Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceniek is példát mutattak emberségből

Cívishír | 2023. 12. 19. | 12:39:47
A lovashuszárok újabb „szálat” szőttek a sok évszázados lengyel-magyar barátság erősítésére.
A debreceniek is példát mutattak emberségből
Huszárok Debrecen főterén (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 28 debreceni huszár első világháborúban történt megmenekítésének helyét egy magyar és lengyel nyelvű felirattal ellátott márványtáblával jelöli meg Debrecen és a kis-lengyelországi Zawadka falucska önkormányzata – ebben állapodott meg Papp László, Debrecen és Andrzej Romanek, Zawadka járási székhelyének polgármestere december 18-án Debrecenben, a két településvezető találkozóján.

Jövőre ismét találkoznak

Mint arról a Cívishír a napokban beszámolt, a debreceni lovashuszár egyesület néhány tagja októberben ellátogatott Zawadkába, hogy találkozzanak az ott élőkkel és megnézzék azt a helyet, ahol 1914 decemberében a helybeliek elbújtattak 28 debreceni huszárt, ezzel őket megmenekítve az orosz elfogástól, a fogságtól, a haláltól. A huszárok magukkal vitték Puskás István, Debrecen alpolgármesterének meghívólevelét is. A zawadkai önkormányzati delegáció december 18-án és 19-én járt Debrecenben. A programjukról Szoboszlai Endre, a debreceni lovashuszárok sajtósa tájékoztatta a Cívishírt.

– Papp László polgármester a dolgozószobájában fogadta a kilencfős kis-lengyelországi delegációt. Mindkét polgármester örömmel hallgatta a régmúltból előkerült történetet. Mint kiderült, a zawadkaiak számára is ismeretlen volt elődeik hőscselekedete, és igencsak hálásak voltak azért, hogy megismerhették a történetet. Papp László megköszönte, hogy megmentettek 28 debrecenit, majd szóban megállapodtak, hogy tovább viszik a most elkezdett kapcsolatot. Emléktáblát helyeznek el ott, ahol a 28 debreceni huszárt bújtatták a zawadkaiak, továbbá a cívisváros önkormányzata a jövő évben esedékes viszontlátogatáson egy emlékoklevéllel köszöni majd meg a 109 évvel ezelőtti hőstettet. A zawadkai küldöttség tagjai között voltak népzenészek is, ők a polgármesternek egy kis bemutatót tartottak. A küldöttség egy részét munkaebéden fogadta Puskás István alpolgármester, a másik részét pedig Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója. Ezen a fogadáson a zenészek rögtönzött bemutatóval köszönték meg a vendéglátást. A lengyel vendégeink egyébként az adventi vásárban is szórakoztatták zenéjükkel, énekükkel a közönséget – tájékoztatott Szoboszlai Endre, aki arról is beszélt, hogy a Hajdú Gabonánál tett látogatásukon a magyar és a lengyel huszárhagyományokról, valamint az ebben az évben 35 éves debreceni hagyományőrző lovashuszár bandérium életéből tartottak prezentációt.

A lengyel vendégek ellátogattak a Déri Múzeumba is.

– Barátok között mindig jól érzi magát az ember, sok minden köti össze a magyarokat és a lengyeleket évszázadok óta. Háborúk, közös király, közös sors, a magyarok nem akarták megtámadni a lengyeleket a második világháborúban, és még sorolhatnánk. Ennek a sok köteléknek köszönhetően vagyunk most Debrecenben – ezt már Andrzej Romanek válaszolta a Cívishírnek. – Ősszel megkerestek a debreceni huszárok egy történettel, amitől nagyon meghatódtunk, hiszen 1914-ben a zawadkai lakosok nagyon nagy dolgot tettek a magyarokért. Saját házaikban elrejtettek 28 huszárt az orosz katonák elől, és az oroszok hiába ajánlottak nekik pénzt, hiába próbálkoztak bármiféle vesztegetéssel, ők nem árulták el a magyarok hollétét. A huszárok utódai emlékeztek a történetre és megkeresték a zawadkai lakosokat, hogy megköszönjék azt a nagyszerű, emberséges cselekedetüket. Ezt mi nagyra értékeljük, és hálásak vagyunk a debrecenieknek. Folytatás? Szeretnénk a fiataloknak továbbadni ezt az értéket, ezt a történetet azért, hogy a fiatalok mint hősökre gondoljanak az elődeikre. Manapság nehéz időket élünk, az emberség kezd eltűnni, ezért szeretnénk ezt a történetet minél szélesebb körben megismertetni, leginkább a gyerekekkel, hogy legyen előttük egy olyan példa, ami megmutatja, mi a valódi emberség.

109 éves történet a Debrecen–Zawadka találkozón
A dél-lengyelországi falucska lakói egykor 28 debreceni huszár életét mentették meg.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vámos Petra búcsúzik Debrecentől. Vajon győzelemmel?
Vámos Petra búcsúzik Debrecentől. Vajon győzelemmel?
Telt ház előtt rendezik meg a DVSC Győr elleni rangadóját a Hódosban.
Hirdetés
Hirdetés
Két debreceni születésű celeb is szerepel az RTL új kalandjátékában
Két debreceni születésű celeb is szerepel az RTL új kalandjátékában
A világ negyedik legnépszerűbb ilyen jellegű műsora.
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.