Hirdetés

Koronavírus: a Debreceni Egyetemnek négy diákja van Vuhanból, de félni nincs ok

Cívishír

2020.01.28. 13:58

Koronavírus: a Debreceni Egyetemnek négy diákja van Vuhanból, de félni nincs ok
Az új járvány Wuhan városából indult (Fotó: MTI)

Napi kapcsolatban vannak a megbetegedéssel leginkább érintett országok diákjaival. 

Hirdetés

A Debreceni Egyetemnél folyamatosan nyomon követik azon külföldi hallgatóiknak az egészségi állapotát, akik az új koronavírus által elsősorban érintett távol-keleti országok állampolgárai. A felsőoktatási intézményben ötszázat is meghaladja a kínai, dél-koreai, mongóliai, vietnami diákok száma. A megbetegedések által kiemelten sújtott Vuhanból és környékéről 4 hallgatója van az egyetemnek, a Debreceni Egyetemnél jelenleg nem tartják szükségesnek korlátozni ezen diákokat a szabad mozgásban. Az indoklás szerint ugyanis egyelőre nincs ok az aggodalomra, az elmúlt időszakban egyetlen hallgatónál tapasztaltak az új koronavírushoz hasonló tüneteket, de az a mongóliai diák csak influenzásnak bizonyult. A magyarországi egészségügyi intézmények, így értelemszerűen a debreceniek is, felkészültek az új koronavírus azonosítására, a lehetséges esetek kiszűrésére, a betegség gyógyítására – hangzott el a témáról tartott január 28-i sajtótájékoztatón. 

Lázkapus eljárás a debreceni sürgősségiken

Szilvássy Zoltán rektor emlékeztetett, az európai és az észak-amerikai lakosság téli megfertőződéseinek mintegy 30 százalékát koronavírusok okozzák. – Ezeknek igazán három típusa fertőz, a kórokozókat jól ismerjük, az Egészségügyi Világszervezet által 2019-nCoV-nak elnevezett most szóban forgó koronavírus viszont új. Ennek a kistestvére a SARS-vírus által 2002-2003-ban okozott járvány, ami 9 ezer embert fertőzött meg 9,5 százalékos halálozási aránnyal. Az új koronavírus a friss adatok szerint eddig száz halálesetet okozott, ugyanakkor a halálos szövődményekből meggyógyultak száma már annak ellenére is eléri a hatvanat, hogy az új vírus nem túl régóta fertőz – mondta.

Mint kitért rá, Magyarországon fertőzés még nem történt, a repülőtereken egyelőre nem vezettek be szigorúbb intézkedéseket, továbbá a magyar egészségügyi intézmények rendelkeznek a kórokozó azonosításához szükséges képességekkel. Ugyanakkor a 2019-nCoV ellen nincs védőoltás – tette hozzá.

A legtöbb oltóanyag-előállítással foglalkozó szervezet kapott felkérést a WHO-tól és az európai járványügyi hatóságtól védőoltás készítése érdekében. Így a Debreceni Egyetem is – jegyezte meg a rektor –, hiszen az intézménynek van oltóanyaggyár-programja egy mintaprojekt keretében.

A Debreceni Egyetem az elmúlt napokban számos kérdést kapott a sajtótól a betegség miatt  Fotó: Unideb.hu

Szilvássy Zoltán elmondta: ilyen fertőzések esetében a leghatékonyabb megelőzés nem utazni az érintett területekre, se onnan ide, se innen oda. Ezért azt javasolják a már említett távol-keleti hallgatóiknak (akik közül 376 a kínai), hogy egyelőre ne menjenek haza (kedvező körülmény, hogy jelenleg a vizsgaidőszakban vagyunk, azaz a hallgatók nagy többsége itt tartózkodik). 

A rektor arra is kitért, hogy úgynevezett lázkapus módszert alkalmaznak a sürgősségi osztályokon. Ez azt jelenti, hogy aki lázasan érkezik a sürgősségire, annak a gyógykezelését más csatornán folytatják, mint a nem lázasakét. – Más központi intézkedést jelenleg nem tervezünk, de nagyon odafigyelünk a betegségre – hangsúlyozta.

A fővárosban kezelnék a koronavírus-fertőzötteket

– A január-márciusi időszak mindig az influenzáról szól, minden évben fel kell készülnünk rá az új koronavírustól függetlenül. A klasszikus influenza nyugati irányból közeledik, Fejér megyében már járványhelyzet van, a megbetegedések elérték Hevest is, s bár nálunk erről még nem beszélhetünk, a felkészülés már megtörtént. Ezekre az intézkedésekre épülnek rá az új koronavírus miatti intézkedések – magyarázta a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke.

Mit tesznek az influenzajárványra felkészülve?

Berényi Ervin (a képen) közlése alapján minden a legsúlyosabb eseteket minden évben az intenzív osztályokon kezelik, lélegeztetőgéppel. Éppen ezért, a kapacitások pontos ismerete érdekében napi szinten jelentik a számára a szabad intenzív ágyak és lélegeztetőgépek számát (Debrecenben az átlagosnál több intenzív ágy áll rendelkezésre). Szükség esetén arra is képesek, hogy teljes intenzív osztályt különítsenek el az influenzások részére.
Ha igazolt koronavírus-fertőzés történik Magyarországon, a betegeket a Dél-Pesti Centrumkórházba kell irányítani, erről hétfőn intézkedett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat – fűzte hozzá. Ha egy ilyen beteget Debrecenben diagnosztizálnak, akkor a pácienst – megfelelő protokollok mellett – az itteni egészségügyi szakellátónak kell odaszállítani.

Berényi Ervin fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a kínai diákok tisztában vannak a felelősségükkel, a kínai hallgatói önkormányzat pedig folyamatosan nyomon követi helyzetüket. Leszögezte: ha nálunk is megjelenik az új koronavírus, úgy érezzük, kezelni tudjuk a helyzetet.

A Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézet vezetője kijelentette, a klinikai tünetek alapján szinte lehetetlen megkülönböztetni az új koronavírus okozta megbetegedést az influenzától, ezért kiemelten fontos a járványügyi kórelőzmény alaposan rögzítése. Várkonyi István közlése szerint az új koronavírus esetében két hét a lappangási idő, így a gyanús páciensek megfigyelése 14 napos. 

A Debreceni Egyetem Nemzetközi Oktatást Koordináló Központjának igazgatója úgy nyilatkozott, a 17 évvel korábbi SARS-, majd a későbbi ebolajárvány miatt már kialakították az ilyenkor hasznos eljárásokat. – Megpróbáljuk feltérképezni, és elérni a most is otthon tartózkodó hallgatókat, a vizsgaidőszak miatt a számuk szerencsére alacsony. Értesítjuk őket arról, hogy idejében megadjuk számukra a megfelelő információkat, ha valaki esetleg a hiányzásai miatt aggódna, menyugtatjuk, hogy emiatt nem lesz gond – mondta Jenei Attila. A diákokat otthonmaradásra, lázmérésre, kérdőívek kitöltésére kérik.

RaL

Debreceni EgyetemDebrecenSzilvássy Zoltánkoronavírus

Szóljon hozzá!

Hirdetés