Hamarosan kész egy nagy debreceni beruházás tanulmányterve!

2019.09.18. 14:04

Hamarosan kész egy nagy debreceni beruházás tanulmányterve!
Ez a manchesteri velodrom. Hasonlót terveznek építeni Debrecenben is! (Fotó: uci.com)

Két csarnok épül vidéken, az egyik itt, a cívisvárosban.

Hirdetés

A Giro d'Italia olasz országúti körverseny jövő májusi nagy rajtjának megrendezése bizonyítja, hogy a magyar egy erős kerékpáros nemzet - a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke szerint.

David Lappartient - aki a magyar szövetség meghívására érkezett villámlátogatásra Budapestre - kifejtette: remek tapasztalataik vannak azzal kapcsolatban, amikor a Tour de France, a Giro d'Italia vagy épp a Vuelta a Espana más országból indul.

Az olasz körverseny tavalyi jeruzsálemi rajtja lenyűgöző volt, és elképesztő volt látni a több százezer szurkolót a Tour idei brüsszeli nyitányán

- fogalmazott. Hozzátette: a nagy hagyománnyal bíró, komoly történelemmel rendelkező versenyek kiváló lehetőségeket hordoznak magukban.

A 46 éves Lappartient, akit 2017 szeptemberében választottak meg az UCI élére, személyében hatvan év után lett újra francia vezetője a kerékpárosoknak. Kiemelte, a Giro a figyelem középpontjába állítja a sportágat Magyarországon és növeli a jelentőségét, valamint ösztönzést ad a fiataloknak, hogy kerékpárversenyzésre adják a fejüket.

Amellett, hogy jó a sportágnak, a városnak és az országnak is kiváló, hiszen világszerte tv-nézők millióival ismerteti meg Európa egyik legszebb városát, Budapestet, és persze Magyarországot is

 - fogalmazott Lappartient az MTI érdeklődésére elmondta, tervei szerint itt lesz a jövő évi Grande Partenzán. Az első szakasz május 9-én, szombaton egy 9,5 kilométeres budapesti időfutam lesz, amely a Hősök teréről indul.

A sportág fejlődésével kapcsolatban az UCI első embere azt mondta: fényes jövő áll előtte, hiszen világszerte egyre népszerűbb. Ennek egyik jeleként említette az olimpiai program bővülését BMX-ben és pályakerékpárban is, a sportág résztvevői létszáma és a megszerezhető medálok tekintetében is a harmadik legjelentősebb az ötkarikás játékokon.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az MTI kérdésére elmondta, azért került a jövő évi nagy rajt logójában a szabadságszobor kezébe pálmaág helyett egy rózsaszín kerékpár, mert a Giro segítségével a sportág egészét szerették volna fellendíteni Magyarországon. Mint mondta, "szerencsés csillagállás" nyomán több tehetséges fiatal is feltűnt az elmúlt években, mint Peák Barnabás, Dina Márton, Valter Attila vagy Fetter Erik, akik akár magas szintre is eljuthatnak a kerékpársportban. Hangsúlyozta,

szeptember végére elkészül a nagykanizsai és a debreceni velodrom tanulmányterve, a két csarnok pedig további lökést adhat a magyar kerékpársportnak.

Révész Máriusz leszögezte, az UCI elnökének be szeretnék mutatni, hogy hosszú távban gondolkoznak, céljuk például, hogy a magyar körverseny a következő években magasabb kategóriába lépjen, és dolgoznak azon is, hogy rajthoz állhassanak hazai kerékpárosok a Girón.

 

kerékpárVelodrom

Szóljon hozzá!

Hirdetés