A világ elitjébe került a tiszacsegei Halászcsárda!

Rangos elismerést kapott a tiszacsegei Halászcsárda. A Magyarországon először idén megjelent Gault&Millau, a világ egyik legrangosabb étteremkalauza feltette a népszerű Tisza-parti vendéglátóhelyet a magyar gasztronómia térképére, azaz dicséri és egyben ajánlja is a csárdát.
A mindennapi rutinon túl
Egyszerű berendezésű, halászati eszközökkel díszített népszerű csárda, amely az 1900-as évektől kezdve ugyanezen a helyen működik, közvetlenül a kompkikötőnél. Viszonylag terjedelmes az étlap, hangzatos fantázianevekkel. Mindenekfölött népszerű a méltán híres halászléjük. A tiszai vegyes halászlé a saját passzírozott műfajában országos szinten a legjobbak közé tartozik: illata, színe is meggyőző, állaga nem túl sűrű, mégis tartalmas. Bőven van benne frissen főtt, filézett hal. Igaz, hogy egyik-másik darab pikkelyes, azaz hanyagul tisztított, de az összképet ez sem tudja elrontani. Az Orly módra készített harcsafilé friss, a halhús kellemesen sós és szaftos, a bunda ropogós. A köretként adott petrezselymes burgonya már gyengébb ízű, ami sajnálatos. A desszertválaszték gerincét a palacsinta-somlói-gesztenyepüré tengely alkotja. A gesztenyepüré nem érdemel különös figyelmet: túlédesített, fagyasztott massza, viszont legalább igazi tejszínből készült rá a hab. A borválaszték szűk. A személyzet túlhajszolt, de rutinos és érti a dolgát. A halászcsárda szakácsait név szerint kiemelik: Azurák Mihály, Ferge Attila, Tóth Mihály, Ferge László.
A legjobbak itthon
A Gault&Millau szerzőpáros értékelésében a 20 pontos skálán 9-et kapott a tiszacsegei Halászcsárda, ami az értékelésük szerint azt jeletni: 9-8 pont adnak annak a konyhának, amely esetenként túlmutat a a mindennapi rutinon. A 20 pont jelentené az elméleti tökéletességet, amire törekedni lehet, de azt senki nem kapja meg. Magyarország legjobb éttermeinek a 17 pontra értékelt Onyx és Costes éttermek számítanak Budapesten.
(Kobza Csillának köszönjük a lejegyzést)
















































