Hirdetés

A leghíresebb herceg jön Debrecenbe

civishir.hu

2020.01.13. 12:05

A leghíresebb herceg jön Debrecenbe

Mindannyiunk története.

Hirdetés

Vranyecz Artúr rendezésében, Barabás Hunor és Bakota Árpád főszereplésével mutatja be Antoine de Saint-Exupéry klasszikusát, A kis herceget a Csokonai Színház. Az előadás, amely az általános iskola alsó tagozatosai számára készült, egy szellemi utazás, párbeszéd a szavak, a mozdulatok, a rajz, a muzsika és a képzelet nyelvén. A kis herceg megnyitja számunkra a galaxist. Egyedi bolygói, mint megannyi drágakő életünk stációit sugározzák. Üzenetük könnyen érthető és megfejthető, mégis könnyen elfelejthető. De újra és újra megélhető. Gyermekként és felnőtt gyermekként is. A kis herceg mindannyiunk története.

Vranyecz Artúr rendező a színházi nézőtérről ismeri a kis herceget. „

– Emblematikus mondatok foszlányaiból épült ki bennem egy kép a regényről. Felnőtt fejjel akkor talált meg és nyílt meg előttem, amikor apaként olvastam fel a könyvből esténként, már túl az Exupéry regényeivel való találkozásokon. Szerettem a stílusát, világképét, szemléletmódját. Pilótájában éreztem vagány, formabontó jellemét. Most már egy éve, mióta az előadásra készülök, a pilóta, a kis herceg a rózsájával, rókájával, kígyójával, bolygólakóival jelen van az életemben. Ott vagyok velük a sivatagban, ahol a nagy találkozások történnek. Ahol nincs víz sehol, mégis van tökéletes kút és a kútban éltető erő. Bejárom velük a bolygókat, ahol olyan emberek laknak, amilyenek mi vagyunk. Mohók, hiúak, akarnokok, önzők, gyengék, nevetségesen balgák. Reményeim szerint a stábbal egy találkozást hozunk létre. Találkozást a kis herceggel, a pilótával, a mindenséggel, a teljességgel, önmagunkkal.

Az előadás látványvilága sokrétű és összetett. A produkció díszlet- és jelmeztervezője, Kiss Borbála szerint a kis herceg történetéről elsősorban az egyszerűség, a tisztaság, a világra való őszinte rácsodálkozás jut eszünkbe.

A Csokonai Színház és Miskolci Csodalom Bábszínház koprodukciója.

Szereposztás
csillagtúra kiskertészeknek
Rónay György fordítása alapján színpadra alkalmazta: Vranyecz Artúr

Pilóta: Bakota Árpád
Kis herceg: Barabás Hunor m.v.
Rózsa, Király, Iszákos, Lámpagyújtogató, Kígyó: Mészáros Ibolya
Róka, Hiú, Üzletember, Földrajztudós: Papp István
Rendező: Vranyecz Artúr

Bemutató: január 15., Víg Kamaraszínház

Csokonai Nemzeti SzínházA kis herceg

Szóljon hozzá!

Hirdetés