Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 400 milliárdos fejlesztés a Debreceni Egyetem terve

| 2022. 03. 01. | 19:27:00
2027-ig számtalan beruházást valósítana meg az intézmény.
Több mint 400 milliárdos fejlesztés a Debreceni Egyetem terve
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem a 2021-2027 közötti európai uniós költségvetési ciklusban 400 milliárd forintot meghaladó fejlesztést szeretne megvalósítani – mondta a felsőoktatási intézmény kancellárja a város fejlesztési stratégiájáról tartott március 1-i, keddi sajtótájékoztatón. 

Bács Zoltán közölte: az oktatásban, az egészségügyben és az innováció-gazdaságfejlesztés területén terveznek beruházásokat, felújításokat. Hozzátette: az elképzelések egy része már rendelkezik kormányhatározattal és forrással is. Példaként említette a debreceni autóipari központhoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek a műszaki kar és a kémiai épület rekonstrukcióját, továbbá az egyetemi ipari park területén a járműlabor megépítését jelentik. 

A Debrecen 2030 program keretén belül jelentős közműfejlesztés és rekonstrukció valósul majd meg az Egyetem téri, a klinikai és a Böszörményi úti campuson. A Dóczy utcai sportcampuson és a Böszörményi úti campuson néhány épület fejlesztése, a Balásházy gimnáziumnak pedig a bővítése szerepel a tervekben. Több ütemben kívül és belül is megújul majd az egyetem főépülete – ismertette a kancellár.

Tervezik az orvosképzés elméleti tömbjének felújítását, a Böszörményi úti, 40-50 éves A és B épület, valamint az Arany János téri általános iskola energetikai korszerűsítését, a Dóczy utcai bölcsészettudományi kar pszichológiai épületének rekonstrukcióját, a Kossuth gimnázium melletti romos épületet pedig felújítják. Az egészségügyi fejlesztések közül Bács Zoltán kiemelte a sugárterápia fejlesztését, amely még idén megvalósul.

Szintén ebben az évben szeretnék bevezetni a robotsebészetet a klinikai területen, és ebben ciklusban kialakítanák a gyermeksürgősségi központot is, amelyre már elnyert forrása van az egyetemnek. A felsőoktatási intézmény célja a mesterséges megtermékenyítés körülményeinek javítása is, a legnagyobb beruházás pedig egy szuperkórház építése lenne, amelyről ITT írtunk bővebben.

Jelentős beruházásokat tervez az egyetem az innováció és a gazdaságfejlesztés terén is. Bács Zoltán felidézte, hogy a nemzeti oltóanyaggyár fejlesztési programja már tart, hamarosan kiválasztják a kivitelezőt, így az épület őszre elkészülhet. Az pedig, hogy a termelőeszközöket mikor üzemelik be, a szállítóktól függ majd – mondta.

Szintén az egyetemi Science Parkban kapna majd helyet a Gyógyszerésztudományi Kar új épülete, amelynek része lenne a gyakorlati képzést is szolgáló tablettázó és kapszulázó középüzem, illetve itt épülne meg egy környezetvédelmi izotóplabor is. A Kartács utcai egykori Park Hotel helyén pedig oktatószálloda és tanétterem építését tervezi az egyetem.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.