Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A legkorszerűbb eljárásokat mutatták be a debreceni klinikán

unideb.hu | 2023. 11. 28. | 16:31:07
Onko-sebészeti kurzust tartottak.
A legkorszerűbb eljárásokat mutatták be a debreceni klinikán
A debreceni sebészeti klinikán végzik a legtöbb pajzsmirigyműtétet Magyarországon (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikán végzik a legtöbb pajzsmirigyműtétet Magyarországon, és az indocianin zöld technika alkalmazásában hazánkban az intézmény szakemberei rendelkeznek a legnagyobb tapasztalattal. A legmodernebb eljárásokat előadásokon és élő műtéti közvetítéseken egy onko-sebészeti kurzus keretében mutatták be a hazai szakembereknek.

A továbbképzés első napján a laparoszkópos gyomorráksebészet aktuális kérdéseiről, illetve a pajzsmirigy jól differenciált daganatainak legmodernebb kezelési lehetőségeiről hangzottak el előadások. Mindkét esetben a legújabb nemzetközi vizsgálatokat és az azokra épülő irányelveket ismerhették meg a résztvevők.

A gyomorráksebészettel kapcsolatban az egyénre szabott kezelés, a kevésbé radikális, és így jobb életminőséget biztosító, de onkológiai kompromisszumot nem jelentő műtéti típusokat mutattunk be, míg pajzsmirigy daganatoknál lehetőség van nagyobb méretű tumorok esetén is a kevésbé radikális, egyoldali műtétek végzésére. A gyomorrák tekintetében Magyarországon egyedüliként csak a Sebészeti Klinikán használjuk a nagy adatbázison alapuló Maruyama komputer programot, illetve az őrszemnyirokcsomó-biopszia területén hazánkban, sőt a kelet-európai régióban is nekünk van a legnagyobb tapasztalatunk 

– ismertette Tóth Dezső egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinika igazgatója. 

A továbbképzésre jelentkezett sebészeknek a második napon élő műtéti közvetítéseken volt lehetőségük megtekinteni többek között egy teljes pajzsmirigy-eltávolítást, módosított radikális nyaki nyirokcsomó disszekcióval, laparoszkópos gyomoreltávolítást és egy hasnyálmirigy daganat miatti kiterjesztett operációt, illetve betekintést nyerhettek az egyik legújabb eljárásként is ismert indocianin zöld alkalmazási lehetőségeibe a pajzsmirigyrák és gyomorráksebészetében. A technikát Magyarországon a debreceni Sebészeti Klinikán alkalmazzák a legszélesebb körben. 

- Ez egy olyan továbbképzés, amely élő műtéti bemutatókon alapszik, és ez a sebészeti szakmában talán a legnagyobb hozzáadott értékkel bír a résztvevők, vendégek számára. Igazgatóként fontosnak tartom a hasonló programok megszervezését, az elmúlt két évben ez már hagyománnyá vált az intézményben. Évente kétszer rendezünk bemutató műtéteket, tavasszal indocianin zöld (ICG) alapú továbbképzésünk volt a nemzetközi társaság égisze alatt, míg most haladó onko-sebészeti műtéteket mutattunk be – mondta a klinikaigazgató.

A továbbképzést mind a résztvevők, mind a kurzust tartó sebész klinikusok is eredményesnek értékelték, különös tekintettel arra, hogy a korlátozott jelentkezési lehetőség biztosíthatta a műtői személyes jelenlét lehetőségét a vendégeknek. Így valósult meg a sebészeti képzésben az egyik legfontosabb továbbképzési forma, melyen sebésztechnikai és szövődménykezelési elveket is bemutattak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Tervezhetik a józsai tehermentesítő utat
A Kastély utca térségében csatlakozna a 35-ös főúthoz.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Visszanyitják a repülőteret Debrecenben
Újraindul a légiközlekedés.
A Campus köszöni, jobban van, mint valaha
Azahriah, Rita Ora és a fesztiválcsinálók ötcsillagos bulival lepnék meg Debrecent.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
A debreceni fesztivál ideje alatt több útszakaszt is lezárnak.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.