Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hivatalos: Mátyássy Szabolcs a Csokonai Színház új igazgatója

| 2023. 03. 23. | 12:05:00
Hamarosan befejeződik a teátrum épületének felújítása, innentől más léptékű lesz a debreceni színházi élet.
Hivatalos: Mátyássy Szabolcs a Csokonai Színház új igazgatója
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni közgyűlés egyhangú szavazással Mátyássy Szabolcs Zoltánt választotta a Csokonai Színház igazgatójának 2023. július 1-től 2028. január 31-ig. A grémium szavazott az új színidirektor fizetéséről is, az alapbérét havi bruttó 1 millió 56 ezer forintban, az alapbéren túli munkabérét július 1-től december 31-ig havi bruttó 158 ezer 400 forintban állapította meg.

A színház vezetésére a debreceni önkormányzat azért írt ki pályázatot, mert az intézmény jelenlegi igazgatójának, Gemza Péternek a munkaviszonya június 30. napjával megszűnik.

A pályázati felhívásra Rácz István Károly operaénekes, Végh Veronika, a debreceni színházi élet közismert alakja, valamint Mátyássy Szabolcs Zoltán zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja adta be pályázatát. A pályázókat a munkáltatói jogkör gyakorlója által felkért szakmai bizottság hallgatta meg, és ez alapján már el is dőlt, hogy ki lesz a Csokonai Színház új igazgatója. Mátyássy Szabolcs Zoltán beadványát egyhangúlag támogatta a kilencfős testület, Végh Veronika egy személy támogatását élvezte, míg Rácz István Károlyét senki sem.

Komolay Szabolcs, a kulturális és oktatási bizottság elnöke elmondta, egyhangú a döntésük Mátyássy Szabolcs mellett.

Gondola Zsolt (Civil Fórum) azt kérdezte, milyen szempontok alapján döntöttek? Puskás István (Fidesz-KDNP) alpolgármester, a színidirektort kiválasztó grémium vezetője elmondta, a meghallgatásukon mindhárom jelölt egy-egy órában kifejtette a színház vezetéséről az elképzelését. Értékes pályázatokról van szó. Feladatuk az volt, hogy a Csokonai Színház vezetésére találják meg a megfelelő személyt. A jelölt programja illeszkedjen a debreceni kulturális folyamatokba, a városban élők igényeihez, a színház státuszhoz méltó szakmai programot valósítson meg.

Egyértelmű volt, kinek szavaznak bizalmat.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a szavazás előtt kifejtette, hogy nagyon nehéz időszak után van a színházi szakma. Szinte lehetetlen volt komoly színházi életet élni a városban, a pandémia rányomta a  bélyegét az elmúlt időszakra. Tisztelet a színészeknek, hogy megtalálták a játszás lehetőségeit, hogy a színházszertető közönség ne veszítse el a kapcsolatot a színészekkel, a színházzal. Ugyancsak ebben az időszakban zajlottak a színházi rekonstrukciók. A Csokonai Fórumot befejezték, az év közepén várhatóan átadják a felújított Csokonai Színház épületet. A jövőben más lépték lesz Debrecenben a színházi élet terén. A színház befogadóképessége, infrastruktúrális feltételei nagymértékben javulnak. Felelősség, hogy ezeket a tereket minőségi produkciókkal töltsék meg.

Megköszönte Gemza Péter igazgatónak, hogy nehéz időszakban összefogta a társulatot, jó teljesítményt tudtak nyújtani.

Mátyássy pályázatából kiderül, hogy népszínházi struktúrán alapuló, háromtagozatú színházban gondolkodik, a prózai tagozat mellett egy újradefiniált operatagozat és önálló tánctagozat megteremtésében és alapításában. Egy tapasztalt rendezőt kért fel művészeti vezetőnek. A helyi előadó-művészeti szervezetekkel együttműködve tervezi igazgatói ciklusát megvalósítani. Részleteiben is kidolgozott művészi koncepciója van, a színház jövőképet egyértelműen felvázolja, a két színházépület funkcióiról határozott elképzelései vannak. Új marketingeszközökkel kívánja fejleszteni a kommunikációt és a marketinget, egyértelmű és kiemelt feladatként fogalmazza meg hogy, nemcsak helyi, hanem országos szinten szeretné pozícionálni a Csokonai Színházat. Nemzetközi kapcsolatai széleskörűek, nemzetközi fesztiválokban és idegen nyelvű feliratozással tervez, emellett a mecenatúra erősítése is a céljai között szerepel. Elképzelései és tervei Debrecen városának kulturális stratégiájához kapcsolódnak.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés