Hirdetés

Debrecen polgármestere felemelte a hangját az iparűzési adó miatt

Cívishír

2020.02.13. 16:41

Debrecen polgármestere felemelte a hangját az iparűzési adó miatt
Papp László és Parragh László Debrecenben (Fotó: Papp László / Facebook)

Papp László nincs elragadtatva Parragh Lászlóék bevételcsökkenést eredményező javaslatától.

Hirdetés

Más dárdájával verni a bozótot nem korrekt – fogalmazott kritikusan Papp László polgármester a Nemzeti Versenyképességi Tanács azon javaslatáról, amely a cégek által az önkormányzatok számára fizetett iparűzési adót nyirbálná meg.

A fideszes politikus a város 2020-as költségvetéséről is határozó közgyűlésen ellenzéki kérdésre beszélt arról, hogy az előző napon háromórás egyeztetésen vett részt a Pénzügyminisztériumban államtitkárokkal és más városvezetőkkel.

Emlékeztetőül: Varga Mihály pénzügyminiszter február elején beszélt arról, hogy a beruházások fokozása és a kutatásfejlesztés érdekében a Nemzeti Versenyképességi Tanács többféle módon könnyítene az említett adóterheken. Így javasolják, hogy a cégek írhassák le az adóalapjukból a kutatásfejlesztési költségeik ötszörösét, változtassanak az értékcsökkenési leírás szabályain és töröljék el a vállalkozások decemberi feltöltési kötelezettségét.

Papp László hangsúlyozta, ez egyelőre nem a kormány álláspontja, hanem a gazdasági élet szereplői indították el a folyamatot. – Az ügy egyik zászlóvivője Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki engem nem győzött meg ennek az iránynak a helyességéről. Nekem is lennének ötleteim a kamarai költségvetés átalakításáról, például arról, hogy szüntessük-e meg a kötelező kamarai tagdíjat. Annak is biztosan sokan örülnének – szúrt oda a politikus. Megjegyezve: érti, hogy az iparűzési adónem a gazdasági szereplők számára bonyolult, nemzetközi színtéren sem feltétlen jegyzett forma. De vegyék figyelembe azt is, hogy az önkormányzati gazdálkodás jelentősen függ tőle, márpedig annak ellehetetlenülése senkinek nem érdeke.

Ha megnézzük, hogy az iparűzési adóra már jelenleg is milyen terhek vannak ráaggatva – folytatta a közétkeztetés, a közösségi közlekedés, az intézményműködtetés stb. finanszírozására utalva –, akkor olyan nagy mozgásterük nincs az önkormányzatoknak. Márpedig ha virágzó városi életet várunk el, akkor az önkormányzatok érdekeit is figyelembe kell venni. Nem látom a pozitív hozadékát annak, hogy a rendszerből kiveszünk egy jelentős összeget, egyébként meg minden működjön tovább – mondta.

Arról is szót ejtett, hogy amennyiben mégis csökkentenék az iparűzési adó mértékét, úgy Debrecennek felül kellene vizsgálnia a gazdaságfejlesztési gyakorlatát. A város tavaly mintegy 1,5 milliárd forintot hagyott a Debrecenben kutatásfejlesztési ipari tevékenységet végző társaságoknál a helyi gazdaságfejlesztési alap és a K+F kedvezményrendszer révén.  – Nem vagyok elragadtatva az ötlettől, nyilván lesznek még tárgyalások, dolgozunk egy elfogadható variáción – jelentette ki Papp László.

Debrecen iparűzési adóbevételei 2014 óta 60 százalékkal növekedtek, 2019-et 16,7 milliárd forinttal zárta város, a 2020-as cél pedig 17,7 milliárd forint. Tavaly Debrecenben összességében 20,4 milliárd forint folyt be különböző jogcímeken (építményadó, gépjárműadó stb.). Az ide terv 21,5 milliárd forint. 

RaL

DebrecenPapp LászlóIparűzési adóPénzügyminisztériumParragh László

Szóljon hozzá!

Hirdetés