Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A legkorszerűbb eljárásokat mutatták be a debreceni klinikán

unideb.hu | 2023. 11. 28. | 16:31:07
Onko-sebészeti kurzust tartottak.
A legkorszerűbb eljárásokat mutatták be a debreceni klinikán
A debreceni sebészeti klinikán végzik a legtöbb pajzsmirigyműtétet Magyarországon (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikán végzik a legtöbb pajzsmirigyműtétet Magyarországon, és az indocianin zöld technika alkalmazásában hazánkban az intézmény szakemberei rendelkeznek a legnagyobb tapasztalattal. A legmodernebb eljárásokat előadásokon és élő műtéti közvetítéseken egy onko-sebészeti kurzus keretében mutatták be a hazai szakembereknek.

A továbbképzés első napján a laparoszkópos gyomorráksebészet aktuális kérdéseiről, illetve a pajzsmirigy jól differenciált daganatainak legmodernebb kezelési lehetőségeiről hangzottak el előadások. Mindkét esetben a legújabb nemzetközi vizsgálatokat és az azokra épülő irányelveket ismerhették meg a résztvevők.

A gyomorráksebészettel kapcsolatban az egyénre szabott kezelés, a kevésbé radikális, és így jobb életminőséget biztosító, de onkológiai kompromisszumot nem jelentő műtéti típusokat mutattunk be, míg pajzsmirigy daganatoknál lehetőség van nagyobb méretű tumorok esetén is a kevésbé radikális, egyoldali műtétek végzésére. A gyomorrák tekintetében Magyarországon egyedüliként csak a Sebészeti Klinikán használjuk a nagy adatbázison alapuló Maruyama komputer programot, illetve az őrszemnyirokcsomó-biopszia területén hazánkban, sőt a kelet-európai régióban is nekünk van a legnagyobb tapasztalatunk 

– ismertette Tóth Dezső egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinika igazgatója. 

A továbbképzésre jelentkezett sebészeknek a második napon élő műtéti közvetítéseken volt lehetőségük megtekinteni többek között egy teljes pajzsmirigy-eltávolítást, módosított radikális nyaki nyirokcsomó disszekcióval, laparoszkópos gyomoreltávolítást és egy hasnyálmirigy daganat miatti kiterjesztett operációt, illetve betekintést nyerhettek az egyik legújabb eljárásként is ismert indocianin zöld alkalmazási lehetőségeibe a pajzsmirigyrák és gyomorráksebészetében. A technikát Magyarországon a debreceni Sebészeti Klinikán alkalmazzák a legszélesebb körben. 

- Ez egy olyan továbbképzés, amely élő műtéti bemutatókon alapszik, és ez a sebészeti szakmában talán a legnagyobb hozzáadott értékkel bír a résztvevők, vendégek számára. Igazgatóként fontosnak tartom a hasonló programok megszervezését, az elmúlt két évben ez már hagyománnyá vált az intézményben. Évente kétszer rendezünk bemutató műtéteket, tavasszal indocianin zöld (ICG) alapú továbbképzésünk volt a nemzetközi társaság égisze alatt, míg most haladó onko-sebészeti műtéteket mutattunk be – mondta a klinikaigazgató.

A továbbképzést mind a résztvevők, mind a kurzust tartó sebész klinikusok is eredményesnek értékelték, különös tekintettel arra, hogy a korlátozott jelentkezési lehetőség biztosíthatta a műtői személyes jelenlét lehetőségét a vendégeknek. Így valósult meg a sebészeti képzésben az egyik legfontosabb továbbképzési forma, melyen sebésztechnikai és szövődménykezelési elveket is bemutattak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Összejött a Diósgyőr a Ferencvárossal a Magyar Kupában
Összejött a Diósgyőr a Ferencvárossal a Magyar Kupában
Legalább jó hír a borsodiaknak, hogy Miskolcon játsszák a meccset.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Skandináv életérzés a MOPA dekorpanelekkel
Hozd harmóniába a természetet és a modern elemeket az otthonodban a debreceni Gulyás Tüzép segítségével!
Márciusi fagyok jönnek; ismét méregdrága lehet a gyümölcs. Vagy nem is lesz...
Markáns lehűlést jeleznek. A gyümölcsfák már sok helyen virágoznak.
Richter-évértékelő: elképesztő növekedés a gyógyszergyártásban
Tavaly 13 országban vezették be a központi idegrendszerre ható cariprazine-t.
A hátrányos helyzetűeken is segít a vármegye önkormányzata
Csaknem hárommilliárd forint támogatást nyertek.
Lakóparkot építene Hajdúböszörményben egy debreceni cég
A február 29-i ülésen a helyi idősotthon díjainak emeléséről is dönthetnek a képviselők.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés