazához, a város lakói pedig érzik a pénztelenséget.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Drámai csatában jutott a négy közé a vízilabda-válogatott
Drámai csatában jutott a négy közé a vízilabda-válogatott
Vogel Soma összesen öt ötméterest hárított.
Hirdetés
Hirdetés
Továbbjutás helyett kiesés: amatőr hibát vétett a címvédő
Továbbjutás helyett kiesés: amatőr hibát vétett a címvédő
Hat másodpercet kellett volna kihúzniuk úgy, hogy a labda náluk volt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Harmincöt parkolóhely épül Balmazújvároson
Kivitelezői csoport nyerte a közbeszerzést.
Üzemet alakítanának ki az Akadémiakert utcán
Építési beruházás kivitelezőjét keresi a Debreceni Egyetem.
A minisztérium szerint nem is olyan rossz a magyar minimálbér
Az effektív hazai minimálbér a 17. helyet éri el az EU-n belül.
Újabb eljárás indult a Wizz Airrel szemben
Növekvő számú panasz érkezett a GVH-hoz a légitársaságok gyakorlatait illetően.
Hirdetés
Hirdetés