Hirdetés

A Debreceni Egyetem így válaszol a BMW nagy kihívására!

2019.12.12. 17:57

A Debreceni Egyetem így válaszol a BMW nagy kihívására!
(Fotó: illusztráció)

Az új kar új épületet kap.

Hirdetés

A következő tanévtől járműmérnököket is képezhet a Debreceni Egyetem Műszaki Kara. Az új szak indítását támogatta a Magyar Akkreditációs Bizottság. Az intézmény kiemelt célja, hogy a város stratégiai tervében szereplő, az iparban kiemelten fontos területeken biztosítsa a képzés során a megfelelő szakember-utánpótlást.

Debrecenben a meglévő – National Instruments, Schaeffler, Diehl Aviation – cégek mellett új ipari nagyvállalatok is bejelentették, vagy tervezik letelepedésüket a városban, amelyek közül többnek, így a BMW-nek is szüksége van járműmérnök végzettségű szakemberekre. Ezért döntött úgy a Debreceni Egyetem, hogy – támaszkodva a Műszaki Kar már eddig is kiválóan működő különböző képzéseire – megteremti a járműmérnök alapszak indításának feltételeit

– mondta a hirek.unideb.hu portálnak Ailer Piroska. Az intézmény műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese kiemelte: a képzés infrastrukturális hátterét az a kormányhatározat biztosítja, amely a debreceni autóipari központ létrehozásának alapvető oktatásfejlesztési szükségleteiről szól.

A fejlesztési terv tartalmazza egy új kari épület létrehozását olyan járműtechnikai labor és oktatóhelyiségek kialakításával, amelyek az oktatás mellett kutatási célokat is szolgálnak majd  – tette hozzá a rektorhelyettes.

A beruházások a tervek szerint 2022-re valósulnak meg, de a felmerülő szakmai-gyakorlati igényeket a Műszaki Kar jelenleg is rendelkezésre álló infrastruktúrája addig is biztosítani tudja majd.

A szeptemberben induló hét féléves járműmérnök alapképzésen nappali és levelező tagozaton maximum 60-60 hallgató kezdheti meg tanulmányait, akik a műszaki tudománynak azt sajátos elegyét ismerhetik meg, amelyre kifejezetten az autóiparnak van szüksége.

A 2020 szeptemberében induló alapszak hallgatói 2024. februárban vehetik kézhez diplomájukat, de ez nem jelenti majd a képzési időszak lezárását, mivel tervek szerint addigra megkezdheti működését a járműmérnök mesterszak, illetve a duális képzés is.

 

Szóljon hozzá!

Hirdetés