Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ritkán nyúlnak a pisztolyukhoz a hajdú-bihari zsaruk

| 2019. 09. 16. | 16:44:00
Halálos veszély az elmúlt években is akadt. Olykor nagyon kevésen múlt a súlyos sérülés.
Ritkán nyúlnak a pisztolyukhoz a hajdú-bihari zsaruk
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hosszú-hosszú évekre visszamenően nem adott le személyre célzott lövést rendőr Hajdú-Biharban – válaszolták kérdésünkre az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK), bár azt nem tudták megmondani, hogy figyelmeztető lövésekből mennyi dördült el az elmúlt tíz évben megyeszerte. Ez utóbbi a Cívishír információi szerint éves szinten előfordul, igaz, elvétve. 

Szerettük volna megírni, hogy az eltelt majdnem egy évtized alatt mennyi rendőr sérült meg szolgálatteljesítés során bekövetkező inzultusokban. De csak annyi válasz jött, hogy „életveszélyes, halálos sérülés nem következett be”.

Az ORFK-t azután kerestük meg, hogy augusztus 21-én járőrök célzott lövésekkel tettek ártalmatlanná egy 18 éves fiút Debrecenben, a Déli soron. Az egyenruhások azért voltak kénytelenek golyókkal leteríteni a fiatalembert, mert az még a gázsprayhasználat és a figyelmeztető lövés után is tapétavágó késsel rontott rájuk.

Nyivánvaló az is, hogy bár az utóbbi években szerencsére nem történt hasonló haláleset, nem egyszer hajszál híja volt a súlyos kimenetelnek. Csak a média több ilyen hivatalos személy elleni erőszakos bűncselekményről beszámolt.

  • Így például 2011-ben centiken múlott annak a rendőrnek az élete, aki társaival az ordító zenét halkíttatta volna le egy bagaméri családi születésnapon. Az ünneplő társaság azonban ezt olyan rossz néven vette, hogy míg egy lány a rendőr szolgálati fegyverét igyekezett megszerezni, addig bátyja fejszével csapott oda. Ha a vámospércsi őrs rendőre nem mozdul el, feltehetően nem „csak” felületesebb sérülést szenved a lapockáján.

[Beillesztett cikk: Megerőszakolta a testvérét a Debrecenben meglőtt fiú]

  • 2016 nyarán egy hajdúszoboszlói férfi kábítószer hatása alatt „kötött el” egy terepjárót a fürdővárosban. Miután egy körzeti megbízott ráismert a keresett autóra, követni kezdte, a kollégáit is riasztva. Az üldözés földutakat is érintett, ahol egy zászlós megállította volna a menekülőt, aki majdnem elütötte (ha a rendőr nem lép hátra, valószínűleg elsodorják). A zászlós akkor célzott lövéssel kilyukasztotta a terepjáró gumiját, így nem sokkal messzebb a sofőrt sikerült elfogni.
  • Szintén rendőrök elől próbáltak volna meglógni idén májusban Debrecenben azok a férfiak, akik autójukból felniket hajítottak a szolgálati gépkocsik elé: szerencsére nem lett belőle baleset.
  • Vagy: nem az elmúlt tíz évben történt, hanem 2005-ben, hogy egy kábítószerügyek miatt hosszú fegyházbüntetésre ítélt debreceni ralibajnok a Nagyerdőn nagy sebességgel menekülve majdnem elütött egy rendőrt a Leveles Csárdánál. 

A rendőrség nem mondja meg, mennyi rendőrt ért támadás

S hogy mennyi rendőr sérelmére követtek el hivatalos személy elleni erőszakos bűnügyet az elmúlt 10 évben Hajdú-Biharban? Az ORFK, bár három hétig váratott a válasszal, erről nem kívánt tájékoztatást adni, mondván, abban a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség illetékes. 

A Belügyminisztérium Koordinációs és Statisztikai Osztályának összesítéséből viszont kiderül: 2013. és 2018. között 47 rendőrt támadtak meg a megyében. Három rendőr sérelmére 18-24 év közötti fiatalok, 44 ellen ennél idősebbek követték el az alapesetben is 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekményt. Amennyiben valaki felfegyverkezve vagy csoportosan hajtja végre a bűntettet, a kiszabható büntetés már 2-8 év.  Ebben az időszakban a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Beregben 55 rendőr vált ilyen bűncselekmény sértettjévé.

Magyarországon az elmúlt nyolc évben mindössze 19 alkalommal kellett fegyvert használniuk a hatóságoknak a rendőrségi vagy a kommandós akciók során – derült ki az ORFK, valamint a Terrorelhárítási Központ tájékoztatásából. Ezekből 18 a rendőrség munkájához köthető: két esetben elég volt figyelmeztető lövést leadniuk, 16 alkalommal viszont célzottan tüzeltek. Utóbbi akcióknál három eset a gyanúsított halálával végződött – írta a Népszava nemrég.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
A Lokinak már nem szabad pontokat hullajtania.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.