Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A strand újranyitása helyett bővíthető tanuszoda épül Komádiban

Cívishír | 2024. 05. 21. | 14:57:36
A tervek elkészültek, és ha meglesz a pénz, kezdődhet a kivitelezés.
A strand újranyitása helyett bővíthető tanuszoda épül Komádiban
Sokat fejlődött a dél-bihari kisváros az elmúlt években (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Részben a 2007-ben bezárt strand pótlására, de egészen más funkcióval tanuszodát szeretne építtetni a komádi önkormányzat. A milliárdos nagyságrendet meghaladó, tisztán állami beruházással megvalósuló létesítmény tervei már elkészültek, az önkormányzat az építkezés finanszírozhatóságára vár.

A történet kezdete azonban a régmúltba vész. Mégpedig azokba az időkbe, amikor Dél-Biharban közel s távol Komádiban volt az egyetlen strandfürdő, úszáslehetőség. Ide jártak úszótanfolyamra Komádi és a környező települések tanulói, itt strandoltak, pihentek a városban és a környéken élők is. Az akkori önkormányzat azonban a nehezedő gazdasági helyzete és az uniós szabályok plusz költségei miatt úgy döntött, nem üzemelteti tovább az egyébként is veszteséges strandot. Ennek 2007-ben érkezett el az ideje. A medencék, a kiszolgáló épületek állaga azóta folyamatosan romlik, elöregedett a már bezáráskor is korszerűtlen strandgépészet. A termálvizet szolgáltató kút kisebb nyomással, de szerencsére még mindig üzemel. Közkútként szolgálja a város lakóit. Persze a városban és a környéken élők bizakodtak, hogy talán majd egyszer kinyit a fürdő, ugyanakkor látták a realitást, hogy ez már belátható időn belül nem történik meg. 

Tóth Ferenc polgármestertől tudjuk, milliárdok kellenének a fürdő újraindításához. Ezt sem hitelből, sem más forrásból nem tudják előteremteni, ráadásul a fürdő egyébként sem olyan ágazat, amelynek működtetéséért versenyeznének a befektetők. A komplexum fenntartási költsége nagy, és önmagában csak kivételes alkalmakkor nyereséges. Ez egyébként turisztikai központokban lehetséges, amely Komádinak nem Komádi adottsága jelenleg. Persze végzett számítást a fürdő újranyitásáról az önkormányzat – a kútfelújítás 100 millió, annak folyamatosan vízadóvá tétele 30-40 millió, a gépészet és az épületek újratervezése 150 millió, és még egy kapavágást sem tettek az építés terén. Maga a kivitelezés csak több milliárdos beruházással érné meg, ugyanis, ha nincs valamilyen attrakció, akkor ma már vendég sincs. A esetleges megvalósulás után, a fürdő működtetése évente több tízmillió forintot vinne el a város költségvetéséből, amit valahonnan el kellene venni, és ezt nem szeretné megtenni a komádi önkormányzat.

Ebben a helyzetben más utat kellett keresnie a kisváros vezetésének. Vitányi István országgyűlési képviselővel meg is találták, mégpedig a Miniszterelnökség által támogatott projekt, a tanuszoda létesítésének lehetőségében. Ez amellett, hogy tisztán állami pénzből valósulna meg, a fenntartási költségét is az állam vállalja, tehát nem terheli a város büdzséjét.

– A strand területén volt egy kisebb, de mély vizű medence, annak és környezetének helyére terveztettük meg az úszómedencét, tanmedencét, kisebb wellness-részt magába foglaló létesítményt, amelyet vízzel akár a meglévő, de felújítandó kutunk láthat majd el. Úgy épül majd meg a fedett uszodánk, hogy azt később az anyagiak megléte esetén szabadtéri strandolási lehetőségekkel folyamatosan tudjuk bővíteni. Az elképzelésünket befogadta a minisztérium, a tervek elkészültek, most a megvalósításhoz szükséges forrás rendelkezésre állását várjuk. Amint ez megvan, rögtön elkezdődhet a kivitelezés – tájékoztatta a Cívishírt Tóth Ferenc polgármester.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Tervezhetik a józsai tehermentesítő utat
A Kastély utca térségében csatlakozna a 35-ös főúthoz.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Visszanyitják a repülőteret Debrecenben
Újraindul a légiközlekedés.
A Campus köszöni, jobban van, mint valaha
Azahriah, Rita Ora és a fesztiválcsinálók ötcsillagos bulival lepnék meg Debrecent.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
A debreceni fesztivál ideje alatt több útszakaszt is lezárnak.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.