Hirdetés

Debrecenben elbúcsúztatták a Koszovóba induló katonákat

civishir.hu

2020.02.11. 11:54

Debrecenben elbúcsúztatták a Koszovóba induló katonákat
(Fotók: Fogarasi Renáta)

A békét biztosítják 600 kilométerre a magyar határtól. +Fotók

Hirdetés

A hamarosan Koszovóba induló, közel négyszáz fős MH KFOR kontingens 22. váltásának kibocsátó ünnepségét tartották február 11-én a Kossuth téren. A kontingens gerincét az 5. Bocskai István Lövészdandár katonái alkotják, akik folytatják béketámogató feladatukat.

Az eseményen tartott beszédében Szloszjár Balázs, az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elmondta, húsz évvel ezelőtt a főtérről indult a KFOR második váltása, ennek apropóján jubileumot ünnepelnek.

Hangsúlyozta, a katonák mögött rendkívül sok munka áll, végrehajtották a tavalyi kiképzés feladatit, közel négy hónap alatt felkészültek arra, hogy átcsoportosítsák őket Koszovóba, és ott az elöljáró által meghatározott utasításokat végrehajtsák.

– Ez az intenzív misszió – amellett, hogy talán unalmas napokat is fog tartalmazni – erős készenléttel, feladatvégrehajtással jár együtt – tette hozzá. Szloszjár Balázs a katonák számára azt a feladatot határozta meg, hogy magyar katonához és az 5. Bocskai István Lövészdandárhoz méltón hajtsák végre a kapott utasításokat és bizonyítsák be, hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon.

– Ügyeljenek egymásra, hallgassák meg társaikat és segítsék ezt a hat hónapot jó hangulatban eltölteni. Nem búcsúzunk önöktől, csak szeretnénk önöktől elköszönni. Elköszön a város, a megye, elköszön Hajdúhadház, hiszen onnan is sok katona fog csatlakozni ehhez a misszióhoz, és várjuk vissza önöket szeptemberben, amikor a feladat véget ér – jegyezte meg.

A dandár parancsnoka megköszönte a katonák hozzátartozóinak támogatását és kérte őket, segítsék a kint szolgálók munkáját.

Hangsúlyozta, úgy tudnak a katonák nyugodtan és békében szolgálni, ha itthon egy kemény, stabil háttér van. Emlékeztetett, ha a rokonoknak bármilyen segítség kell a dandár, a város vagy a megye részéről, akkor forduljanak hozzájuk bizalommal, tájékoztatni fogják őket. Biztosította a megjelent családtagokat, hogy a parancsnoki állomány, amely kiviszi a kontingenst tapasztalt és felkészült arra, hogy a katonákat biztonságban, fegyelmezetten vezessék, és szeptemberben hazahozzák. Végül megköszönte mindenki munkáját, aki a kontingens felkészítésében részt vett, aki segített abban, hogy a katonák magas színvonalú feladathajtást tudjanak végrehajtani 600 kilométerre a magyar hazától.

Sajtos Szilárd tábori lelkész és Bálint Mihály Gábor, a misszió tábori lelkésze megáldotta az állományt.

Az eseményen részt vett Papp László, Debrecen polgármestere, Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke és Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere is.

 

Galéria

HajdúhadházDebrecenKoszovóbocskai dandárSzolszjár Balázs

Szóljon hozzá!

Hirdetés