Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A strand újranyitása helyett bővíthető tanuszoda épül Komádiban

Cívishír | 2024. 05. 21. | 14:57:36
A tervek elkészültek, és ha meglesz a pénz, kezdődhet a kivitelezés.
A strand újranyitása helyett bővíthető tanuszoda épül Komádiban
Sokat fejlődött a dél-bihari kisváros az elmúlt években (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Részben a 2007-ben bezárt strand pótlására, de egészen más funkcióval tanuszodát szeretne építtetni a komádi önkormányzat. A milliárdos nagyságrendet meghaladó, tisztán állami beruházással megvalósuló létesítmény tervei már elkészültek, az önkormányzat az építkezés finanszírozhatóságára vár.

A történet kezdete azonban a régmúltba vész. Mégpedig azokba az időkbe, amikor Dél-Biharban közel s távol Komádiban volt az egyetlen strandfürdő, úszáslehetőség. Ide jártak úszótanfolyamra Komádi és a környező települések tanulói, itt strandoltak, pihentek a városban és a környéken élők is. Az akkori önkormányzat azonban a nehezedő gazdasági helyzete és az uniós szabályok plusz költségei miatt úgy döntött, nem üzemelteti tovább az egyébként is veszteséges strandot. Ennek 2007-ben érkezett el az ideje. A medencék, a kiszolgáló épületek állaga azóta folyamatosan romlik, elöregedett a már bezáráskor is korszerűtlen strandgépészet. A termálvizet szolgáltató kút kisebb nyomással, de szerencsére még mindig üzemel. Közkútként szolgálja a város lakóit. Persze a városban és a környéken élők bizakodtak, hogy talán majd egyszer kinyit a fürdő, ugyanakkor látták a realitást, hogy ez már belátható időn belül nem történik meg. 

Tóth Ferenc polgármestertől tudjuk, milliárdok kellenének a fürdő újraindításához. Ezt sem hitelből, sem más forrásból nem tudják előteremteni, ráadásul a fürdő egyébként sem olyan ágazat, amelynek működtetéséért versenyeznének a befektetők. A komplexum fenntartási költsége nagy, és önmagában csak kivételes alkalmakkor nyereséges. Ez egyébként turisztikai központokban lehetséges, amely Komádinak nem Komádi adottsága jelenleg. Persze végzett számítást a fürdő újranyitásáról az önkormányzat – a kútfelújítás 100 millió, annak folyamatosan vízadóvá tétele 30-40 millió, a gépészet és az épületek újratervezése 150 millió, és még egy kapavágást sem tettek az építés terén. Maga a kivitelezés csak több milliárdos beruházással érné meg, ugyanis, ha nincs valamilyen attrakció, akkor ma már vendég sincs. A esetleges megvalósulás után, a fürdő működtetése évente több tízmillió forintot vinne el a város költségvetéséből, amit valahonnan el kellene venni, és ezt nem szeretné megtenni a komádi önkormányzat.

Ebben a helyzetben más utat kellett keresnie a kisváros vezetésének. Vitányi István országgyűlési képviselővel meg is találták, mégpedig a Miniszterelnökség által támogatott projekt, a tanuszoda létesítésének lehetőségében. Ez amellett, hogy tisztán állami pénzből valósulna meg, a fenntartási költségét is az állam vállalja, tehát nem terheli a város büdzséjét.

– A strand területén volt egy kisebb, de mély vizű medence, annak és környezetének helyére terveztettük meg az úszómedencét, tanmedencét, kisebb wellness-részt magába foglaló létesítményt, amelyet vízzel akár a meglévő, de felújítandó kutunk láthat majd el. Úgy épül majd meg a fedett uszodánk, hogy azt később az anyagiak megléte esetén szabadtéri strandolási lehetőségekkel folyamatosan tudjuk bővíteni. Az elképzelésünket befogadta a minisztérium, a tervek elkészültek, most a megvalósításhoz szükséges forrás rendelkezésre állását várjuk. Amint ez megvan, rögtön elkezdődhet a kivitelezés – tájékoztatta a Cívishírt Tóth Ferenc polgármester.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Nem szerzett olimpiai kvótát a debreceni BMX-es
Nem szerzett olimpiai kvótát a debreceni BMX-es
Kempf Zoltán a budapesti selejtezőben a 11. helyen végzett.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Megkezdődhet Debrecen keleti városrészének felvirágoztatása
Ilyen komplex fejlesztés Magyarországon először valósul meg.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.
A világ legnagyobb tojásrántottáját készítették el Debrecenben
A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült.
645 ezer forint a bruttó átlagkereset
A KSH adata, és a kormány embere kommentálja.
Nagy Márton bejelentette: 2024 végéig biztosan marad a kamatstop
A kamatstoppal védett fennálló tőketartozás értéke meghaladja az 1250 milliárd forintot.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
A világ legnagyobb tojásrántottájával vár minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport.