Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni nagyberuházások: a törlés sem kizárt, ha csak az elit érdekeit szolgálja

| 2021. 01. 27. | 16:32:00
Százezer forint mindenkinek, aki beoltatja magát: erről is kérdeztük a momentumos Fekete-Győr Andrást.
Debreceni nagyberuházások: a törlés sem kizárt, ha csak az elit érdekeit szolgálja
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahol még egy kapavágást sem tettek, ott érdemes megnézni, van-e értelme az adott beruházásnak az elfogadott formában: így reagált a Momentum elnöke arra a kérdésünkre, hogy esetleges ellenzéki győzelem esetén van e félnivalója Debrecennek. Fekete-Győr András a párt országgyűlésiképviselő-jelöltjeit bemutatni érkezett Debrecenbe január 27-én.

Cívishír: 2020 októberében közös program kidolgozásában állapodtak meg öt másik ellenzéki párttal a 2022-es országgyűlési választásokra; hol tartanak, mikor állnak ezzel a nyilvánosság elé?
Fekete-Győr András: A munka javában zajlik, ugyanakkor fontos leszögezni, hogy ez egy minimumprogram lesz. Még előttünk van az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása, márpedig a jelölteknek külön-külön is van egyfajta országvíziója. Annak a programja lesz a döntő, akire az előválasztás alkalmával a legtöbben szavaznak, így megnyeri a versenyt. Amit már elfogadtunk, az a közös kormányzás alapelvének hat pontja. Ezek között ott van, hogy társadalmi béke nélkül Magyarországnak nincs jövője („önmagával békében élő nemzet”). Balnak, jobbnak és középnek együtt kell tudnia mozdulni, dolgozni, alkotni.

[Beillesztett cikk: Momentum: beszűkült fideszes elit vezeti Debrecent]

Cívishír: Debrecen az utóbbi évek nagy nyertese, kivételezett helyzetben van a kormányzati források osztogatásánál. Mit ígérhet a Momentum a városnak?
Fekete-Győr András: A három képviselő-jelölthöz érdemes fordulni e kérdéssel, ők lehetnek azok, aki tenni tudnak a városért. Én rajtuk keresztül azt látom, hogy Debrecenben sok a látszatberuházás. A város épül, szépül, mégis csökken a népesség, a fiatalok pedig nem maradnak itt. A helyi oktatás és egészségügy fejlesztésre szorul, de ez tágabb probléma. Amit a Momentum országosan meg tud tenni a két területen, abból Debrecen is profitálni fog: hazánknak a tudás és az egészség országává kell válnia.

Cívishír: Természettudományi Múzeum, hajdúnánási MotoGP, Debrecen 2030: az Orbán-kormányokhoz kötődő három, összességében több százmilliárd forintos, központi forrásból megvalósítandó nagyberuházás, illetve program. Ha a jelenlegi ellenzék győz, a Momentum mit fog képviselni: felülvizsgálják-e ezeket?
Fekete-Győr András: Az attól is függ, hol tartanak a munkálatok. Ahol még egy kapavágást sem tettek, ott érdemes megnézni, van-e értelme az adott beruházásnak az elfogadott formában. Ténylegesen milyen érdekeket szolgál a projekt: politikait, vagyis a Fidesz érdekeit vagy a helyiek igényeit? Ha utóbbi, akkor folytatni kell, megtartani, ha előbbi, akkor törölni. Mert nem az 1 százalékos politikai elitért vagyunk, hanem a dolgozó magyar népért.

[Beillesztett cikk: Csapdák között a debreceni Momentum]

Cívishír: Sokan kommentálták ilyen-olyan formában azt a felvetését, hogy aki beoltatja magát a koronavírus ellen, az kapjon 100 ezer forintot. Változott az álláspontja? A nagyon jól keresőknek is odaadná a pénzt?
Fekete-Győr András: Kitartunk a javaslat mellett, bátor felvetés volt, kellően nagy társadalmi vitát produkált. Az Egyesült Államokban, Olaszországban, Franciaországban csak úgy adnak pénzt, ezért ne lepődjünk meg, mi, magyarok a Momentum javaslastán. Ráadásul a felvetésünk innovatív: az egészségünk védelmét kötjük a megélhetéshez, mert az oltás a kulcs mindenhez, nélküle nem indul újra az ország. Sokan kishitűek, ezt nem érdemeljük meg, erre nincs pénzünk, mondják. Szerintünk van: az Európai Uniótól a koronavírus-járvány egészségügyi, gazdasági  hatásainak kezelésére kapott 2400 milliárd forintnyi összeg negyede elég a megvalósításhoz. A Momentum felvetésében természetesen megvan a vita lehetősége. Mi a jól keresőknek is odaadnánk az oltásért cserébe, hiszen a cél a minél magasabb átoltottság. A havi egymillió forint felett keresők is a gazdaságot pörgetnék ezzel a 100 ezer forinttal, hiszen az elköltésével a pénz egy része visszatér az államhoz adó formájában, míg a többi a különböző szolgáltatókat erősítené.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Szomorú szezonvég: csak nyolcadik a Debrecen
Szomorú szezonvég: csak nyolcadik a Debrecen
A DEAC kosarasai ennél jóval sikeresebb szezonra számítottak.
Gazdaság
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Támogatott tartalom
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.