Hirdetés

Hirdetés

Ritkán nyúlnak a pisztolyukhoz a hajdú-bihari zsaruk

Cívishír

2019.09.16. 14:44

Ritkán nyúlnak a pisztolyukhoz a hajdú-bihari zsaruk
A Déli soron történt támadás előtt évekig nem lőttek emberre (Fotó: Pixabay)

Halálos veszély az elmúlt években is akadt. Olykor nagyon kevésen múlt a súlyos sérülés.

Hirdetés

Hirdetés

Hosszú-hosszú évekre visszamenően nem adott le személyre célzott lövést rendőr Hajdú-Biharban – válaszolták kérdésünkre az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK), bár azt nem tudták megmondani, hogy figyelmeztető lövésekből mennyi dördült el az elmúlt tíz évben megyeszerte. Ez utóbbi a Cívishír információi szerint éves szinten előfordul, igaz, elvétve. 

Szerettük volna megírni, hogy az eltelt majdnem egy évtized alatt mennyi rendőr sérült meg szolgálatteljesítés során bekövetkező inzultusokban. De csak annyi válasz jött, hogy „életveszélyes, halálos sérülés nem következett be”.

Az ORFK-t azután kerestük meg, hogy augusztus 21-én járőrök célzott lövésekkel tettek ártalmatlanná egy 18 éves fiút Debrecenben, a Déli soron. Az egyenruhások azért voltak kénytelenek golyókkal leteríteni a fiatalembert, mert az még a gázsprayhasználat és a figyelmeztető lövés után is tapétavágó késsel rontott rájuk.

Hajdú-Biharban az elmúlt évtizedekben egy rendőr veszítette életét a hivatása gyakorlása során: még 1975-ben öltek meg Hajdúhadházon egy helyi rendőrt, Pásti Jánost. A gyilkosság egy vendéglőnél történt az esti órákban. A tettes korábban összevitatkozott egy asztalfoglaláson az étterem egy másik vendégével, aki kirakta a 19 esztendős, vékonydongájú legényt. A fiú azonban egy börtönviselt cimborájával, tőrrel a zsebben tért vissza elégtételt venni. Az őrmester ezt a konfliktust próbálta csillapítani, amikor a felek dulakodni kezdtek. A 26 éves rendőrt odakint, a halántékán szúrta meg támadója tőrkéssel, Pásti János a kórházban életét vesztette.

Nyivánvaló az is, hogy bár az utóbbi években szerencsére nem történt hasonló haláleset, nem egyszer hajszál híja volt a súlyos kimenetelnek. Csak a média több ilyen hivatalos személy elleni erőszakos bűncselekményről beszámolt.

  • Így például 2011-ben centiken múlott annak a rendőrnek az élete, aki társaival az ordító zenét halkíttatta volna le egy bagaméri családi születésnapon. Az ünneplő társaság azonban ezt olyan rossz néven vette, hogy míg egy lány a rendőr szolgálati fegyverét igyekezett megszerezni, addig bátyja fejszével csapott oda. Ha a vámospércsi őrs rendőre nem mozdul el, feltehetően nem „csak” felületesebb sérülést szenved a lapockáján.
  • 2016 nyarán egy hajdúszoboszlói férfi kábítószer hatása alatt „kötött el” egy terepjárót a fürdővárosban. Miután egy körzeti megbízott ráismert a keresett autóra, követni kezdte, a kollégáit is riasztva. Az üldözés földutakat is érintett, ahol egy zászlós megállította volna a menekülőt, aki majdnem elütötte (ha a rendőr nem lép hátra, valószínűleg elsodorják). A zászlós akkor célzott lövéssel kilyukasztotta a terepjáró gumiját, így nem sokkal messzebb a sofőrt sikerült elfogni.
  • Szintén rendőrök elől próbáltak volna meglógni idén májusban Debrecenben azok a férfiak, akik autójukból felniket hajítottak a szolgálati gépkocsik elé: szerencsére nem lett belőle baleset.
  • Vagy: nem az elmúlt tíz évben történt, hanem 2005-ben, hogy egy kábítószerügyek miatt hosszú fegyházbüntetésre ítélt debreceni ralibajnok a Nagyerdőn nagy sebességgel menekülve majdnem elütött egy rendőrt a Leveles Csárdánál. 

A rendőrség nem mondja meg, mennyi rendőrt ért támadás

S hogy mennyi rendőr sérelmére követtek el hivatalos személy elleni erőszakos bűnügyet az elmúlt 10 évben Hajdú-Biharban? Az ORFK, bár három hétig váratott a válasszal, erről nem kívánt tájékoztatást adni, mondván, abban a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség illetékes. 

A Belügyminisztérium Koordinációs és Statisztikai Osztályának összesítéséből viszont kiderül: 2013. és 2018. között 47 rendőrt támadtak meg a megyében. Három rendőr sérelmére 18-24 év közötti fiatalok, 44 ellen ennél idősebbek követték el az alapesetben is 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekményt. Amennyiben valaki felfegyverkezve vagy csoportosan hajtja végre a bűntettet, a kiszabható büntetés már 2-8 év.  Ebben az időszakban a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Beregben 55 rendőr vált ilyen bűncselekmény sértettjévé.

Magyarországon az elmúlt nyolc évben mindössze 19 alkalommal kellett fegyvert használniuk a hatóságoknak a rendőrségi vagy a kommandós akciók során – derült ki az ORFK, valamint a Terrorelhárítási Központ tájékoztatásából. Ezekből 18 a rendőrség munkájához köthető: két esetben elég volt figyelmeztető lövést leadniuk, 16 alkalommal viszont célzottan tüzeltek. Utóbbi akcióknál három eset a gyanúsított halálával végződött – írta a Népszava nemrég.

A vonatkozó jogszabályok alapján a figyelmeztető lövést általában függőleges irányban, a légtérbe kell leadni. Ha nem biztonságos, akkor úgy kell lőni (az esetleges gellerrel is számolva), hogy a golyó életet, testi épséget ne veszélyeztessen, és lehetőleg anyagi kárt se okozzon. Személyre leadott, célzott lövésnél lehetőleg végtagra kell irányítani a fegyver csövét.

Ratalics László

rendőrségfegyverHajdú-BiharORFKHivatalos személy elleni erőszak

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.