Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amikor a bal- és jobboldaliak egyaránt hülyék. Csináltak erről egy jó filmet

| 2021. 12. 28. | 12:07:00
Ekkora társadalomkritikát régen láttunk két órában.
Amikor a bal- és jobboldaliak egyaránt hülyék. Csináltak erről egy jó filmet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Karácsonyra időzítette a Netflix a Don’t Look Up (Ne nézz fel!) című film bemutatóját. A Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Cate Blanchett, Meryl Streep, Ariana Grande és Jonah Hill szereplésével készült dramedy azt járja körbe, hogy a politikai barikád két oldalán lévők egyaránt hülyék, és még akkor sem tudnak normálisan gondolkodni, amikor itt a világvége.

Amikor a világűr titkait fürkésző „vidéki” professzor (Leonardi DiCaprio) és doktorandusz hallgatója (Jennifer Lawrence) felfedeznek, pontosabban azonosítanak egy óriási méretű, a Föld felé tartó meteort, úgy gondolják nagyon helyesen, hogy feltétlenül értesíteni kell a döntéshozókat Washingtonban, tudniillik hat hónap múlva éri el a Földet, becsapódás esetén pedig akkora cunamikat és földrengéseket okoz, hogy mindenki meghal, az emberiség kipusztul.

A civilizációnkért aggódó tudósaink magunkra maradnak minden fronton. A Fehér Házban például azért, mert a Meryl Street által alakított elnök olyan, mint bármelyik más politikus a Glóbuszon, mindent szavazatokban mér, és egyébként sincs ideje olyan piszlicsáré ügyekkel foglalkozni, mint a gigantikus meteorit eltérítése a modern technika vívmányaival, mert a Földet csak hat hónap múlva éri el, addig pedig még több választást rendeznek fontos körzetekben, ráadásul a szexbotrányba keveredett alkotmánybíró-jelölt kinevezését is át kell vinni valahogy a kongresszuson. Akik esetleg megmenthetnék a civilizációt, éppen fontosabb ügyekkel vannak elfoglalva.

A sajtóban sem lehet bízni. A televízióban, a nyomtatott és internetes felületeken a celebek válása, megcsalása, majd újra egymásra találása nyilvánvalóan sokkal nagyobb érdeklődésre tart számot, mint a világvége, mert abban a világban, ahol napi nézettséget, olvasottságot, kattintást mérnek, nem gondolkodnak fél évre előre. Hol van még az? Addig lehet eső, lehet hó. Az idő azonban vészesen telik, a politikai élet és a média lezüllése, durva aránytévesztése, az oligarchák kapzsisága, az emberek butasága pedig kilátástalansághoz vezet. Az ember nézi a filmet, és csak nevet. Röhögne is, ha nem ismerne a saját életére, ahol szintén mindent szavazatokban mérnek, és tudja: a bolygógyilkos már itt van a Földön, csak nem Dibiasky-üstökösnek hívják, hanem klímakatasztrófának.

Ez nem katasztrófafilm, aki azt a műfajt komálja, nehogy megnézze a Don’t Look Up-ot! Egy jó társadalomkritika, amilyet régen láttunk két órában. 

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bondár Anna a nyitókörben kiesett Nagyszombatban
Bondár Anna a nyitókörben kiesett Nagyszombatban
A szoboszlói teniszezőnek most nem volt szerencséje.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Napelemes pályázat: hamarosan indulnak a kifizetések
Rendkívül népszerű volt a kezdeményezés.
Így terveznek Hajdúböszörményben
Milliárdos kerékpárút-fejlesztések szerepelnek az idei büdzsében.
Elfogadták az azonnali fizetésről szóló rendeletet
Ez egy lehetőség, teljesítése nem automatikus.
A hitelbiztosítéki záradékkal terhelt lakásbiztosítás is újraköthető
Érdemes összehasonlítani a meglévő szerződést az új ajánlatokkal.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés