Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hivatalos: Mátyássy Szabolcs a Csokonai Színház új igazgatója

| 2023. 03. 23. | 12:05:00
Hamarosan befejeződik a teátrum épületének felújítása, innentől más léptékű lesz a debreceni színházi élet.
Hivatalos: Mátyássy Szabolcs a Csokonai Színház új igazgatója
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni közgyűlés egyhangú szavazással Mátyássy Szabolcs Zoltánt választotta a Csokonai Színház igazgatójának 2023. július 1-től 2028. január 31-ig. A grémium szavazott az új színidirektor fizetéséről is, az alapbérét havi bruttó 1 millió 56 ezer forintban, az alapbéren túli munkabérét július 1-től december 31-ig havi bruttó 158 ezer 400 forintban állapította meg.

A színház vezetésére a debreceni önkormányzat azért írt ki pályázatot, mert az intézmény jelenlegi igazgatójának, Gemza Péternek a munkaviszonya június 30. napjával megszűnik.

A pályázati felhívásra Rácz István Károly operaénekes, Végh Veronika, a debreceni színházi élet közismert alakja, valamint Mátyássy Szabolcs Zoltán zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja adta be pályázatát. A pályázókat a munkáltatói jogkör gyakorlója által felkért szakmai bizottság hallgatta meg, és ez alapján már el is dőlt, hogy ki lesz a Csokonai Színház új igazgatója. Mátyássy Szabolcs Zoltán beadványát egyhangúlag támogatta a kilencfős testület, Végh Veronika egy személy támogatását élvezte, míg Rácz István Károlyét senki sem.

Komolay Szabolcs, a kulturális és oktatási bizottság elnöke elmondta, egyhangú a döntésük Mátyássy Szabolcs mellett.

Gondola Zsolt (Civil Fórum) azt kérdezte, milyen szempontok alapján döntöttek? Puskás István (Fidesz-KDNP) alpolgármester, a színidirektort kiválasztó grémium vezetője elmondta, a meghallgatásukon mindhárom jelölt egy-egy órában kifejtette a színház vezetéséről az elképzelését. Értékes pályázatokról van szó. Feladatuk az volt, hogy a Csokonai Színház vezetésére találják meg a megfelelő személyt. A jelölt programja illeszkedjen a debreceni kulturális folyamatokba, a városban élők igényeihez, a színház státuszhoz méltó szakmai programot valósítson meg.

Egyértelmű volt, kinek szavaznak bizalmat.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a szavazás előtt kifejtette, hogy nagyon nehéz időszak után van a színházi szakma. Szinte lehetetlen volt komoly színházi életet élni a városban, a pandémia rányomta a  bélyegét az elmúlt időszakra. Tisztelet a színészeknek, hogy megtalálták a játszás lehetőségeit, hogy a színházszertető közönség ne veszítse el a kapcsolatot a színészekkel, a színházzal. Ugyancsak ebben az időszakban zajlottak a színházi rekonstrukciók. A Csokonai Fórumot befejezték, az év közepén várhatóan átadják a felújított Csokonai Színház épületet. A jövőben más lépték lesz Debrecenben a színházi élet terén. A színház befogadóképessége, infrastruktúrális feltételei nagymértékben javulnak. Felelősség, hogy ezeket a tereket minőségi produkciókkal töltsék meg.

Megköszönte Gemza Péter igazgatónak, hogy nehéz időszakban összefogta a társulatot, jó teljesítményt tudtak nyújtani.

Mátyássy pályázatából kiderül, hogy népszínházi struktúrán alapuló, háromtagozatú színházban gondolkodik, a prózai tagozat mellett egy újradefiniált operatagozat és önálló tánctagozat megteremtésében és alapításában. Egy tapasztalt rendezőt kért fel művészeti vezetőnek. A helyi előadó-művészeti szervezetekkel együttműködve tervezi igazgatói ciklusát megvalósítani. Részleteiben is kidolgozott művészi koncepciója van, a színház jövőképet egyértelműen felvázolja, a két színházépület funkcióiról határozott elképzelései vannak. Új marketingeszközökkel kívánja fejleszteni a kommunikációt és a marketinget, egyértelmű és kiemelt feladatként fogalmazza meg hogy, nemcsak helyi, hanem országos szinten szeretné pozícionálni a Csokonai Színházat. Nemzetközi kapcsolatai széleskörűek, nemzetközi fesztiválokban és idegen nyelvű feliratozással tervez, emellett a mecenatúra erősítése is a céljai között szerepel. Elképzelései és tervei Debrecen városának kulturális stratégiájához kapcsolódnak.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Az olcsóbb konstrukció további útépítéseket tesz lehetővé.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés