Hirdetés

Hirdetés

Új arcok a debreceni városvezetésben

civishir.hu

2019.10.17. 10:01

Új arcok a debreceni városvezetésben
Papp Viktor, Balázs Ákos, Papp László, Széles Diána, Barcsa Lajos és Puskás István (Fotó: Fogarasi Renáta)

A Római Magyar Akadémia vezetőjét jelölik debreceni alpolgármesternek.

Hirdetés

Hirdetés

Az eddigi három helyett négy alpolgármesterrel folytatná a munkát Papp László – jelentette be október 17-i sajtótájékoztatóján Debrecen polgármestere.

Széles Diána és Barcsa Lajos az újbóli alpolgármesteri jelöléssel folytatná a 2014-ben megkezdett munkát, hatáskörükben kisebb változásokkal. A Fidesz-KDNP közgyűlési frakciójának korábbi vezetője, Balázs Ákos városüzemeltetési és környzetvédelmi ügyekkel foglalkozó alpolgármesterként venne részt a továbbiakban a városvezetésben, míg a kulturális ügyek felelőse a Római Magyar Akadémia jelenlegi vezetője, Puskás István lehet jövő január elsejétől. Tehát nem Komolay Szabolcs, aki alpolgármesterként felügyelte a területet az elmúlt ciklus során.

Papp László kiemelte, az alpolgármesterek számának növekedését Debrecen súlyának és jelentőségének megváltozása indokolja, a város pozíciója nemzetközi és országos térben is erősödött. Ezekre az új kihívásokra a vezetés szerkezetének kiigazításával, személyi döntésekkel is reagálni kell.

A polgármester a fejlesztéseket is óvná a városüzemeltetés szerepének erősítésével

A polgármester a városüzemeltetésre szintén több figyelmet fordítana a következő ciklusban, részint a tisztaság, a rendezettség, részint a megvalósult és jelenleg is zajló fejlesztések megóvása érdekében (példaként a lakótelepi zöldberuházásokat hozta).

Papp László a polgármesterjelölteket méltatva Széles Diánánál elsősorban a Debreceni Karitatív Testület létrehozását, a szociális és a turisztikai területeken elért előrelépéseket, Barca Lajosnál a költségvetési stabilitás őrzését és a gazdaságfejlesztési sikereket emelte ki. Puskás Istvántől azt várja, hogy nemzetközi kulturális kapcsolatrendszerével Debrecennek sikerült léptéket váltania a kultúra dimenziójában. Balázs Ákos személyével a debreceniek szűkebb lakókörnyezetének rendje és a környezetvédelem szerepe erősödne fel.

Ezzel összefüggésben arról is beszélt, hogy bevonnák az állampolgárokat egy Debrecenben megvalósítandó erdősítési programba, valamint a repülőtérnél nagyteljesítményű napelemparkot hoznának létre mintegy 50 hektáron a zöldenergia jobb hasznosítása érdekében. 

A Fidesz-KDNP közgyűlési frakciójának vezetője Papp Viktor lesz.

Széles Diána: újabb turisztikai fejlesztések várhatóak

A sajtótájékoztatón az alpolgármesterjelöltek is megszólaltak. Széles Diána (egészségügy, ifjúságpolitika, civil és társadalmi kapcsolatok, szociális és oktatási ügyek, turizmus) hangsúlyozta, továbbra is nagy hangsúlyt helyezne a gondoskodásra, „mert jó a másik emberért dolgozni, ugyanakkor együttműködést várunk attól, akinek segítünk”. Szintén folytatnák a Debreceni Egyetemmel való együttműködést az úgynevezett egészségterv megvalósítására. Ennek már kézzel fogható eleme a Pósa utcai központban a napokban elkezdett, minden helyi gyermeket érintő szűrőprogram. Széles Diána elmondta: 400 gyermek szűrése máris megtörtént, 10 esetben pozitív EKG-eredményt találtak, vagyis ezeknél a fiataloknál máris elkezdhetnek foglalkozni az adott egészségügyi problémával. Az ifjúságpolitika központi eleme a tehetséggondozás, a turizmus vonatkozásában pedig új fejlesztésekről szól majd az előttünk álló önkormányati ciklus.

Barcsa Lajos: Az elmúlt időszakban bejelentett gyártelepítések bevételei még ezután jelennek meg az iparűzési adóban

– Majdnem 50 százalékkal nőttek Debrecen iparűzési adóból származó bevételei úgy, hogy az elmúlt időszak beruházásaiból származó bevételek még meg sem jelentek. Emellett az önkormányzat a ciklusban végig stabi költségvetéssel gazdálkodhatott – emelte ki Barcsa Lajos az eredmények közül. A következő időszak fő feladatai közé a befeketetésösztönzést, a nagy cégekkel való kapcsolattartást, a helyi kkv-szektor segítését (cél, hogy minél többen a multicégek beszállítóivá válhassanak), az ipari parkok fejlesztését, a Debrecent érintő kormányhatározatok előkészítését, a Palkovics László miniszterrel, kormánybiztossal való együttműködést említette. Az alpolgármester az önkormányzat gazdákodásáért, a gazdaságfejlesztésért és a városüzemeltetésért felelt 2014 és 2019 között.

Balázs Ákos ráerősítene a zöldenergiára

A jövőben a városüzemeltetés Balázs Ákos feladata lesz, aki több mint 20 éve a közgyűlés tagja. – Cél tisztán, szépen tartani Debrecent, mert a helyiek megérdemlik. Környezetvédelem, környezettudatosság, fenntarthatóság – fogalmazta meg jövőbeni feladata kulcsszavait, hozzátéve, „nem mindegy, miként adjuk át a várost a következő generációknak”. A zöldenergiának egyre nagyobb szerepet szánna a városüzemeltetésben, továbbá részben neki kell majd nagyot lépni előre a környező településekkel való, konkrét feladatok mentén kialakuló együttműködésekben.

Puskás István korábban a Debreceni Egyetem oktatója volt

Debrecen kulturális ügyeiért a debreceni Puskás István felelne 2020. január elsejétől, addig Papp László tartja kézben a területet. Puskás István 2017 óta dolgozik a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó Római Magyar Akadémia élén, ahol különféle kulturális projekteket menedzselt. Azt megelőzően a Debreceni Egyetem olasz tanszékén oktatott. Mint mondta, fontos szerepet játszott a MODEM 2017-es Leonardo-kiállításának megszervezésében. Jövendő debreceni szerepe lényegében az, hogy a város kulturális értékei hatásosabban jelenjenek meg külföldön, s ez az „árucsere” visszafelé is jól működjön, akár a történeti, akár a kortárs művészeti alkotások tekintetében.

Papp Viktort október 16-án a városi közgyűlésben kétharmados többségben lévő Fidesz-KDNP frakció frakcióvezetővé választotta. Az előző ciklusban Balázs Ákos töltötte be a pozíciót. Papp Viktor 2010 óta tagja a testületnek, az elmúlt 5 évben a környzetvédelmi és városfejlesztési bizottság elnökhelyetteseként is dolgozott. Kijelentette: a politikai stabilitás meghatározó szerepet játszik a város fejlődési lehetőségeiben, s abbéli reményét fejezte ki, hogy a közgyűlésben folytatódik az ellenzékkel közös, konstruktív munka.
Papp Viktor lett a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a debreceni közgyűlésben

RaL

Galéria

DebrecenPapp LászlóBalázs Ákosválasztás2019városvezetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.