Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni DK nem megy az akkumulátorgyár-látogatásra  

| 2022. 12. 12. | 15:14:00
Nem élnek a lehetőséggel, hogy kérdezzenek a CATL németországi, már működő üzemében.
A debreceni DK nem megy az akkumulátorgyár-látogatásra  
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bár helyi ellenzéki kezdeményezésre a debreceni városvezetés és a CATL megszervezte, hogy a városi közgyűlés fideszes és nem fideszes tagjai közös látogatást tehessenek a kínai akkumulátorgyártó németországi üzemében, a Demokratikus Koalíció képviselőit valószínűleg lehúzhatják az utaslistáról.

A CATL magyar rekordot jelentő beruházása megosztó kérdéssé vált Debrecenben: a gyárépítés ellenzői főként a víz- és energiaigényes akkumulátorgyártás környezeti terhelésétől, valamint többezres, feltehetően ázsiai munkaerő megjelenésétől féltik a városukat. A beruházáspártiak azzal érvelnek, hogy nincs veszélyben a debreceni vízkészlet, míg a régióközpont befolyásának látványos erősödése szükségszerűen okozza a város színesebbé válását – nemzeti értelemben is.

[Beillesztett cikk: Debrecen polgármestere bedobja a törölközőt, ha ez bekövetkezik]

A CATL valóban irdatlan méretű gyárat építene Debrecen déli részén, az e célra megvásárolt 221 hektárnyi területet kizárólag a BMW 400 hektárja múlja felül a település északnyugati szegletében. A többi vállalat e két globális játékosnak a közelében sincs.

A kínaiak közép-németországi terjeszkedésére visszatérve, a CATL az elektrotechnikai, a háztartásigép-gyártási, az autógyártási és az optikai iparágakban erős Türingiában épített gyárat. Az arnstadti üzem alapkövét 2019-ben rakták le, a tesztüzem idén indult el, és ha minden igaz, már élesben zajlik az akkumulátorgyártás. Ennek a Debrecenbe tervezettnél kisebb létesítménynek a felkeresését tette lehetővé a vállalat, hogy a cívisvárosi képviselők Arnstadtban minden kényes kérdésüket feltehessék a saját és a mások megnyugtatására vagy éppen ellenkezőleg, tényadatokat szerezhessenek a gyárépítés elleni érvrendszerekhez.

[Beillesztett cikk: A legszigorúbb uniós és hazai normáknak kell megfelelnie a CATL-nak]

Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője minden alkalmat megragad a közgyűlések alkalmával arra, hogy kritikát fogalmazzon meg, ami nemcsak szíve joga, de akár kötelessége is. Ugyanakkor úgy tűnt, egy ilyen németországi utazásnak ő sincs ellene, hiszen végre a saját szemével is meggyőződhetne vélt vagy valós félelmeiről. Nem mellékesen a pártjának három képviselője (Gulács Anna Ilona, Jánki József, Vaszkó Imre) is a debreceni közgyűlés tagja. Ez a négyes azonban nem képviseli majd a debrecenieket Arnstadtban, mert mint Varga Zoltán december 12-i Facebook-posztjában megelőlegezte, „nagyjából ismerik, miről is szólhat egy ilyen »gyárlátogatás«”, amely a politikus szerint nem egyéb mint közpénzen zajló „álcázott kocsmatúra”.

[Beillesztett szavazás: Ön szerint helyesen jár el a DK azzal, hogy nem keresik fel a már működő CATL-gyárat Németországban?]

Az ellenzéki politikus a napokban már megégette magát egy Facebook-posztjával, bár borítékolható, hogy az általa megosztott információk hamissága sem változtatott az akkumulátorgyár-ellenesek véleményén. Varga Zoltán akkor azt írta, a CATL engedély nélkül kezdett el építkezni a déli ipari parkban, mire kiderült, hogy a vállalat legálisan folytat munkálatokat az általa korábban megvásárolt területen.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Korábbi játékosát gyászolja a debreceni klub
Korábbi játékosát gyászolja a debreceni klub
Feledi László 83 bajnoki meccsen lépett pályára a Lokiban.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Krones Charity Run: fuss jótékony célért Debrecenben!
Krones Charity Run: fuss jótékony célért Debrecenben!
Génterápiára gyűjtenek egy kisfiúnak.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!