Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni advent az egyik legszebb – így Debrecen első embere

| 2023. 11. 27. | 18:28:34
Vasárnap gyújták meg az első gyertyát.
A debreceni advent az egyik legszebb – így Debrecen első embere
Papp László (balra): Debrecenben imádkozunk a békéért (Fotó: DMJV Sajtó)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni advent az egyik legszebb az országban, amelyet nemzetközi szinten is elismertek az elmúlt évben – idézte fel Papp László polgármester a 2023. november 27-én tartott sajtótájékoztatón. Ugyanakkor hozzátette, hogy a karácsony a hitről, a vallásról, Jézus születéséről szól, és örömét fejezte ki, hogy Debrecen olyan város, ahol ennek így együtt is hangot tudunk adni és a város egyházi vezetőivel együtt tudnak elmélkedni az adventi időszak fontosságáról.

Mint mondta, a karácsony egy békés ünnep, amelyre kifejezetten nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen a világnak több olyan pontja van, ahol a békétlenség, a boldogtalanság, a szenvedés határozza meg a mindennapokat.

– Mi innen Debrecenből azt az üzenetet szeretnénk átadni, imádkozunk azért, hogy béke legyen a Föld minden részén, annak érdekében, hogy a családok, gyermekek ne szenvedjék meg a háborúskodást és az ellenségeskedés borzalmait – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy Debrecenben régi hagyománya van annak, hogy az adventi vasárnapokon a város közössége nagy számban gyűlik össze a Nagytemplom előtt, és így lesz ez a most következő vasárnap, december 3-án is, amikor szürkület után egy picivel meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún. Elmondta, a hagyományokat követve, az egyházi vezetőink kíséretével érkezik a menet a városházától a gyertyagyújtás helyszínére, a Nagytemplom elé, a hortobágyi pásztorok pedig ez alkalommal is az adventi ünnepségek résztvevői között szerepelnek. Megjegyezte, a betlehemeseknek köszönhetően egy hosszú évszázadokra visszanyúló hagyomány is velünk van, ugyanis december 8-a és 9-e között ismét betlehemezők találkozójának ad otthont a város. – Örömmel a szívünkben készülünk karácsonyra, és remélem, hogy minél többen találkozunk majd a gyertyagyújtások alkalmával – zárta gondolatait.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke arról szólt, hogy amikor fölgyúlnak a fények, és együtt énekeljük a karácsonyi énekeket, és betölti a teret az a muzsika, ami a hangszórókból árad egészen az ünnepig az adventi hetekben, az költözzön be a lelkünkbe, és legyen ez egy lélekformáló időszak.

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája azt mondta, a karácsonyi készülődés a kapcsolatokról, a találkozásról, az emberi közösség építéséről szól. – Mindeközben fogadjuk a szívünkbe azokat a szenvedő embereket, akiknek ez nem adatik meg. Így aztán nyíljon hálára is a szívünk, hogy az Úristentől mi ezt kaphattuk, hogy ilyen gyönyörű városban, boldog és békés városban ünnepelhetjük a karácsonyt, és a lemondásainkat pedig ajánljuk föl azokért, akiknek ez nem adatik meg. Ez is legyen része a karácsonyra készülődésünknek – húzta alá.

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke felhívta a figyelmet arra, hogy készületünk, mint minden készület, kettős kell, hogy legyen: közösségi és személyes.

Németh Luca nővér, a Boldogasszony Iskolanővérek debreceni közösségének tagja, a Svetits Katolikus Iskolaközpont pedagógusa hangsúlyozta, hogy iskolájuk közel 130 éve szerves része a város életének. – Az, hogy iskolánk létezik és megbecsülve létezhet ebben a felekezetileg sokszínű városban jele annak, hogy szükségünk van egymásra, hogy szükség van mindenkire, minden jóakaratú emberre, aki önzetlenül és odaadóan fáradozik a szűkebb vagy tágabb környezetének a javáért – mondta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pókémonnal hekkelték meg a Tankcsapdát
Pókémonnal hekkelték meg a Tankcsapdát
Olyan, mintha a debreceni banda énekelné, pedig nem...
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Gondola Zsolt Zoárd: ezzel a költségvetéssel a távol-keletiek járnak jól
Szerintük a tervezet nem felel meg a debreceniek érdekeinek.
Debreceni panelprogram: hiába van pénz, egy sor pályázó félreértésben leledzik
Hat társasháznak sikerült támogatható pályázatot összehoznia, kilencnek nem.
Egyetlen földút sem marad Kabán
41 utcában aszfaltoznak.
Debrecenben már majd' minden második turista külföldi
Az idegenforgalmi adóbevétel is jelentősen nőtt 2022-höz képest.
Újra versenybe száll Debrecen egy „Európa fővárosa” díjért
Ezúttal a kultúra helyett a zöld a hívószó.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
A több mint félszáz munkatárs komfortosabb körülmények között tudja ellátni feladatát Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés