Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nyári egyetem is Debrecen hírét viszi szerte a nagyvilágban

Cívishír | 2024. 07. 22. | 15:05:08
Botswanából is érkezett hallgató a kurzusra, amelynek fő célja a nyelvtanulás, a magyar kultúra megismertetése.
A nyári egyetem is Debrecen hírét viszi szerte a nagyvilágban
Megkezdődott a Debreceni Egyetem 97. nyári egyetemi kurzusa (Fotó: Cívushír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A harminc országból érkezett 106 hallgatóval kezdte meg munkáját a Debreceni Nyári Egyetem július 22-én. A Debreceni Egyetem Aulájában a délutáni ünnepélyes megnyitó előtt Csernoch László tudományos rektorhelyettes; Csatár Péter, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar stratégiai és gazdasági dékánhelyettese; Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója; valamint Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere tájékoztatta a sajtó képviselőit a kurzusról.

– A most 97. alkalommal megrendezett Debreceni Nyári Egyetem az ország legrégebbi nyári egyeteme, egyformán része a Debreceni Egyetem és Debrecen város történetének. Városunkat hosszú ideje fűzi kapcsolat a nagyvilághoz, ennek része volt a Debreceni Református Kollégium is, és az 1920-as évektől ezt viszi tovább a nyári egyetem. Itt a hallgatók nemcsak nyelvet tanulnak, hanem információkat kaphatnak a magyar kultúráról, bepillanthatnak Debrecen gazdaságába, és ezek által a város még jobban megismertetheti magát a nagyvilággal – fogalmazott köszöntőjében Puskás István, hozzátéve, hogy egyre több külföldi munkavállaló érkezik Debrecenbe, és mind többen ismerhetik meg a várost, a magyar kultúrát, a magyar nyelvet. A jövőben a város és az egyetem még intenzívebben dolgozik majd együtt.

Csernoch Lászlótól megtudtuk, hogy az 1927-es alapításához képest rengeteg változáson ment át a nyári egyetem. Az induláskor nem titkolt szándék volt egyfajta kapcsolat létesítése a határon túlra szakadt vagy kivándorolt magyarsággal. Az egyetem természetesen ma is ápolja a kapcsolatot a határainkon túl élő magyarokkal, közvetíti számukra a magyar nyelvet és a magyar kultúrát. Az egyetemnek mindig is fontos szempont volt, hogy nemzetközi színtéren helyezze el azt, amit oktat. Napjainkban több mint 100 országból mintegy nyolcezer külföldi hallgató tanul itt – ez mutatja, hogy a Debreceni Egyetemet ismerik, elismerik a világban. Ehhez a nyári egyetem résztvevői is hozzájárulnak.

– A kurzusnak ma is fontos része a magyar nyelv és a magyar kultúra megismertetése. Az idegen nyelvek iránt érdeklődők mindig nagy örömmel jönnek a magyar nyelvi kurzusra, mert speciális nyelvi, nyelvtani és szóalkotási rendszerben dolgoznak, ami nyelvészetileg tanulságos. Ehhez hozzájön a speciális magyar kulturális élmény. Mindezt egyesítve a Debreceni Nyári Egyetem sokakat vonzó programot kínál minden korosztálynak – mondta Csernoch László.

Csatár Péter azzal kezdte, hogy a bölcsészek között is nagy számban vannak külföldi hallgatók, ők magyar nyelv és irodalom, valamint magyar kultúra szakon végzik, végezték az alap- és a mesterszakot. Közülük többen Magyarországon maradnak, külföldi cégeknél helyezkednek el. A Debreceni Egyetemnek több kínai egyetemmel van kapcsolata, onnan is érkeznek nyelvet tanuló hallgatók. A már meglévő nyelvi kurzusok körét a jövőben bővítik, például a spanyollal. Igyekeznek fenntartani a külföldi hallgatók számára nyitott nyelvi képzéseket. Külföldi diákok számára indítottak magyar kultúráról és művészetről szóló angol nyelvű kurzusokat. 

Szaffkó Péter hangsúlyozta: a nyári egyetem 1927-es létrehozásakor elsődleges szempont volt a határon túlra szorult magyarok számára a tanulás lehetőségének biztosítása. Akkor mindenféle tantárgyat tanítottak, beleértve a nyelvet is. A nyári egyetem tematikája azonban jelentősen változott, ma az egyik küldetése Debrecen bemutatása, a város kultúrájának, történetének, történelmének megismertetése. Ezt szolgálja a sokféle program, például a Campus Fesztivál is. A mostani kurzus folyamatosan biztosítja a magyar nyelv tanulásának lehetőségét 5-9 fős csoportokban. A nyelvtanulás szolgálatába helyezték a magyar népdalok adta lehetőséget úgy, hogy a folklórestek népdaltanulása plusz nyelvórát jelent. Újdonság a Kelet-Közép-Európa történetét megismertető angol nyelvű kurzus. De vannak extra programok is, köztük az éjszakai városnézés, a zsidónegyed meglátogatása, új a református kollégium múzeumának megtekintése, és a Tímárház is bekerült a programkörbe. A fiatalokat pedig, és ez is újdonság, kocsmatúrára viszik. Szaffkó Péter a nyári egyetem most indult kurzusáról érdekességekkel is szolgált. Például a 106 hallgató közül, követve az előző évek tendenciáját, már csak 45 az ösztöndíjas; 62-en Európából, 26-an az Amerikai Egyesült Államokból, 11-en Dél-Koreából érkeztek, de van hallgató Japánból, a Fülöp-szigetekről, Brazíliából, sőt Botswanából is. A legfiatalabb 15, a legidősebb 85 esztendős.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Augusztusi heves-jeges: a DVTK és az Újpest érkezik vendégségbe
Augusztusi heves-jeges: a DVTK és az Újpest érkezik vendégségbe
Elkészült a debreceniek felkészülési programja
Hirdetés
Hirdetés
Lelőttek öt embert egy horvátországi idősotthonban
Lelőttek öt embert egy horvátországi idősotthonban
A fegyveres támadót egy kávézóban fogták el.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Tervezhetik a józsai tehermentesítő utat
A Kastély utca térségében csatlakozna a 35-ös főúthoz.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Visszanyitják a repülőteret Debrecenben
Újraindul a légiközlekedés.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
A debreceni fesztivál ideje alatt több útszakaszt is lezárnak.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.