Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbán Viktor évértékelőjében megemlítette Debrecent

| 2023. 02. 18. | 16:48:00
A miniszterelnök szerint a 2023-as év lesz a legveszélyesebb a rendszerváltás óta.
Orbán Viktor évértékelőjében megemlítette Debrecent
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök a földrengés utáni törökországi mentés hőseit köszöntötte február 18-án, a budapesti Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében. – Bajban derül ki, kire lehet számítani, ránk, magyarokra lehet számítani – jelentette ki a kormányfő. Elmondta: százhatvanhét magyar, hivatásos és önkéntes vett részt a pusztító erejű szíriai és törökországi földrengés utáni mentésben, amelyben a legkevesebb 44 ezer ember vesztette életét. Életük kockáztatásával harmincöt embert mentettek ki a romok alól – mutatott rá.

– Fáradságos tíz év volt, izzadtunk is rendesen, térd, könyök lehorzsolva, vízhólyag is akadt jó néhány, de úgy éreztük, megérte. Kitanultuk, hogy lehet boldogulni a megújított Magyarországon, láttuk, hogy van értelme az erőfeszítéseknek és már-már felderengett, hogy "a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez" – mondta, hozzátéve, a magyar gazdaság a háromszorosára növekedett, és már a minimálbér is nagyobb, mint az átlagbér volt a szocialisták idejébe. 

A miniszterelnök felelevenítette, 2020-ban a koronavírus volt a meghatározó, ami fájdalmas veszteségekkel járt, majd kitört a háború, ami emberi számítások szerint még hosszú ideig tarthat. – Minden megváltozott a politikában és a gazdaságban is, a világ a vadnyugat felé vette az irányt – fogalmazott. Szerinte a tavalyi év volt a legnehezebb a rendszerváltás óta és úgy gondolja, a 2023-as lesz a legveszélyesebb. Úgy véli, a célokról nem kell lemondani, csak változtatni kell az eszközökön. – A külpolitikában továbbra is barátokat akarunk szerezni, nem ellenségeket. Marad a családpolitika és a munkaalapú gazdaság, ahogy a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és a rezsivédelem is – tette hozzá. 

Orbán Viktor kiemelte, marad a vidékfejlesztés, feltámasztják az élelmiszeripart, hiszen szerinte nem járja, hogy külföldi élelmiszert kell vásárolnunk. Felzárkóztatják a keleti országrészt. – Ideje, hogy végre gazdaságilag és az életszínvonal tekintetében is egyesítsük Hunniát és Pannóniát, ezért hidakat építünk a Dunán, a Győr-Szombathely-Veszprém ipari terület mellé beemeljük a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc háromszöget. Ehhez energia kell, annyi energia, amennyi még sosem kellett. Ezért erőműveket és vezetékhálózatokat fogunk építeni, még akkor is, ha Brüsszel ehhez nem járul hozzá, akkor majd lesz más – szögezte le.

A miniszterelnök elmondta, lesznek új családsegítő intézkedések, marad a rezsicsökkentés az élelmiszerárstop. Kiemelte, az az egyetlen helyes döntés, ha kimaradunk a háborúból.

– A bajt Brüsszel szabadította ránk az energiahordozókra kivetett szankciókkal, a betegség neve szankciós infláció, a vírus pedig a brüsszeli szankció – mondta. A miniszterelnök kiemelte: a szankciók négyezermilliárd forintot vettek ki a magyarok zsebéből 2022-ben. Ennyivel többet költöttek a magyar vállalatok, az állam és a családok a szankciók miatt csak energiára Magyarországon. Ezt az összeget a vállalatok költhették volna béremelésekre, az állam adócsökkentésre vagy családtámogatásra, a családok pedig lakásvásárlásra vagy a gyermekeikre – tette hozzá. Azt is mondta: Brüsszelből segítség helyett csak újabb szankciók jönnek. Kitért arra: a kormány vagy két tucat intézkedést hozott, amelyekkel védi a vállalatokat és a családokat. Egy átlagos család a rezsicsökkentett árakon keresztül havi 181 ezer forintot spórol. Ez egész Európában egyedülálló. Jelezte, noha a baloldal az élelmiszerárstop visszavonását követeli, az addig marad, amíg a kormány az inflációt csökkenő pályára nem tudja  állítani. Ugyancsak marad a kamatstop, ami 350 ezer családot véd a kamatok bakugrásai ellen – sorolta.

Közölte azt is, május 1-jével buszra és vasútra egyaránt érvényes havi országbérletet és vármegyebérletet vezetnek be. A vármegyebérlet 9450 forintba, a havi országbérlet 18 900 forintba kerül majd.

A pedofíliára nincs bocsánat, a gyerek szent és sérthetetlen, a felnőtteknek meg az a dolguk, hogy a gyerekeket bármi áron megvédjék – mondta Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta: "nem érdekel bennünket, hogy megbolondult a világ, nem érdekel bennünket, hogy miféle visszataszító hóbortoknak hódolnak egyesek, nem érdekel bennünket, hogy Brüsszel mivel mentegeti, magyarázza a megmagyarázhatatlant".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.