Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még egy kínai akkumulátorgyár épül Debrecenben!

| 2023. 05. 09. | 15:03:00
Az EVE Power az északnyugati gazdasági övezetben építi fel a hatalmas üzemet.
Még egy kínai akkumulátorgyár épül Debrecenben!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

400 milliárd forintos beruházással, 14 milliárd forintos állami támogatással, több mint ezer embernek munkát adó újabb akkumulátorgyár épül Debrecenben. A BMW elektromos autóiba való akkumulátorokat gyártó üzemet az Eve Power kínai cég építi az északnyugati gazdasági övezetben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kósa Lajos országgyűlési képviselővel, Papp László polgármesterrel, Glenn Schmidttel, a BMW alelnökével és Alexander Holdennel, az Eve Power alelnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján az Agóra Tudományos Élményközpontban május 9-én megtartott sajtótájékoztatón.

A tájékoztató valamennyi felszólalója hangsúlyozta: a gyár környezetbarát lesz, a telepítés első szempontja az itt élő emberek egészségének védelme, a környezet megóvása. Ennek érdekében a legkorszerűbb környezetbarát technológiát alkalmazzák majd. A tervek szerint 2026-ban kezdi meg működését a gyár, amelynek alelnöke hangsúlyozta, szeretnének bekapcsolódni Debrecen közéletébe, az oktatás, a sport támogatásába is.

Az ünnepélyes külsőségek között megtartott eseményen Debrecen, a Debreceni Egyetem, a BMW és az Eve Power vezetésének több tagja is megjelent. A hivatalos program az Eve rövid, de annál ütősebb bemutatkozó filmjével kezdődött, amelyben a hangsúlyos szerepet kapott környezetvédelem, a robotizált technológia, továbbá a mobilitás.

Tülekednek az akkumulátorgyárakért

– Célunk, hogy Magyarország a környezetvédelem globális éllovasa legyen, amely a környezetvédelemért, az emberek egészségének megóvásáért a legtöbbet tesz – jelentette ki Szijjártó Péter, majd arról beszélt, hogy az Európai Unióban tervezett zöld fordulatnak és zöld célok elérésének csak akkor lesz realitása, ha megszüntetjük a környezetünket legjobban szennyező forrásainkat. Ez pedig a közlekedés, amely a szennyezőanyagok 14 százalékát bocsájtja ki. Leszögezte: elektromos autózás nélkül lehetetlen a környezetvédelmet képviselni, nem lehet sikerre vinni az Európai Unió zöld célkitűzéseit. Ehhez elektromos autók kellenek, az elektromos autókhoz pedig akkumulátorgyárak. Ilyenek szerte a világon épülnek, nélkülük elveszett a környezetvédelem ügye. Hozzátette: az európai gazdaság attól függ, hogy a kontinens autóipara képes lesz-e az autóipar elektromos átállására. Ha nem sikerül, akkor az Európai Unió gazdasága olyan kiütést szenved el, amiből nehéz lesz felállni. A kérdés csupán az, hogy hol épülnek ezek az akkumulátorgyárak. Amelyik ország ezeket oda tudja vonzani, annak a gazdasága fejlődni fog - mutatott rá, hozzáfűzve, hogy az Európai Unióban elképesztő verseny van az akkumulátorgyárak beruházásaiért. Ezek között vannak korrekt és nem korrekt eszközök. Ez utóbbiak közé sorolta a politikus az emberek félrevezetését, az alaptalan félelemkeltést, majd kijelentette, hogy ezek kihasználása nem tolerálható.

– A debreceni embereknek nincs okuk félni az elektromos akkumulátorgyáraktól. A magyarországi környezetvédelmi és biztonsági előírások szigorúbbak az Európai Unióbban alkalmazottaknál, aki pedig ezeket nem tartja be, az nem építhet gyárat. A magyar emberek biztonsága és egészsége a legfontosabb, ehhez való jogaikat érvényesítjük – tette egyértelművé Szíjjártó Péter, aki elmondta azt is, hogy a világ kilencedik legnyagyobb akkumulátorgyára döntött úgy, hogy az első európai gyárát Debrecenben hozza létre. Debrecen a keleti és a nyugati ipar találkozási pontja, az Eve a BMW autógyárat fogja kiszolgálni. 

Az új akkumulátorgyár további debreceni vonatkozásáról a miniszter elmondta: a kormány 108 milliárd forint finanszírozásról döntött, ebből a pénzből valósítják meg a debreceni víz- és szennyvízrendszer átfogó rendezését. Az Eve vízigényének 95 százalékát tisztított szennyvízből és felszíni vízből biztosítja, a szennyezett vizet már a gyár területén újrahasznosítják, így a vízért jogosan aggódók is elégedettek lehetnek.

Zöld iparágak Debrecenben

Kósa Lajos Debrecen rendszerváltozás éveitől kezdődő gazdaságfejlődési történetével kezdte gondolatait. A korábban prosperáló üzemek bezártak, elvitték a városból, majd az 1998-ban felállt és azóta is regnáló városvezetés a Debreceni Egyetem tudásbázisára építő, magas hozzáadott értéket képviselő ipar meghonosítása mellett tette le voksát. Huszonöt év alatt fantasztikus eredményeket értek el, jelzi ezt számos nemzetközi elismerés is. Ma a városban a zöld iparágak fejlődnek a leggyorsabban. Ezek közé tartozik az akkumulátorgyártás.

Hangsúlyozta: Debrecen nem járhat más utat mint a zöld jövő iparágakéit, a magas hozzáadott értékét, mindezt előkelő helyen jegyzett gyártókkal. Ugyanakkor ez csak a debreceniekkel összefogva valósítható meg, figyelni kell rájuk, a kételyeket el kell oszlatni, hiszen a városban nem dolgozhat olyan üzem, ami veszélyezteti az itt élők egészségét. 

– Ha van sikeres város stratégia, akkor annak fontos eleme, hogy a jövő nélkülözhetetlen iparágait képviselje. Ezek találtak otthonra Debrecenben, és ez hosszú időre garantálja, hogy Debrecen Közép-Európa egyik legsikeresebb, legjobban élhető városa legyen. Itt az ökológiai és a természetvédelmi fejlesztések is hangsúlyt kapnak – jelentette ki köszöntője elején Papp László, aki ezen a ponton megemlítette a város biztonságos vízutánpótlását jelentő Civaqua-programot, továbbá a kormányzattól kapott 108 milliárd forintot a víziközmű-rendszer új alapokra helyezésére. Ebből a pénzből építik ki például a szürkevíz előállításához szükséges rendszert, megóvva ezzel a város alatti vízbázist.

A városvezető úgy látja, a BMW túlmutat a város határain. Legszélesebb körű fenntarthatóságot jelent a mobilitásban is. Elváros a környezet kiemelt védelme, az egészség megőrzése. Ezek betartása mellett van még hely másik beruházásra, ami a 2020-as évtized bestsellere lehet.

Az elmúlt években kicsivel több munkahelyet hoztunk létre, mint amennyivel a lakosságszám csökkent. Debrecen profitál a gazdasági sikerekből. A Debrecen 2030 program a kormány előtt van, annak megvalósulását támogatja. Ezáltal Debrecen még vonzóbb, élhetőbb, fenntarthatóbb tud lenni

– mondta Papp László.

A debreceniek egészsége

Az ünnepi eseményen a BMW-t képviselő Glenn Schmidt elmondta, a múlt év novemberében járt Debrecenben és tárgyalt a magasfeszültségű elemek gyártására vonatkozó befektetésekről. Hangsúlyozta, a fenntarthatóságban a holisztikus szemléletet követik, annak megvalósításáért mindent figyelembe kell venni. Ez egyébként – a lineáris fejlődéssel együtt – a BMW filozófiája. Használjanak újrahasznosított erőforrásokat, csökkentsék a károsanyag kibocsátást, egymásra épüljenek a tevékenységek. Abban hisznek, hogy a kiváló minőség és a fenntarthatóság egymástól nem elválasztható. E szemlélet mentén 2025-től gyártják Debrecenben a villanyhajtású autókat.

Úgy számolnak, 2030-ra a gyártott autóik fele elektromos lesz. És ehhez a debreceni gyár nagyban hozzájárul.

– Debrecenben egy zöld, digitális vállalat jön létre, az itteni beruházásaink folytatódnak. Az akkumulátoraink hatótávját 30 százalékkal szeretnénk növelni. Rövid lesz a beszállítói lánc, hiszen az akkumulátorgyár közvetlenül az autógyár mellett lesz – mondta a szakember.

Az Eve képviseletében az eseményen megjelent Alexander Holden kijelentette, örül, hogy itt lehet. Angliából érkezett, nem sokat tudott Debrecenről, kivéve, hogy a városnak nagyszerű futballcsapata van. Szerencsésnek mondta cégét, hogy ide, egy nagyon érdekes helyre hozhatták a beruházást. Majd részletezte – követve ebben a BMW-t –, hogy miért döntöttek Debrecen mellett. – Az emberek, az oktatás színvonala, a város sok mindennel hozzá tud járulni majd az  új üzemhez. Ezek miatt fektet be az Eve. A zöld energiát a BMW-vel való együttműködésben, a környezetet megóvva, fenntartható módon valósítjuk meg. A debreceni gyárunkban 40 milliméter átmérőjű, hengeres elemeket gyártunk majd. Nem állunk meg ennél az elemgyártásnál, idővel tovább szeretnénk fejleszteni, hiszen nagy léptekkel halad előre ez az iparág – foglalta össze törekvésüket Alexander Holden, aki arról is beszélt, hogy Debrecenben nem szeretnének csupán beruházók lenni, a jövőben jó szomszédokként szeretnének itt lenni. Ebben amellett, hogy vigyáznak a környezetre, a közösségekkel is törekednek a hasznos és megbízható partneri viszonyra. Ha kell, akkor az oktatásban, ha kell, a sportban, de a gyerekek részére az ismeretterjesztésben is. Tevékenységük teljesen átlátható lesz a magyar nyelvű honlapon. Betartanak minden környezetvédelmi előírást, a dolgozók egészségéért mindent megtesznek. Törődnek a munkavállalókkal, a környezettel, a debreceni lakosokkal, Magyarországgal.

CH

[Beillesztett cikk: Szijjártó: a debreceni akkumulátorgyár nem veszélyeztet életeket]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Az Extraligában szereplő DEAC három szettben győzött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.